Vlada je ukinila delovanje Kriznega štaba za zajezitev in obvladovanje epidemije covida-19, operativne naloge prevzemajo ministrstva. / Foto: Gorazd Kavčič

Krizni štab prenehal delovati

Vlada je ukinila delovanje Kriznega štaba za zajezitev in obvladovanje epidemije covida-19, operativne naloge prevzemajo ministrstva. Vzpostavljenih je trinajst kontrolnih točk na cestnih mejah z Avstrijo. Izbrani osebni zdravniki pa imajo začasno pooblastilo, da lahko upravičeno odsotnost z dela podaljšajo tudi po tridesetih dneh, o čemer je doslej odločala posebna komisija zdravstvene zavarovalnice.

Ljubljana – Vlada je na večerni seji v torek, 24. marca, sprejela Odlok o začasnih ukrepih pri izvajanju obveznega zdravstvenega zavarovanja zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije covida-19. Začasno zadržanost od dela (ne glede na razlog) zaradi uveljavljanja pravice do nadomestila plače, čeprav je izplačevalec nadomestila plače obvezno zdravstveno zavarovanje, ugotavlja izbrani osebni zdravnik tudi po tridesetih dneh odsotnosti z dela (in ne posebna komisija zdravstvene zavarovalnice). Podaljšanje zdraviliškega zdravljenja lahko določi zdravstvena zavarovalnica ali ta pooblasti zdravilišče, da zdravnik zdravilišča podaljša zdraviliško zdravljenje na skupno največ 21 dni.

Z vladnim odlokom je vzpostavljenih 13 mejnih kontrolnih točk na cestnih povezavah z Avstrijo, drugi mejni prehodi se začasno zaprejo. V naši bližini ostajata odprta prehoda Karavanke in Ljubelj, prehod Korensko sedlo pa vsak dan od 5. do 23. ure. Na kontrolnih točkah zdravstvene nadzore potnikov (tujci potrebujejo dokazilo, da so negativni na covid-19 oz. ne smejo kazati znakov te bolezni) izvajajo zdravstveni delavci in Civilna zaščita ob asistenci policije. Izvajanje se prilagaja gostoti prometa in izraženim tveganjem pri potnikih na posamezni kontrolni točki. Odlok se ne uporablja za slovenske in avstrijske državljane dvolastnike, ki imajo svoja zemljišča na obeh straneh državne meje in opravljajo kmetijsko-poljedelska dela, čezmejne delovne migrante, tovorni promet, potnike intervencijskih, ambulantnih in reševalnih vozil ter za tranzit v obliki organiziranih humanitarnih konvojev. Vlakovni potniški promet med Avstrijo in Slovenijo začasno ne poteka.

Ustanovljena je Medresorska delovna skupina za sprejem, pregled in vrednotenje ponudb zaščitne opreme, vodi jo državni sekretar na ministrstvu za obrambo mag. Damijan Jaklin. Naloge medresorske delovne skupine so sprejem in pregled posameznih ponudb zaščitne opreme, vrednotenje zaščitne opreme v smislu izpolnjevanja tehničnih standardov in posredovanje ponudb zaščitne opreme, ki izpolnjujejo zahtevane pogoje, v nadaljnji postopek republiškemu zavodu za blagovne rezerve, ki bo izpeljal postopek naročila in sklenil pogodbo za dobavo zaščitne opreme.

Na seji je vlada sprejela tudi sklep o prenehanju delovanja Kriznega štaba za zajezitev in obvladovanje epidemije covida-19. Z vzpostavitvijo operativnega delovanja vseh ministrstev so razlogi za delovanje kriznega štaba prenehali. Vse operativne funkcije, ki so bile v obliki dodatnih interventnih in koordinacijskih zmogljivosti priključene kriznemu štabu v razširjeni sestavi, se odslej opravljajo v okviru matičnih resorjev ministrstev in njihovih organov v sestavi.

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

pretežno jasno
vlažnost: 57 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

0/18

sobota

0/16

nedelja

5/6

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 28. marec 2020

V severozahodni del slovenske Istre

OBVESTILA / Gorenjska, 28. marec 2020

Odpovedi prireditev zaradi koronavirusa

OBVESTILA / Gorenjska, 29. marec 2020

Odpovedi prireditev zaradi koronavirusa

OBVESTILA / Gorenjska, 30. marec 2020

Odpovedi prireditev zaradi koronavirusa

PRIREDITVE / Kranj, 1. april 2020

Predstavitev medicinskih in ortopedskih pripomočkov

RAZSTAVE / Radovljica, 2. april 2020

Mlada ilustracija 2020

IZLETI / Kranj, 4. april 2020

V Krko na Dan odprtih vrat

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

 

 
 

 

 
 
 

Maske v vsako gospodinjstvo v Mengšu / 09:21, 28. marec

Bravo. To pa je delo za ljudi. V naši občini smo ravno včeraj dobili občinski časopis ali županov časopis. To je verjetno tudi vse kar lahko od njega pričakujemo. Župana namreč.

Vlada pripravila ukrepe za blažitev posledic epidemije / 10:22, 27. marec

Tole v podkrepitev govoric:

https://revijazarja.si/clanek/mnenja/5aa7e56560105/ste-za-referendum-o-rtv-nikar

Vlada pripravila ukrepe za blažitev posledic epidemije / 10:19, 27. marec

Primož, sva že bližje. Te že vidim na desni..........................mal heca.Tole se govori:"....... da velika večina odgovornih in resnih ...

Vlada pripravila ukrepe za blažitev posledic epidemije / 08:55, 27. marec

Izginilo bo na stotine ur dokumentarnega programa in vsebin, ki se ukvarjajo s kulturo, mladimi, glasbo, znanostjo, zabavo, športom in bog v...

Vlada pripravila ukrepe za blažitev posledic epidemije / 20:48, 26. marec

Kar razloži.

Vlada pripravila ukrepe za blažitev posledic epidemije / 19:32, 26. marec

Kaj to pomeni mi verjetno ni potrebno razlagati? Ali pač?

Najbolj izpostavljeni ostajajo starejši / 19:27, 26. marec

Se strinjam, me pa zanima, če kdo od starejših lahko odgovori zakaj je potrebno v tem času po Merkurju iskat zemljo in rože?