Kranjski župan Matjaž Rakovec je od ponedeljka tudi predsednik skupščine Komunale Kranj. / Foto: Tina Dokl

Župani za pravice zaposlenih

Kranjski župan Matjaž Rakovec je od minulega tedna predsednik skupščine Komunale Kranj, skupščino pa po novem sestavljajo župani občin ustanoviteljic. Ti so potrdili poslovni načrt javnega podjetja in obveznosti iz stavkovnega sporazuma.

Kranj – Minuli ponedeljek so se župani občin Šenčur, Cerklje na Gorenjskem, Medvode, Naklo, Preddvor, Jezersko in Mestne občine Kranj prvič sestali kot člani skupščine Komunale Kranj. Kot so sporočili po sestanku, za katerega so zapisali, da je potekal skladno s pravili glede na razmere epidemije, so za novega predsednika skupščine Komunale Kranj izvolili župana Mestne občine Kranj Matjaža Rakovca.

Seznanili so se s pravnim mnenjem Odvetniške pisarne Jereb v zvezi z izrednima skupščinama, ki sta bili 24. februarja in 2. marca. Po tem pravnem mnenju sta bili obe skupščino izvedeni nezakonito, zaradi česar so vsi sklepi nični. To stališče je potrdil tudi sklep registrskega sodišča, ki je zavrnil vpise sprememb zastopnikov pri Komunali Kranj.

Skupščina, ki je po novem ne sestavljajo več predstavniki posameznih občin, ampak župani, je zato odpravila sklepe obeh omenjenih skupščin, ki ju je vodil prejšnji predsednik Zoran Stevanović.

Župani so nato v skupni izjavi zapisali, da javno podjetje, ki je bilo ustanovljeno z namenom, da dolgoročno in trajno zagotavlja opravljanje gospodarskih javnih služb na način, ki bo zanesljiv, kakovosten, cenovno ugoden in okolju prijazen, ne more služiti politični promociji katerega koli posameznika ali skupine. »Tak način delovanja javnemu podjetju lahko povzroči veliko poslovno škodo, katere posledice bi lahko utrpeli tako zaposleni v podjetju kot tudi prebivalci vseh občin, ki smo uporabniki komunalnih storitev,« so tudi zapisali.

Z novim odlokom o ustanovitvi in organiziranju Komunale Kranj, ki je stopil v veljavo minulo soboto, že prej pa so ga sprejeli vsi sveti občin ustanoviteljic, Komunala Kranj poleg skupščine pridobiva še nadzorni odbor.

Župani Matjaž Rakovec, Ciril Kozjek, Franc Čebulj, Nejc Smole, Ivan Meglič, Rok Roblek in Andrej Karničar so v skupni izjavi tudi zapisali, da so zadovoljni z bistvenim izboljšanjem korporativnega upravljanja in da takšna situacija, kot so ji bili v zvezi s Komunalo Kranj priča v zadnjem mesecu, ne bo mogla ponoviti. Prav tako so se z javnim pismom zavezali, da Komunale Kranj ne bodo izkoriščali za lastno politično promocijo, temveč se bodo vseskozi zavzemali za transparentno in učinkovito poslovanje ter za pravice zaposlenih.

Potrdili so tudi poslovni načrt za letošnje leto, ki vsebuje tudi obveznosti iz stavkovnega sporazuma s 5. marca. »S tem smo zagotovili, da v našem največjem javnem podjetju delavci dobijo, kar jim pripada,« so še zapisali.

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

pretežno jasno
vlažnost: 57 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

0/18

sobota

0/16

nedelja

5/6

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 28. marec 2020

V severozahodni del slovenske Istre

OBVESTILA / Gorenjska, 28. marec 2020

Odpovedi prireditev zaradi koronavirusa

OBVESTILA / Gorenjska, 29. marec 2020

Odpovedi prireditev zaradi koronavirusa

OBVESTILA / Gorenjska, 30. marec 2020

Odpovedi prireditev zaradi koronavirusa

PRIREDITVE / Kranj, 1. april 2020

Predstavitev medicinskih in ortopedskih pripomočkov

RAZSTAVE / Radovljica, 2. april 2020

Mlada ilustracija 2020

IZLETI / Kranj, 4. april 2020

V Krko na Dan odprtih vrat

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

 

 
 

 

 
 
 

Maske v vsako gospodinjstvo v Mengšu / 09:21, 28. marec

Bravo. To pa je delo za ljudi. V naši občini smo ravno včeraj dobili občinski časopis ali županov časopis. To je verjetno tudi vse kar lahko od njega pričakujemo. Župana namreč.

Vlada pripravila ukrepe za blažitev posledic epidemije / 10:22, 27. marec

Tole v podkrepitev govoric:

https://revijazarja.si/clanek/mnenja/5aa7e56560105/ste-za-referendum-o-rtv-nikar

Vlada pripravila ukrepe za blažitev posledic epidemije / 10:19, 27. marec

Primož, sva že bližje. Te že vidim na desni..........................mal heca.Tole se govori:"....... da velika večina odgovornih in resnih ...

Vlada pripravila ukrepe za blažitev posledic epidemije / 08:55, 27. marec

Izginilo bo na stotine ur dokumentarnega programa in vsebin, ki se ukvarjajo s kulturo, mladimi, glasbo, znanostjo, zabavo, športom in bog v...

Vlada pripravila ukrepe za blažitev posledic epidemije / 20:48, 26. marec

Kar razloži.

Vlada pripravila ukrepe za blažitev posledic epidemije / 19:32, 26. marec

Kaj to pomeni mi verjetno ni potrebno razlagati? Ali pač?

Najbolj izpostavljeni ostajajo starejši / 19:27, 26. marec

Se strinjam, me pa zanima, če kdo od starejših lahko odgovori zakaj je potrebno v tem času po Merkurju iskat zemljo in rože?