Menjava pnevmatik lahko počaka, za nujna popravila pa avtomehaniki še obratujejo. / Foto: Gorazd Kavčič

Če ni nujno, le še na spletu

Življenje se je zaradi koronavirusa skorajda povsem ustavilo. Kaj pa, če se nam pokvari kurilna peč ali avto, poteče veljavnost dokumenta ali če moramo podaljšati zavarovanje?

Kranj – Zaradi epidemije velja prepoved izvajanja tehničnih pregledov in registracije motornih vozil. Veljavnost prometnih dovoljenj vključno z zavarovanjem motornega vozila pa je podaljšana do 16. aprila. Zaradi zagotavljanja varnosti na cestah so na voljo nujne mehanične storitve. Voznikom pa je na voljo tudi pomoč na cesti, t. i. avtomobilska asistenca v primeru okvar in drugih nezgod. Ni pa mogoče zamenjati zimskih pnevmatik z letnimi, saj so tudi vulkanizerske storitve začasno ukinjene. Vrata so zaprle tudi šole za voznike ter šole varne vožnje. Vozniška dovoljenja, ki jim v tem času oziroma do 16. aprila poteče veljavnost, pa se podaljšajo do 16. maja.

Tudi če vam v teh dneh poteče zavarovanje nepremičnine, premoženja ali želite prijaviti škodo, boste to lahko opravili le na spletu, saj so zavarovalniške poslovalnice zaprte. Kot zagotavljajo zavarovalnice po Sloveniji, imajo ustrezne rešitve pripravljene, procesi pa tečejo nemoteno. Za pomoč so uporabnikom na voljo svetovalci tudi po telefonu ali elektronski pošti. Kot izpostavljajo v Generali zavarovalnici, sklepanje in obnove zavarovanj potekajo na daljavo, zato naj zavarovanci pokličejo ali napišejo elektronsko sporočilo svojemu zastopniku, ki bo poskrbel za vse potrebno tudi v tem času, ko so poslovalnice zaprte.

Tudi v upravnih enotah po Sloveniji izvajajo le najbolj nujne naloge, ki so življenjskega pomena. O stopnji nujnosti upravne naloge pa odloča pooblaščena dežurna oseba. Številne vloge lahko državljani oddajo tudi preko spletnega portala eUprava.

Težko pa boste v tem času našli mojstra, ki vam bo popravil pralni stroj, sestavil omaro ali pri vas popravil kakšno drugo storitev, ki ni nujna. Odlok o začasni prepovedi prodaje blaga in storitev namreč prepoveduje vsakršno ponujanje storitev končnim potrošnikom, ki niso nujne. Dopustne so le izjeme, potrebne za zagotavljanje varnosti in zdravja. Tako boste v primeru, da vam denimo v kopalnici poči cev in imate doma poplavo, še vedno lahko poklicali vodovodnega inštalaterja. Prav tako so dovoljene tudi storitve, ki jih izvaja upravnik večstanovanjske stavbe ter za zdaj tudi dimnikarske storitve. V primeru, da se vam je pokvaril hladilnik in bi radi kupili novega, pa boste to še vedno lahko storili na spletu, saj odlok dovoljuje prodajo na daljavo.

Za zdaj pa je še vedno dovoljeno ponujanje in prodaja blaga in storitev podjetjem. Ob tem pa na Obrtno-podjetniški zbornici opozarjajo, da se razmere spreminjajo iz ure v uro, tako da naj predvsem obrtniki, pa tudi potrošniki, o morebitnih novih omejitvah sledijo aktualnim objavam na spletni strani ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Oddajte svoj komentar

Kranj 7°

pretežno jasno
vlažnost: 65 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

0/18

sobota

0/16

nedelja

5/6

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 28. marec 2020

V severozahodni del slovenske Istre

OBVESTILA / Gorenjska, 28. marec 2020

Odpovedi prireditev zaradi koronavirusa

OBVESTILA / Gorenjska, 29. marec 2020

Odpovedi prireditev zaradi koronavirusa

OBVESTILA / Gorenjska, 30. marec 2020

Odpovedi prireditev zaradi koronavirusa

PRIREDITVE / Kranj, 1. april 2020

Predstavitev medicinskih in ortopedskih pripomočkov

RAZSTAVE / Radovljica, 2. april 2020

Mlada ilustracija 2020

IZLETI / Kranj, 4. april 2020

V Krko na Dan odprtih vrat

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

 

 
 

 

 
 
 

Maske v vsako gospodinjstvo v Mengšu / 09:21, 28. marec

Bravo. To pa je delo za ljudi. V naši občini smo ravno včeraj dobili občinski časopis ali županov časopis. To je verjetno tudi vse kar lahko od njega pričakujemo. Župana namreč.

Vlada pripravila ukrepe za blažitev posledic epidemije / 10:22, 27. marec

Tole v podkrepitev govoric:

https://revijazarja.si/clanek/mnenja/5aa7e56560105/ste-za-referendum-o-rtv-nikar

Vlada pripravila ukrepe za blažitev posledic epidemije / 10:19, 27. marec

Primož, sva že bližje. Te že vidim na desni..........................mal heca.Tole se govori:"....... da velika večina odgovornih in resnih ...

Vlada pripravila ukrepe za blažitev posledic epidemije / 08:55, 27. marec

Izginilo bo na stotine ur dokumentarnega programa in vsebin, ki se ukvarjajo s kulturo, mladimi, glasbo, znanostjo, zabavo, športom in bog v...

Vlada pripravila ukrepe za blažitev posledic epidemije / 20:48, 26. marec

Kar razloži.

Vlada pripravila ukrepe za blažitev posledic epidemije / 19:32, 26. marec

Kaj to pomeni mi verjetno ni potrebno razlagati? Ali pač?

Najbolj izpostavljeni ostajajo starejši / 19:27, 26. marec

Se strinjam, me pa zanima, če kdo od starejših lahko odgovori zakaj je potrebno v tem času po Merkurju iskat zemljo in rože?