V Sloveniji so danes do 10. ure potrdili 480 primerov okužbe z novim koronavirusom, kar je 38 več kot dan prej. / Foto: Gorazd Kavčič

Že skoraj petsto potrjenih okužb

V torek, 24. marca, do 10. ure je bilo na Nacionalni inštitut za javno zdravje sporočenih 480 potrjenih primerov okuženih z novim koronavirusom. Po vsaj en primer okužbe je bil do zdaj potrjen v več kot polovici slovenskih občin.

Ljubljana, Kranj – Hospitaliziranih je v več bolnišnicah 65 bolnikov, od tega jih je deset v intenzivni negi. Umrle so štiri osebe, zadnja danes; kot je na Twitterju objavila Občina Šmarje pri Jelšah, je v tamkajšnjem domu upokojencev v visoki starosti umrla stanovalka z več pridruženimi kroničnimi boleznimi, pri kateri je bila potrjena tudi okužba s covidom-19. Testiranje na okužbo se je v Sloveniji začelo 27. januarja, do 23. marca do polnoči so testirali 14.870 oseb.

Na širšem Gorenjskem imamo po zadnjih podatkih NIJZ po en potrjen primer v občinah Bled, Bohinj, Cerklje, Medvode, Preddvor, Šenčur, Trzin, po dva primera v občinah Gorje, Komenda, Radovljica, po tri v občinah Jesenice, Mengeš, Vodice, štiri v občini Škofja Loka, sedem v občini Žirovnica, osem v občini Kranj, v občini Kamnik devet in dvanajst v občini Domžale.

Samo na Infekcijski kliniki UKC Ljubljana imajo danes hospitaliziranih 39 bolnikov s koronavirusom, od tega je 31 bolnikov na navadnem oddelku in osem v intenzivni enoti. Na Infekcijski kliniki so bolniki v povprečju stari med šestdeset in sedemdeset let. Čeprav so moški bolj ogroženi, je bila tako najmlajša kot najstarejša bolnica ženska, najmlajša je bila stara 25 let, najstarejša pa 95 let. Glede na bolnikove osnovne bolezni opravijo dodatne preiskave, s katerimi lažje določijo potek bolezni. »Ves čas želimo biti korak pred potekom bolezni, da bi zgodaj zaznali, kako se bo bolezen razvijala. Zgodna intubacija in zgodna prepoznava nekega tveganja sta pri težkem poteku bolezni izjemno pomembni za odločitev, kako bomo bolnika zdravili, kot tudi za odločitev, kdaj bo šla taka oseba na intenzivno nego in katera zdravila bo potrebovala,« je pojasnila dr. Tadeja Kotar z Infekcijske klinike UKC Ljubljana. Do zdaj jih je na Infekcijski kliniki deset že zaključilo zdravljenje.

Za zdaj za zdravljenje covida-19 še ni znanega učinkovitega specifičnega zdravila. V tem trenutku je v ospredju predvsem podporno zdravljenje. Bolnikom dajejo kisik in znižujejo telesno temperaturo. Določenim bolnikom z izbranimi indikacijami in po presoji zdravniškega tima uvajajo tudi poskus zdravljenja z zdravili, ki so že znana, vendar prvotno namenjena za zdravljenje drugih bolezni. Kot so še sporočili z Infekcijske klinike UKC Ljubljana, je zdravljenje pri nas primerljivo z zdravljenjem po Evropi, na voljo so vsa zdravila, naši strokovnjaki so tudi v dnevnem stiku s tujimi kolegi.

Oddajte svoj komentar

Kranj 1°

jasno
vlažnost: 80 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-1/18

nedelja

-1/18

ponedeljek

-2/19

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Upokojenci lahko kupujejo eno uro več na dan / 18:53, 4. april

Po medijih opažam, da precej občin zastonj razdeljuje zaščitne maske gospodinjstvom. Med njimi Kranja ni. Je pa prišla po pošti tiskana barv...

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 14:36, 4. april

Ko bo obstajala politika, ki bo za vse državljane enakopravna, bo konec sveta. Ker je to nemogoče.

Življenje v domači občini / 13:45, 4. april

Omejitev gibanja v domači občini je super, končno mav gmaha pred žabarji !

Življenje v domači občini / 12:12, 4. april

Bravo!
Treba se je prilagajat ( biti discipliniran) in ohranit optimizem.
Gospa Jasna, super !

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 09:07, 4. april

Zelo vas peče, ker vi niste na oblasti. Še bolj vas pa peče, ker trenutna vlada dobro obvladuje situacijo. Zato ji je treba metati polena pod noge.

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 13:30, 3. april

Kritika svetnika iz stranke SD. Brez komentarja.

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 11:15, 3. april

Primož, če se bo zgodilo to, kar je predstavljeno v videu, noben, še tako odličen zapis ne bo pomagal:

https://www.youtube.com/watch?v=cd21tmvCP0o