Okužbo z novim koronavirusom so danes do 14. ure potrdili pri skupno 414 osebah v Sloveniji, kar je 31 več kot v soboto. / Foto: Tina Dokl

V Sloveniji 414 potrjenih primerov

Minister za zdravje Tomaž Gantar je potrdil drugo smrtno žrtev, a je obenem poudaril, da bi zaradi spremljajočih obolenj do tega prišlo tudi brez okužbe s covidom-19. V upravnih enotah Kranj, Škofja Loka, Tržič, Radovljica in Jesenice je po zadnjih podatkih 28 potrjenih primerov.

Po en potrjen primer imajo v občinah Bohinj, Bled, Cerklje, Preddvor, Šenčur, po dva v občinah Gorje in Radovljica, po tri v občinah Jesenice in Škofja Loka, šest primerov v občini Kranj in sedem v občini Žirovnica. Na širšem Gorenjskem so potrjeni primeri po občinah: po eden v Medvodah in Trzinu, po dva v Komendi in Mengšu, trije v Vodicah, sedem v Kamniku in enajst v Domžalah. Po podatkih NIJZ imajo največ obolelih v osrednjeslovenski in savinjski regiji.

Ljubljana – Pred dnevi smo poročali o prvi smrtni žrtvi zaradi novega koronavirusa, umrl je starejši moški iz Metlike, stanovalec tamkajšnjega doma starejših, ki se je zdravil na Infekcijski kliniki UKC Ljubljana. Minister za zdravje Tomaž Gantar je na popoldanski novinarski konferenci v nedeljo, 22. marca, potrdil še eno smrtno žrtev. »V obeh primerih gre za osebi, stari okrog devetdeset let in s številnimi spremljajočimi obolenji, za kateri so zdravniki ocenjevali, da bi prišlo do smrti tudi brez okužbe s covidom-19. Zato bi težko trdili, da sta umrla zgolj zaradi covida-19,« je pojasnil minister Gantar.

Število okuženih zagotovo precej večje, kot je uradno število

V nedeljo, 22. marca, do 14. ure je bilo na Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) sporočenih 414 primerov okužb z novim koronavirusom. Po predvidevanjih je okuženih več, saj ne testirajo več vseh sumov. V Sloveniji za zdaj ostaja 16 vstopnih točk za odvzem brisa, na Gorenjskem v Kranju in na Jesenicah. Minister Gantar je povedal, da imajo zdravniki navodila, da posebno pozornost namenijo tudi testiranju rizičnih skupin prebivalstva z blago klinično sliko bolezni (starejše od 60 let, kronično bolne in tiste z oslabljenim imunskim sistemom). Najmanj okuženih je v starostni skupini do 15 let, skupaj 22. V najbolj rizični skupini (nad 60 let) je skoraj sto potrjenih primerov. Še vedno je največ obolelih v starostni skupini od 30 do 49 let, po zadnjih podatkih jih je 138. Hospitaliziranih je 55 bolnikov, od tega jih je deset v intenzivni negi. »Okuženih je petkrat več, kot je laboratorijsko potrjenih primerov. Seveda je to groba ocena. Vsi niso testirani, novi primeri se dnevno pojavljajo. Je pa število okuženih zagotovo precej večje, kot je uradno število, ki ga spremljamo,« je povedal minister Gantar.

Do 22. marca je bil vsaj en primer okužbe s covidom-19 potrjen v 104 občinah, kar je 49 odstotkov vseh slovenskih občin, več kot dva primera okužbe sta bila potrjena v 54 občinah.

280 odločb o karanteni

Minister za zdravje Tomaž Gantar je do zdaj podpisal 280 odločb o karanteni; gre za osebe, ki so bile v tesnem kontaktu z okuženimi in se obravnavajo kot visoko rizične (npr. družinski člani, ki živijo v skupnem gospodinjstvu, ali druge osebe po presoji epidemiologa). V teh primerih je delavec upravičen do odsotnosti z dela in do nadomestila plače.

Minister je nakup zaščitnih sredstev poudaril kot eno od kritičnih zadev. »Način nabav je organiziran centralizirano, za to skrbi ministrstvo za gospodarstvo. Naloga ministrstva za zdravje pa je, da organiziramo način zbiranja podatkov; vsak dan smo v komunikaciji z bolnišnicami, zdravstvenimi domovi ... Na podlagi standardov (število bolnikov, število okuženih ...) določimo, koliko opreme pripade posameznemu izvajalcu. Podobno ima to organizirano ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti za domove starejših. Da se zaščitna oprema, ki jo primanjkuje, deli na primeren in racionalnen način.« Minister Gantar ocenjuje, da bo potreben tudi ukrep, da se starejše, kronično bolne in tiste z oslabljenim imunskim sistemom začasno umakne z delovnih mest, kjer so v večji meri izpostavljeni možnosti okužbe.

Odvzem brisov v domovih za starejše

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je na popoldanski novinarski konferenci poudaril štiri stvari: vzpostavitev centralne točke za zbiranje potreb po zaščitni opremi in kadrih (ko bi posamezni delavci zbolevali in jih bo treba nadomestiti); vsi izvajalci institucionalnega varstva (domovi za starejše, CUDV, VDC) imajo možnost, da jih izobrazijo o pravilni uporabi zaščitne opreme; zagotovili bodo odvzem brisov v domovih za starejše; poziv »domskim« zdravstvenim ekipam, da ostanejo tudi v težjih razmerah v domovih za starejše vsaj v okviru veljavne pogodbe, kar velja tudi za zdravnike koncesionarje.

Minister Cigler Kralj je zagotovil, da socialne transfere upravičencem zagotavljajo nemoteno, tudi obroke otrokom v socialno šibkejših družinah. »V izrednih razmerah se da pomagati z izredno pomočjo. Tudi na humanitarne organizacije, kot sta RKS in Karitas je možno zaprositi za dodatne obroke, prehranske pakete,« je dejal minister in spomnil na to, da se v številnih občinah lokalno organizirajo ponudniki brezplačnih obrokov. Minister v teh sicer zahtevnih razmerah delodajalce poziva, da v tem trenutku ne sprejemajo prenagljenih odločitev, še zlasti glede statusa zaposlitev. Poziva pa k upoštevanju ukrepov, da bomo virus premagali.

Oddajte svoj komentar

Kranj 7°

pretežno jasno
vlažnost: 65 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

0/18

sobota

0/16

nedelja

5/6

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 28. marec 2020

V severozahodni del slovenske Istre

OBVESTILA / Gorenjska, 28. marec 2020

Odpovedi prireditev zaradi koronavirusa

OBVESTILA / Gorenjska, 29. marec 2020

Odpovedi prireditev zaradi koronavirusa

OBVESTILA / Gorenjska, 30. marec 2020

Odpovedi prireditev zaradi koronavirusa

PRIREDITVE / Kranj, 1. april 2020

Predstavitev medicinskih in ortopedskih pripomočkov

RAZSTAVE / Radovljica, 2. april 2020

Mlada ilustracija 2020

IZLETI / Kranj, 4. april 2020

V Krko na Dan odprtih vrat

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

 

 
 

 

 
 
 

Maske v vsako gospodinjstvo v Mengšu / 09:21, 28. marec

Bravo. To pa je delo za ljudi. V naši občini smo ravno včeraj dobili občinski časopis ali županov časopis. To je verjetno tudi vse kar lahko od njega pričakujemo. Župana namreč.

Vlada pripravila ukrepe za blažitev posledic epidemije / 10:22, 27. marec

Tole v podkrepitev govoric:

https://revijazarja.si/clanek/mnenja/5aa7e56560105/ste-za-referendum-o-rtv-nikar

Vlada pripravila ukrepe za blažitev posledic epidemije / 10:19, 27. marec

Primož, sva že bližje. Te že vidim na desni..........................mal heca.Tole se govori:"....... da velika večina odgovornih in resnih ...

Vlada pripravila ukrepe za blažitev posledic epidemije / 08:55, 27. marec

Izginilo bo na stotine ur dokumentarnega programa in vsebin, ki se ukvarjajo s kulturo, mladimi, glasbo, znanostjo, zabavo, športom in bog v...

Vlada pripravila ukrepe za blažitev posledic epidemije / 20:48, 26. marec

Kar razloži.

Vlada pripravila ukrepe za blažitev posledic epidemije / 19:32, 26. marec

Kaj to pomeni mi verjetno ni potrebno razlagati? Ali pač?

Najbolj izpostavljeni ostajajo starejši / 19:27, 26. marec

Se strinjam, me pa zanima, če kdo od starejših lahko odgovori zakaj je potrebno v tem času po Merkurju iskat zemljo in rože?