Po zadnjih podatkih imamo v Sloveniji 528 laboratorijsko potrjenih primerov okužbe, potrdili so peto žrtev, zadnja je bila stanovalka v šmarskem domu upokojencev. / Foto: Gorazd Kavčič

Vrhunca epidemije še ne morejo napovedati

Za okužene z virusom covida-19, ki potrebujejo hospitalizacijo, imamo na voljo 539 postelj, od tega 56 v intenzivni negi. V Sloveniji je potrjenih več kot pesto okuženih, danes so potrdili peto žrtev. Dodatnih omejitev gibanja ne bo, če bomo prebivalci dosledno upoštevali do zdaj sprejete. V zadnjih dneh je policija opravila več kot pet tisoč nadzorov javnih krajev, kršitev je bilo malo.

Ljubljana – Na dopoldanski novinarski konferenci v sredo, 25. marca, je minister za zdravje Tomaž Gantar povedal, da imamo v Sloveniji za bolnike s covidom-19 pripravljenih 539 bolniških postelj, po potrebi bodo v bolnišnicah zmogljivost še povečali; od tega je 56 postelj na voljo v intenzivni negi. Trenutno je zasedenih 72 postelj, od tega je 14 bolnikov v intenzivni negi. Med zdravstvenim osebjem je po zadnjih podatkih 73 okuženih (za primerjavo: v Italiji več kot deset odstotkov).

Po zadnjih podatkih imamo v Sloveniji 528 laboratorijsko potrjenih primerov okužbe, potrdili so peto žrtev, zadnja je bila stanovalka v šmarskem domu upokojencev. Do zdaj so vzeli 16.113 brisov; Slovenija je še vedno v vrhu držav po številu jemanja brisov. »V prihodnjih dneh pričakujemo porast števila bolnikov, vrhunca epidemije pa še ne moremo napovedati,« je dejal minister Gantar in dodal, da število hospitaliziranih ne narašča več eksponentno kot na začetku, vendar je to lahko varljiv podatek. »Obvezno veljajo še vsi svetovani ukrepi, ki jih je treba upoštevati. Če se ne bomo držali navodil, se situacija lahko hitro poslabša.« Tudi dodatne ukrepe je v tem trenutku težko napovedovati, je dejal minister, odvisni bodo od tega, kakšen bo trend naraščanja števila bolnikov.

»Stroka je določila smernice za zdravljenje novega koronavirusa. Razpolagamo z zadostnimi količinami zdravil, v teku so postopki, da po potrebi zagotovimo dodatne količine,« je zagotovil minister Gantar, kot kritični faktor pa ponovno poudaril uporabo zaščitne opreme. Stanje zaščitne opreme dnevno spremljajo po bolnišnicah in drugih zdravstvenih ustanovah, dostavo v manjših količinah dnevno zagotavljajo glede na žarišča, kjer so potrebe po njej največje. Trenutno je v Sloveniji 22 vstopnih točk za obravnavo bolnikov s sumom na covid-19 (število vstopnih točk se je v zadnjem času nekoliko spreminjalo), na Gorenjskem so v Kranju, Škofji Loki, na Bledu in Jesenicah. Kot je povedal minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj, posebno pozornost namenjajo socialnovarstvenim zavodom (domovom za starejše, VDC, CUDV …), še zlasti domovi za starejše predstavljajo neko kritično točko zaradi strukture oskrbovancev.

Notranji minister Aleš Hojs je povedal, da potrebe po dodatnem zaostrovanju gibanja znotraj Slovenije ni, in sicer zaradi prebivalcev, ki so ukrepe vzeli resno. »Če bo v naslednjih dneh stopnja zavesti, zrelosti naroda, kot je sedaj, verjamem, da nam dodatnih omejitev gibanja ne bo treba vpeljati. V zadnjih dneh je policija opravila več kot pet tisoč nadzorov javnih krajev, kršitev je bilo manj kot dva odstotka. Dobili smo tudi relativno majhno število prijav občanov, le nekaj čez trideset. Najpomembneje je še vedno, da ostanemo doma, če pa že gremo ven (npr. po nujnih opravkih), gremo posamezno in v varni razdalji,« je poudaril Hojs. Glede napovedanega predloga aktivacije 37. a člena zakona o obrambi, ki bi vojski dal izredna (policijska) pooblastila in je zanj potrebno dvotretjinsko soglasje državnega zbora, pa je minister Hojs napovedal, da bo o tem najprej opravil razgovore z vsemi poslanskimi skupinami.

Oddajte svoj komentar

Kranj 1°

pretežno jasno
vlažnost: 92 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

0/16

nedelja

5/6

ponedeljek

-1/8

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

OBVESTILA / Gorenjska, 29. marec 2020

Odpovedi prireditev zaradi koronavirusa

OBVESTILA / Gorenjska, 30. marec 2020

Odpovedi prireditev zaradi koronavirusa

PRIREDITVE / Kranj, 1. april 2020

Predstavitev medicinskih in ortopedskih pripomočkov

RAZSTAVE / Radovljica, 2. april 2020

Mlada ilustracija 2020

IZLETI / Kranj, 4. april 2020

V Krko na Dan odprtih vrat

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 4. julij 2020

V Romunijo

 

 
 

 

 
 
 

Maske v vsako gospodinjstvo v Mengšu / 09:21, 28. marec

Bravo. To pa je delo za ljudi. V naši občini smo ravno včeraj dobili občinski časopis ali županov časopis. To je verjetno tudi vse kar lahko od njega pričakujemo. Župana namreč.

Vlada pripravila ukrepe za blažitev posledic epidemije / 10:22, 27. marec

Tole v podkrepitev govoric:

https://revijazarja.si/clanek/mnenja/5aa7e56560105/ste-za-referendum-o-rtv-nikar

Vlada pripravila ukrepe za blažitev posledic epidemije / 10:19, 27. marec

Primož, sva že bližje. Te že vidim na desni..........................mal heca.Tole se govori:"....... da velika večina odgovornih in resnih ...

Vlada pripravila ukrepe za blažitev posledic epidemije / 08:55, 27. marec

Izginilo bo na stotine ur dokumentarnega programa in vsebin, ki se ukvarjajo s kulturo, mladimi, glasbo, znanostjo, zabavo, športom in bog v...

Vlada pripravila ukrepe za blažitev posledic epidemije / 20:48, 26. marec

Kar razloži.

Vlada pripravila ukrepe za blažitev posledic epidemije / 19:32, 26. marec

Kaj to pomeni mi verjetno ni potrebno razlagati? Ali pač?

Najbolj izpostavljeni ostajajo starejši / 19:27, 26. marec

Se strinjam, me pa zanima, če kdo od starejših lahko odgovori zakaj je potrebno v tem času po Merkurju iskat zemljo in rože?