Vlada je ukinila delovanje Kriznega štaba za zajezitev in obvladovanje epidemije covida-19, operativne naloge prevzemajo ministrstva. / Foto: Gorazd Kavčič

Krizni štab prenehal delovati

Vlada je ukinila delovanje Kriznega štaba za zajezitev in obvladovanje epidemije covida-19, operativne naloge prevzemajo ministrstva. Vzpostavljenih je trinajst kontrolnih točk na cestnih mejah z Avstrijo. Izbrani osebni zdravniki pa imajo začasno pooblastilo, da lahko upravičeno odsotnost z dela podaljšajo tudi po tridesetih dneh, o čemer je doslej odločala posebna komisija zdravstvene zavarovalnice.

Ljubljana – Vlada je na večerni seji v torek, 24. marca, sprejela Odlok o začasnih ukrepih pri izvajanju obveznega zdravstvenega zavarovanja zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije covida-19. Začasno zadržanost od dela (ne glede na razlog) zaradi uveljavljanja pravice do nadomestila plače, čeprav je izplačevalec nadomestila plače obvezno zdravstveno zavarovanje, ugotavlja izbrani osebni zdravnik tudi po tridesetih dneh odsotnosti z dela (in ne posebna komisija zdravstvene zavarovalnice). Podaljšanje zdraviliškega zdravljenja lahko določi zdravstvena zavarovalnica ali ta pooblasti zdravilišče, da zdravnik zdravilišča podaljša zdraviliško zdravljenje na skupno največ 21 dni.

Z vladnim odlokom je vzpostavljenih 13 mejnih kontrolnih točk na cestnih povezavah z Avstrijo, drugi mejni prehodi se začasno zaprejo. V naši bližini ostajata odprta prehoda Karavanke in Ljubelj, prehod Korensko sedlo pa vsak dan od 5. do 23. ure. Na kontrolnih točkah zdravstvene nadzore potnikov (tujci potrebujejo dokazilo, da so negativni na covid-19 oz. ne smejo kazati znakov te bolezni) izvajajo zdravstveni delavci in Civilna zaščita ob asistenci policije. Izvajanje se prilagaja gostoti prometa in izraženim tveganjem pri potnikih na posamezni kontrolni točki. Odlok se ne uporablja za slovenske in avstrijske državljane dvolastnike, ki imajo svoja zemljišča na obeh straneh državne meje in opravljajo kmetijsko-poljedelska dela, čezmejne delovne migrante, tovorni promet, potnike intervencijskih, ambulantnih in reševalnih vozil ter za tranzit v obliki organiziranih humanitarnih konvojev. Vlakovni potniški promet med Avstrijo in Slovenijo začasno ne poteka.

Ustanovljena je Medresorska delovna skupina za sprejem, pregled in vrednotenje ponudb zaščitne opreme, vodi jo državni sekretar na ministrstvu za obrambo mag. Damijan Jaklin. Naloge medresorske delovne skupine so sprejem in pregled posameznih ponudb zaščitne opreme, vrednotenje zaščitne opreme v smislu izpolnjevanja tehničnih standardov in posredovanje ponudb zaščitne opreme, ki izpolnjujejo zahtevane pogoje, v nadaljnji postopek republiškemu zavodu za blagovne rezerve, ki bo izpeljal postopek naročila in sklenil pogodbo za dobavo zaščitne opreme.

Na seji je vlada sprejela tudi sklep o prenehanju delovanja Kriznega štaba za zajezitev in obvladovanje epidemije covida-19. Z vzpostavitvijo operativnega delovanja vseh ministrstev so razlogi za delovanje kriznega štaba prenehali. Vse operativne funkcije, ki so bile v obliki dodatnih interventnih in koordinacijskih zmogljivosti priključene kriznemu štabu v razširjeni sestavi, se odslej opravljajo v okviru matičnih resorjev ministrstev in njihovih organov v sestavi.

Oddajte svoj komentar

Kranj 1°

jasno
vlažnost: 80 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-1/18

nedelja

-1/18

ponedeljek

-2/19

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Upokojenci lahko kupujejo eno uro več na dan / 18:53, 4. april

Po medijih opažam, da precej občin zastonj razdeljuje zaščitne maske gospodinjstvom. Med njimi Kranja ni. Je pa prišla po pošti tiskana barv...

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 14:36, 4. april

Ko bo obstajala politika, ki bo za vse državljane enakopravna, bo konec sveta. Ker je to nemogoče.

Življenje v domači občini / 13:45, 4. april

Omejitev gibanja v domači občini je super, končno mav gmaha pred žabarji !

Življenje v domači občini / 12:12, 4. april

Bravo!
Treba se je prilagajat ( biti discipliniran) in ohranit optimizem.
Gospa Jasna, super !

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 09:07, 4. april

Zelo vas peče, ker vi niste na oblasti. Še bolj vas pa peče, ker trenutna vlada dobro obvladuje situacijo. Zato ji je treba metati polena pod noge.

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 13:30, 3. april

Kritika svetnika iz stranke SD. Brez komentarja.

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 11:15, 3. april

Primož, če se bo zgodilo to, kar je predstavljeno v videu, noben, še tako odličen zapis ne bo pomagal:

https://www.youtube.com/watch?v=cd21tmvCP0o