Pri vseh izvajalcih zdravstvene dejavnosti se odpovejo vsi specialistični pregledi in operativni posegi, razen zdravstvenih storitev, označenih s stopnjo nujnosti »nujno« in »zelo hitro«, onkoloških storitev in obravnave nosečnic. / Foto: Tina Dokl

Razen izjem specialističnih pregledov ni

Vlada je z odlokom začasno prepovedala izvajanje vseh preventivnih zdravstvenih storitev pri vseh izvajalcih zdravstvene dejavnosti. V Zdravstvenem domu Kamnik se začasno izvaja samo administrativna nujna medicinska pomoč. Notranji minister bo predlagal aktivacijo 37. a člena zakona o obrambi, s katerim bi vojski podelili izredna pooblastila, kot jih sicer ima policija.

Ljubljana – Vlada je na popoldanski dopisni seji v petek, 20. marca, sprejela še več začasnih odlokov, povezanih z zajezitvijo širjenja novega koronavirusa. Z odlokom (prej je bila to odredba) se začasno prekine izvajanje preventivnih zdravstvenih storitev pri vseh izvajalcih zdravstvene dejavnosti. Še vedno pa se izvajajo tiste preventivne storitve, katerih opustitev bi lahko imela negativne posledice za zdravje pacienta. Pri vseh izvajalcih zdravstvene dejavnosti se odpovejo vsi specialistični pregledi in operativni posegi, razen zdravstvenih storitev, označenih s stopnjo nujnosti »nujno« in »zelo hitro«, onkoloških storitev in obravnave nosečnic. Ukrep velja tudi za postopke rehabilitacije in druge nenujne oblike zdravljenja. V Zdravstvenem domu Kamnik se začasno izvaja samo administrativna nujna medicinska pomoč.

Zaposleni, ki izvajajo preventivno dejavnost, so prerazporejeni na izvajanje nalog, povezanih z zajezitvijo in obvladovanjem epidemije covida-19. Izvajalci zdravstvene dejavnosti na primarni ravni morajo na svojem območju organizirati tudi izvajanje zdravstvene dejavnosti v domovih za starejše.

Skrajšan delovni čas trgovin do 18. ure

Deloma so prišli naproti trgovcem in sindikatom, ki se niso strinjali z vsebino začasnega odloka, ki je določal minimalni čas obratovanja trgovin do najmanj 20. ure. S spremenjenim odlokom se za prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, določi obratovalni čas od vsaj 8. ure (lahko tudi prej) in najmanj do 18. ure.

Še več odlokov

Vlada je sprejela Odlok o začasnem neplačevanju prispevkov za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije za male poslovne odjemalce in gospodinjske odjemalce električne energije. Po ocenah bo to v povprečnem gospodinjstvu znižalo račun za električno energijo za okrog dvajset odstotkov.

Dopolnjen je Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom šolam vožnje in pooblaščenim organizacijam s področja voznikov in vozil v Sloveniji. Poleg prepovedi usposabljanj, izobraževanj, preizkusov znanja, preventivnih programov, kampanj in akcij za varnost cestnega prometa (do 16. aprila) se veljavnost vozniških dovoljenj, izkaznic o vozniških kvalifikacijah in ADR-certifikatov o usposobljenosti voznika, ki poteče od uveljavitve tega odloka do 16. aprila, podaljša do 16. maja.

V ponedeljek, 23. marca, ob polnoči bo začel veljati tudi Odlok o začasni prepovedi izvajanja nadzora vgrajenih sistemov aktivne požarne zaščite in rednega tehničnega nadzora hidrantnega omrežja v Sloveniji. Prepoved velja do 23. aprila.

Aktivacija 37. a člena?

Notranji minister Aleš Hojc je na petkovi novinarski konferenci povedal, da bo predlagal aktivacijo 37. a člena zakona o obrambi, s katerim bi vojski podelili izredna pooblastila, kot jih sicer ima policija. Za sprejem takega ukrepa je potrebna dvotretjinska večina državnega zbora.

Oddajte svoj komentar

Kranj 1°

jasno
vlažnost: 83 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

2/24

petek

4/21

sobota

5/24

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Previdno pri nabiranju čemaža / 21:05, 9. april

To je čisto enostavno. Če ne smrdi po česnu, ni čemaž.

Kolesarjenje znotraj občinskih meja / 13:35, 9. april

Cca 500 m?
Cca?
Natančnost pa taka!

Kolesarjenje znotraj občinskih meja / 08:29, 9. april

Članek zavaja bralca v delu, kjer pisec članka navaja, da se lahko kolesar pelje po območju MO Kranj iz smeri Tatinca proti Čadovljam. Dejst...

Sprostitev nekaterih ukrepov predvidoma po veliki noči / 18:34, 8. april

U bistvu ima marker1 kar prav, če hočjo, da mi kupimo maske naj jih kar sami dostavjo, kaj se bomo mi še s tem brigali ja.....
FAIL O-o

Sprostitev nekaterih ukrepov predvidoma po veliki noči / 15:38, 8. april

Vlada je podala izjavo, da bo plačala samo tisto ustrezno zdravstveno opremo, ki bo pristala na Brniku. Kdor hoče prodati dobro opremo, jo b...

Sprostitev nekaterih ukrepov predvidoma po veliki noči / 10:29, 8. april

A je novi mesija zrihtu ?

Sprostitev nekaterih ukrepov predvidoma po veliki noči / 09:08, 8. april

Na Kitajskem po poročanju POP TV že 12. dan čaka za Slovenijo rezerviranih slabih šest milijonov kosov zaščitne in medicinske opreme, samo m...