Tudi Watchlist Internet svari pred »čudežnimi« kapljicami za uho. / Foto: Tina Dokl

»Varite se mazačev«

Zgodba o »čudežnem zdravilu« za uho, ki ga je izumil »doktor« s petimi imeni ...

Vsakomur bi morala že zdrava pamet povedati, da vsakršnih odmrlih celic nikakor ne more obnoviti noben pripravek, četudi je še tako »naraven« – še najmanj pa neke kapljice, ki prodrejo v sluhovodu kvečjemu do bobniča.

Ranocelnik kirurg Tomaž Pirc (1813–1880), prijatelj pesnika dr. Franceta Prešerna, je 25. maja 1859 v časopisu objavil Novice gospodarske, obertniške in narodne urednika dr. Janeza Bleiweisa naslednji članek z naslovom Varite se mazačev:

»Da le kovač podkev, ključar ključavnico, urar uro, suknjar sukno in tako vsak drug rokodelec in umetnik take reči izdelovati zna, kterih se je učil in izučil, je vsakemu znano, in vsak pameten človek, če to ali ono potrebuje, gre k pravemu mojstru, ne pa k mojstru-skazu.

Le zdravnik utegne vsak cigan biti, mislijo nekateri in ne pomislijo, da še bolj umetno zložen, kakor ura je zložen človeški život, v katerem se suče tavžent kolesic kaj tanko izdelanih in prečudno sklenjenih v umetno mašino, v kteri umerljivi telesnosti gospoduje še neumerjoče duša.

''Novice'' so že večkrat svarile bolnike, nikar ne pomoči iskati od ljudi, kteri niso izučeni in skušeni zdravniki – ali zmiraj je še treba novih opominov in zlasti ob časih, kadar se utegnejo nalezljive bolezni razširjevati po deželah, kakor se to rado godi ob časih vojske. Naj se bolniki v tacih boleznih svetov umnega zdravnika poslužujejo in ravnajo po postavah, ktere so za take bolezni dane, pa ne po svetu lažnjivih mazačev, kterih je posebno veliko v kranjski deželi, da bolnike v hromoto ali pa v naglo smert zapeljejo! Priprosti same sebe in bedake goljufajo – prekanjeni lažnjivci pa še modre ujamejo.

Eden tacih mojstrov-skazov je neki rokodelec, ki se močno v zdravništvo, posebno s homeopatičnimi ''kuglicami'' meša. Preteklo leto je neki ženi za njenega vodeničnega moža kamilčno vodo svetoval. Ker je pa Nemec, in le slabo kranjsko govori, zraven pa še močno tobak šnofa, da ima zmeraj nos zamašen, da ga je težko zastopiti, je žena namesto ''komilčen te'' zastopila ''kobilčen te''. Žena skuha tedaj kobilice (Heuschrecken) in daje kobilčno vodo možu piti. Mož je le z velikim premagovanjem ostudno vodo pil, ktera mu je bolj gori kakor doli lezla. – S takim premagovanjem tudi bolniki več tednov staro, smrdljivo »magnetizirano« oselsko vodo pijejo, in v smert lezejo, zanemarjaje druge pravšne zdravila.

Še bolj nevarno je tako imenovano ''Morisonovo'' pilne in druge take po časnikih priporočane in za vse bolezni hvaljene zdravila jemati. Večidel si bolniki po ti pot škode napravijo, ktera se ne da več odvrniti.

Naj bi tedaj ne bili dobri sveti le bob v steno!

Iz Teržiča Tomaž Pirc, zdravnik«

Spletne prevare

Žal je članek umnega in v svojem času nadvse cenjenega kranjskega ter pozneje tržiškega ranocelnika in porodničarja Tomaža Pirca še vedno zelo aktualen, čeprav je Novice mnogokrat zamenjal kar danes tako znameniti internet ali svetovni splet.

Na njem najdemo tudi v slovenščini nadvse vsiljivo reklamo za nekakšne »čudežne« kapljice za uho, imenovane Aureosoil Sensi & Secure (lahko tudi Nutresin – Herbapure Ear), s katerimi naj bi si starejši naglušni ljudje v samo 28 dneh na povsem naraven in enostaven način popolnoma povrnili izgubljeni sluh. Ta pripravek, narejen iz različnih rastlinskih olj, naj bi v kratkem času popolnoma obnovil že odmrle slušne celice. Uporabniki bodo za samo 39 evrov dobili štirikrat boljši sluh, in to brez nevarnih operacij in dragih slušnih aparatov. Za podkrepitev je naveden še izumitelj tega »zdravila« profesor doktor Roman Kotnik, specialist za molekularno biologijo in celo nominiranec za Nobelovo nagrado. Utemeljitev je na spletni strani napisana v izredno pomanjkljivi in zmedeni slovenščini, ki bi sodila kvečjemu med prvoaprilske šale.

Seveda bi vsakomur morala že zdrava pamet povedati, da vsakršnih odmrlih celic nikakor ne more obnoviti noben pripravek, četudi je še tako »naraven« – še najmanj pa neke kapljice, ki prodrejo v sluhovodu kvečjemu do bobniča. Gre potemtakem za značilno spletno prevaro, ki pa ji vseeno naseda kar veliko ljudi. Poglejmo, kaj o tem pripravku meni naša Javna agencija Republike Slovenije za zdravila in medicinske pripomočke. Ta močno odsvetuje nakup omenjenega olja preko spletnih strani, saj oglaševalsko gradivo lažno obljublja zdravstvene učinke izdelka, ki niso potrjeni in preverjeni, saj niso navedeni nikakršni podatki o ponudniku, spletna stran pa je registrirana v tujini. Objavljeni so komentarji zadovoljnih kupcev, pri čemer njihove verodostojnosti ni mogoče preveriti, kar dokazuje, da so izmišljeni tako komentarji kot predstavljene osebe. Izdelka, domnevnega zdravila proti gluhosti Aureosoil Sensi & Secure, tudi ni mogoče najti v Centralni bazi zdravil v Sloveniji, kar kaže na to, da navedbe na spletnih straneh niso resnične.

Da je domnevni »izumitelj« izmišljena oseba, dokazuje tudi to, da se (z isto fotografijo, ki je bila sicer nazadnje na slovenski strani zamenjana) predstavlja v Sloveniji kot Roman Kotnik, na Češkem je to Romuald Kosinski, v Bolgariji Rumen Kamenov, na Poljskem Richard Heider, v Nemčiji pa Utri Neuer ali Karel Auer – očitno gre za lažno osebo s kakšno kupljeno podobo. Tudi Watchlist Internet svari 5. februarja 2019 pred tem »čudežnim zdravilom« in njegovim izmišljenim izumiteljem. Gre pač za navadno spletno prevaro ali po moderno »fake«. Glej tudi: https://www.watchlist-internet.at/news/warnung-vor-nutresin-herbapur-ear/. Ob koncu se bržkone lahko samo vprašamo, ali ni nikjer nobenih zakonskih predpisov, ki bi tako in podobno goljufanje naivnih kupcev lahko preprečili.

Oddajte svoj komentar

Kranj 11°

pretežno jasno
vlažnost: 59 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

0/16

nedelja

4/3

ponedeljek

-1/8

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

OBVESTILA / Gorenjska, 29. marec 2020

Odpovedi prireditev zaradi koronavirusa

OBVESTILA / Gorenjska, 30. marec 2020

Odpovedi prireditev zaradi koronavirusa

PRIREDITVE / Kranj, 1. april 2020

Predstavitev medicinskih in ortopedskih pripomočkov

RAZSTAVE / Radovljica, 2. april 2020

Mlada ilustracija 2020

IZLETI / Kranj, 4. april 2020

V Krko na Dan odprtih vrat

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 4. julij 2020

V Romunijo

 

 
 

 

 
 
 

Ali je kupljen kruh varen / 06:27, 29. marec

Bojim se zaostrenih ukrepov.
Tako kot se razvija korona zadeva, kaže, bomo morali prenehat z dihanjem.

Maske v vsako gospodinjstvo v Mengšu / 09:21, 28. marec

Bravo. To pa je delo za ljudi. V naši občini smo ravno včeraj dobili občinski časopis ali županov časopis. To je verjetno tudi vse kar lahko od njega pričakujemo. Župana namreč.

Vlada pripravila ukrepe za blažitev posledic epidemije / 10:22, 27. marec

Tole v podkrepitev govoric:

https://revijazarja.si/clanek/mnenja/5aa7e56560105/ste-za-referendum-o-rtv-nikar

Vlada pripravila ukrepe za blažitev posledic epidemije / 10:19, 27. marec

Primož, sva že bližje. Te že vidim na desni..........................mal heca.Tole se govori:"....... da velika večina odgovornih in resnih ...

Vlada pripravila ukrepe za blažitev posledic epidemije / 08:55, 27. marec

Izginilo bo na stotine ur dokumentarnega programa in vsebin, ki se ukvarjajo s kulturo, mladimi, glasbo, znanostjo, zabavo, športom in bog v...

Vlada pripravila ukrepe za blažitev posledic epidemije / 20:48, 26. marec

Kar razloži.

Vlada pripravila ukrepe za blažitev posledic epidemije / 19:32, 26. marec

Kaj to pomeni mi verjetno ni potrebno razlagati? Ali pač?