Blejsko jezero se je zaradi razrasta cianobakterij obarvalo rdeče. / Foto: Gorazd Kavčič

Želijo poseben zakon o Bledu

Z javnim pismom je Občina Bled opozorila na izredno slabo stanje jezera. Kljub izrednim razmeram, ki ta čas vladajo v Sloveniji, so prepričani, da jezero potrebuje urgentno pomoč države.

Bled – »Na Bledu že vrsto let bijemo bitko za ohranitev zdravja Blejskega jezera, vendar jezera sami, brez nujne pomoči države in širše regijske skupnosti, ne moremo sanirati tako, da bi bilo njegovo stanje ponovno dobro,« je župan Janez Fajfar poudaril v pismu, ki so ga poslali državnemu zboru, predsedniku republike, vladi, državnemu svetu in drugim, ki bi lahko priskočili na pomoč. Državi predlagajo dva ključna ukrepa, ki naj bi prispevala k izboljšanju stanja jezera.

Kot ključna ukrepa, ki sta potrebna za revitalizacijo Blejskega jezera, je župan navedel sprejetje podrobnega načrta upravljanja jezera, ki naj zagotovi potrebne ukrepe s strani države za izboljšanje stanja jezera, in izgradnjo prepotrebne južne razbremenilne ceste. Občina Bled je tako na državni zbor naslovila pobudo, da bi sprejeli poseben zakon o Bledu, ki bo s celovitim pristopom lahko rešil pereče probleme, ki jih zaznavajo na številnih področjih, predvsem pa pri največji vrednoti Bleda, to je Blejskemu jezeru. »Prek tovrstnih zakonskih določil in izvedbenih ukrepov bi bilo možno nadgraditi napore lokalne skupnosti, ki so nujni, če želimo zase in za prihodnje rodove ohraniti Blejsko jezero in Bled v celoti.« Kot poudarja župan, so na lokalni ravni izčrpali možnosti in pristojnosti, ki jih imajo v boju za ohranitev Blejskega jezera, naslednji nujni koraki pa vključujejo kompetence in pristojnosti, ki presegajo okvire lokalne samouprave. Kot so pojasnili na občini, potrebujejo dobro delujoč sistem dovoda sveže vode iz Radovne in natege, nad čimer občina nima nadzora, saj je to v upravljanju države. Nujna je tudi omejitev prometa v območju jezerske sklede, kar bo možno doseči šele z izgradnjo južne razbremenilne ceste. Treba je preprečiti tudi prekomerni neposredni in posredni vnos hranil in gnojil v jezero, za kar je potrebna ustrezna zakonska podlaga. »Verjetno nam ni treba ponavljati, da je Bled slovensko okno v svet – podoba Bleda je slovenska ikona brez primere, kot je, na žalost, brez primere tudi odnos države do njega,« je pismo sklenil Janez Fajfar.   

Oddajte svoj komentar

Kranj 2°

pretežno jasno
vlažnost: 88 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

0/16

nedelja

5/6

ponedeljek

-1/8

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

OBVESTILA / Gorenjska, 29. marec 2020

Odpovedi prireditev zaradi koronavirusa

OBVESTILA / Gorenjska, 30. marec 2020

Odpovedi prireditev zaradi koronavirusa

PRIREDITVE / Kranj, 1. april 2020

Predstavitev medicinskih in ortopedskih pripomočkov

RAZSTAVE / Radovljica, 2. april 2020

Mlada ilustracija 2020

IZLETI / Kranj, 4. april 2020

V Krko na Dan odprtih vrat

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 4. julij 2020

V Romunijo

 

 
 

 

 
 
 

Maske v vsako gospodinjstvo v Mengšu / 09:21, 28. marec

Bravo. To pa je delo za ljudi. V naši občini smo ravno včeraj dobili občinski časopis ali županov časopis. To je verjetno tudi vse kar lahko od njega pričakujemo. Župana namreč.

Vlada pripravila ukrepe za blažitev posledic epidemije / 10:22, 27. marec

Tole v podkrepitev govoric:

https://revijazarja.si/clanek/mnenja/5aa7e56560105/ste-za-referendum-o-rtv-nikar

Vlada pripravila ukrepe za blažitev posledic epidemije / 10:19, 27. marec

Primož, sva že bližje. Te že vidim na desni..........................mal heca.Tole se govori:"....... da velika večina odgovornih in resnih ...

Vlada pripravila ukrepe za blažitev posledic epidemije / 08:55, 27. marec

Izginilo bo na stotine ur dokumentarnega programa in vsebin, ki se ukvarjajo s kulturo, mladimi, glasbo, znanostjo, zabavo, športom in bog v...

Vlada pripravila ukrepe za blažitev posledic epidemije / 20:48, 26. marec

Kar razloži.

Vlada pripravila ukrepe za blažitev posledic epidemije / 19:32, 26. marec

Kaj to pomeni mi verjetno ni potrebno razlagati? Ali pač?

Najbolj izpostavljeni ostajajo starejši / 19:27, 26. marec

Se strinjam, me pa zanima, če kdo od starejših lahko odgovori zakaj je potrebno v tem času po Merkurju iskat zemljo in rože?