Nenavadno modra voda, ki je v soboto v Hrastju približno eno uro iztekala naravnost v reko Savo

Pomodrela voda v Savo

Prejšnjo soboto je v Hrastju prišlo do nepojasnjenega onesnaženja odpadne vode, ki se izteka v reko Savo. Takšne dogodke je treba prijaviti na številko 112 za klic v sili, pojasnjujejo na inšpektoratu.

Hrastje – Prejšnjo soboto popoldne se je v Hrastju pri Kranju fekalna voda, ki se iz dela Poslovne cone Hrastje in nekaterih stanovanjskih hiš na koncu vasi izteka naravnost v reko Savo, iz nepojasnjenih razlogov obarvala v modro, je uredništvo Gorenjskega glasa obvestil bližnji sosed. Bilo je okoli 17. ure, onesnažena voda, kot bi vanjo zlil večjo količino barve, pa je po njegovem pripovedovanju v Savo iztekala vsaj eno uro. O zaznanem onesnaženju so skušali obvestiti okoljsko inšpekcijo, a je telefon v soboto popoldan, ko nimajo uradnih ur, zvonil v prazno, je še povedal zaskrbljen občan.

Z inšpektorata za okolje in prostor so odgovorili, da o onesnaženju niso bili obveščeni, za kar bi bila možna dva razloga: ali krajani o onesnaženju niso obvestili Regijskega centra za obveščanje na številko 112 ali pa, ker v omenjenem centru vedo, da je onesnaženje fekalnih voda v pristojnosti občin.

Na inšpektoratu so razložili, da mora vsak, ki opazi, izve, povzroči ali ga neposredno ogrozi naravna ali druga nesreča oziroma drug pojav ali dogodek, pomemben za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, po zakonu o tem takoj obvestiti pristojni center za obveščanje Uprave RS za zaščito in reševanje na telefonsko številko 112 za klic v sili, po telefaksu, elektronski pošti ali drugih elektronskih komunikacijah. Center v nadaljevanju aktivira intervencijske službe, ki so potrebne za izvedbo interventnih ukrepov. Ker inšpektorat za okolje in prostor ne sodi med interventne službe, udeležba njegovih inšpektorjev na kraju dogodka ni predvidena, jih pa center praviloma obvešča o dogodkih, povezanih z okoljem.

Med interventne službe v primeru nenadnega onesnaženja voda sodi tudi izvajalec državne gospodarske javne službe – VGP Drava, v okviru katere v primeru intervencij za ugotavljanje dejanskega stanja deluje tudi mobilna enota ekološkega laboratorija, so pojasnili na okoljskem inšpektoratu in dodali, da je na takih dogodkih prisotna tudi policija, saj lahko v primeru kršitve zakonodaje o varstvu voda govorimo tudi o kaznivem dejanju. Odvajanje in čiščenje komunalne ter padavinske odpadne vode je sicer v zakonu o varstvu okolja določeno kot obvezna občinska gospodarska javna služba varstva okolja, saj gre za izvirno pristojnost občin, ki mora zagotoviti tudi ustrezno infrastrukturo za odvajanje odpadnih voda, še pravijo na inšpektoratu.

Podobno so na okoljski inšpekciji v Kranju v torek poučili tudi našega bralca, ki pa ob tem nemočno ugotavlja, da še vedno nihče ne išče krivca za omenjeno onesnaženje.

Oddajte svoj komentar

Kranj 7°

pretežno jasno
vlažnost: 65 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

0/18

sobota

0/16

nedelja

5/6

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 28. marec 2020

V severozahodni del slovenske Istre

OBVESTILA / Gorenjska, 28. marec 2020

Odpovedi prireditev zaradi koronavirusa

OBVESTILA / Gorenjska, 29. marec 2020

Odpovedi prireditev zaradi koronavirusa

OBVESTILA / Gorenjska, 30. marec 2020

Odpovedi prireditev zaradi koronavirusa

PRIREDITVE / Kranj, 1. april 2020

Predstavitev medicinskih in ortopedskih pripomočkov

RAZSTAVE / Radovljica, 2. april 2020

Mlada ilustracija 2020

IZLETI / Kranj, 4. april 2020

V Krko na Dan odprtih vrat

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

 

 
 

 

 
 
 

Maske v vsako gospodinjstvo v Mengšu / 09:21, 28. marec

Bravo. To pa je delo za ljudi. V naši občini smo ravno včeraj dobili občinski časopis ali županov časopis. To je verjetno tudi vse kar lahko od njega pričakujemo. Župana namreč.

Vlada pripravila ukrepe za blažitev posledic epidemije / 10:22, 27. marec

Tole v podkrepitev govoric:

https://revijazarja.si/clanek/mnenja/5aa7e56560105/ste-za-referendum-o-rtv-nikar

Vlada pripravila ukrepe za blažitev posledic epidemije / 10:19, 27. marec

Primož, sva že bližje. Te že vidim na desni..........................mal heca.Tole se govori:"....... da velika večina odgovornih in resnih ...

Vlada pripravila ukrepe za blažitev posledic epidemije / 08:55, 27. marec

Izginilo bo na stotine ur dokumentarnega programa in vsebin, ki se ukvarjajo s kulturo, mladimi, glasbo, znanostjo, zabavo, športom in bog v...

Vlada pripravila ukrepe za blažitev posledic epidemije / 20:48, 26. marec

Kar razloži.

Vlada pripravila ukrepe za blažitev posledic epidemije / 19:32, 26. marec

Kaj to pomeni mi verjetno ni potrebno razlagati? Ali pač?

Najbolj izpostavljeni ostajajo starejši / 19:27, 26. marec

Se strinjam, me pa zanima, če kdo od starejših lahko odgovori zakaj je potrebno v tem času po Merkurju iskat zemljo in rože?