Po Elanu in Alpini proizvodnjo zaradi epidemije novega koronavirusa začasno zaustavlja tudi Goodyear Dunlop Sava Tires (na sliki). / Foto: Gorazd Kavčič

Napovedujejo še strožje omejitve

Vlada je v minulih dneh sprejela še več ukrepov, vezanih na zajezitev širjenja novega koronavirusa. Število obolelih s posameznimi primeri narašča tudi po gorenjskih občinah. Odprli so dve novi vstopni točki na Gorenjskem, zdravstvene ustanove in Civilna zaščita težko pričakujejo zaščitno opremo ...

Ljubljana, Kranj – V četrtek, 19. marca, do 14. ure je bilo na Nacionalni inštitut za javno zdravje sporočenih 319 okuženih z novim koronavirusom, ena oseba je umrla. Testiranih je bilo 9860 oseb. Skupaj v upravnih enotah Kranj, Škofja Loka, Tržič, Radovljica in Jesenice je bilo dvajset obolelih. V sredo so potrdili prvo okužbo v občini Preddvor. Na širšem Gorenjskem so bili do včeraj potrjeni primeri še v občinah Kranj, Žirovnica, Škofja Loka, Radovljica, Bohinj, Gorje, Jesenice, Kamnik, Vodice, Komenda, Domžale in Trzin. Direktor Osnovnega zdravstva Gorenjske Jože Veternik je včeraj potrdil okužbo pri patronažni sestri iz Zgornje Gorenjske, ki je doma v samoizolaciji. Ljudi, s katerimi je bila v stiku, so obvestili, je potrdil Veternik.

Vlada je v minulih dneh sprejela še več ukrepov, vezanih na zajezitev širjenja novega koronavirusa. Napovedane so še strožje omejitve glede zbiranja ljudi na javnih površinah. Potem ko so v večini trgovin že začeli skrajševati delovni čas, je vlada sprejela tudi odlok, v katerem je določen obratovalni čas za prodajalne z živili, s katerim bodo omogočili daljši časovni interval opravljanja nakupov v prodajalnah in s tem zmanjšali koncentracijo kupcev. Ob nedeljah in dela prostih dnevih pa bodo zaprte vse prodajalne, razen bencinskih servisov in lekarn, ki lahko obratujejo. Veljati je začela začasna prepoved izvajanja tehničnih pregledov in registracij motornih vozil; veljavnost prometnih dovoljenj vključno z zavarovanjem motornega vozila je podaljšana do 16. aprila.

Zeleno luč je dobil predlog Zakona o interventnem ukrepu odloga plačila obveznosti kreditojemalcev, ki zaradi negativnih učinkov epidemije ne bodo mogli poravnavati svojih obveznosti iz kreditnih pogodb; omogoči se jim odlog vračila za dvanajst mesecev. Vlada prav tako predlaga državnemu zboru, da po nujnem postopku sprejme Zakon o interventnih ukrepih na javnofinančnem področju.

Avstrija je zaprla 51 maloobmejnih prehodov s Slovenijo. V naši bližini ostajata normalno odprta mejna prehoda Karavanke in Ljubelj, prehod Korensko sedlo je odprt med 5. in 23. uro. Avstrija je začela izvajati zdravstvene preglede na meji s Slovenijo.

Vstopni točki tudi v Škofji Loki in na Bledu

Osnovno zdravstvo Gorenjske (OZG) je uvedlo še dve vstopni točki za bolnike s sumom na covid-19: v Zdravstvenem domu (ZD) Škofja Loka in ZD Bled. »Z vstopno točko v Škofji Loki bomo pokrili vse občine na Loškem, z vstopno točko na Bledu pa poleg te občine še občine Radovljica, Bohinj, Gorje. Že prej smo vzpostavili vstopno točko v ZD Kranj, ki pokrije vse občine, nastale iz nekdanje kranjske, in občino Tržič, ter vstopno točko pred Urgentnim centrom jeseniške bolnišnice, ki pokrije Zgornjo Gorenjsko,« je pojasnil direktor OZG Jože Veternik.

Nekaj dodatne zaščitne opreme, ki je kronično primanjkuje, je v zdravstvene domove le prišlo, kar pa naj bi zadoščalo samo do ponedeljka, a le ob podobni dinamiki dela, kot je sedaj. ZD Kranj je imel v sredo samo še štiri komplete zaščitne opreme, kazalo je že, da bodo zaradi tega vstopno točko zaprli. Medtem so dobili dvesto mask, a to zadostuje samo do konca tedna. Kot smo že večkrat napisali: na vstopno točko ne hodite brez napotitve svojega izbranega zdravnika ali dežurnega zdravnika, če vaš ne dela. To je vaš prvi kontakt ob sumu na covid-19.

Ena dežurna zobna ambulanta za Gorenjsko

»Zobna poliklinika Kranj je ena od sedmih vstopnih točk v Sloveniji, kjer je začasno organizirana zobozdravstvena služba za Gorenjsko za nujne primere. Pacienti se morajo vnaprej naročiti. V delo so vključeni javni in zasebni zobozdravniki. Ambulanta deluje vsak dan od 8. do 13. ure; od 8. do 12. ure je namenjena zdravim, zadnjo uro pa za morebitne okužene z novim koronavirusom, ki imajo težave z zobmi. Vhod v zobno ambulanto je nadzorovan,« je pojasnil direktor OZG in dodal, da pa naj se pacienti s težavami z zobmi najprej obrnejo na zobno ambulanto, ki jo sicer obiskujejo.

Preskrba z zdravili

Iz Gorenjskih lekarn sporočajo, da se zaradi močno povečanega obsega dela po celotni verigi distribucije zdravil v tem obdobju vsi ukvarjajo le z najnujnejšimi zadevami. To je preskrba z zdravili. »Vse ostale aktivnosti, ki jih sicer izvajamo, so začasno ustavljene. Med drugim tudi vračanje starih in neuporabljenih zdravil v lekarne. Vračanje bo ponovno steklo takoj, ko se zadeve umirijo. Občane prosimo za razumevanje,« je sporočila direktorica Gorenjskih lekarn Romana Rakovec, mag. farm. »Lokalne civilne zaščite nudijo tudi pomoč pri dostavi zdravil na dom za paciente, ki nimajo možnosti pomoči s strani svojcev in so zboleli; gre le za zdravila, ki so bila predpisana na recept in nimajo doplačila,« je še pojasnila.

V gorenjskih bolnišnicah

V Splošni bolnišnici Jesenice imajo zaščitne opreme, če se ne spremeni na slabše, za približno teden dni. »To pomeni, da se že pri prvi obravnavi pacienta, pozitivnega na covid-19, lahko stvari popolnoma spremenijo. Čakamo na opremo iz državnih blagovnih zalog, ki do tega trenutka še ni prispela. Ker po navodilih ministrstva za zdravje ne smemo sami naročati potrebne opreme, to za nas predstavlja velik strah,« so sporočili iz SB Jesenice, kjer včeraj do zaključka redakcije med zaposlenimi bolniškega dopusta zaradi novega virusa niso imeli.

Na Kliniki Golnik včeraj tudi še ni bilo bolniškega dopusta, ki bi omejeval njihovo delo. Bolniki s covidom-19 so v ločeni stavbi, posebej opremljeni za delo s pacienti s to boleznijo.

Kot je včeraj povedal strokovni direktor Bolnišnice za ginekologijo in porodništvo (BGP) Kranj Aleš Rozman, dr. med., je stanje v bolnišnici, kar se tiče zaščitne opreme, vsaj za zdaj katastrofalno: »Imamo samo dva celotna kompleta zaščitne opreme, ki omogočata popolno zaščito zaposlenih pri delu z okuženimi pacienti. Ta dva kosa opreme nam je posodil ZD Kranj. Vsa ostala zaščitna oprema, ki jo imamo na voljo, nudi bistveno manjši nivo zaščite. Pri tem je treba poudariti, da za vodenje poroda ali obravnavo nosečnice pri sumu ali potrjeni okužbi velja popolnoma enak standard zaščite, kot to velja za bolnike v katerikoli drugi bolnišnici, ki se zdravijo (zgolj) zaradi okužbe s koronavirusom. Improviziramo, pri trgovcih v bližnji okolici iščemo tudi možnosti nabave nemedicinske opreme, tako da bi vsaj pogojno lahko omogočili višji nivo zaščite zaposlenih. Imamo občutek, da smo prepuščeni sami sebi.« V BGP Kranj so do včeraj obravnavali eno nosečnico s sumom na okužbo s covidom-19, rezultat brisa je bil negativen. V porodništvu takega primera do včeraj še niso imeli. Aleš Rozman poziva nosečnice in tudi ženske, ki so pri njih vodene ambulantno, naj v primeru ginekološko-porodniških težav in pridruženega akutnega obolenja dihal najprej pokličejo številko 04 20 82 800, kjer bodo dobile ustrezna navodila. Bolniških dopustov med zaposlenimi za zdaj na srečo ni, je pa direktor BGP Kranj Marko Breznik poudaril, da bodo storili vse, kar je v njihovi moči, tako za varno in strokovno obravnavo pacientk kot tudi zaščito zaposlenih.

Nedostojno vedenje do zdravstvenih delavcev

V Kranju so policisti obravnavali prijavo nedostojnega vedenja občana do zdravstvenih delavcev. Moški ni kazal tipičnih znakov okužbe s covidom-19, zahteval pa je, da ga testirajo. Po negodovanju je kraj zapustil.

Oddajte svoj komentar

Kranj 2°

jasno
vlažnost: 83 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

2/24

petek

4/21

sobota

5/24

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Previdno pri nabiranju čemaža / 21:05, 9. april

To je čisto enostavno. Če ne smrdi po česnu, ni čemaž.

Kolesarjenje znotraj občinskih meja / 13:35, 9. april

Cca 500 m?
Cca?
Natančnost pa taka!

Kolesarjenje znotraj občinskih meja / 08:29, 9. april

Članek zavaja bralca v delu, kjer pisec članka navaja, da se lahko kolesar pelje po območju MO Kranj iz smeri Tatinca proti Čadovljam. Dejst...

Sprostitev nekaterih ukrepov predvidoma po veliki noči / 18:34, 8. april

U bistvu ima marker1 kar prav, če hočjo, da mi kupimo maske naj jih kar sami dostavjo, kaj se bomo mi še s tem brigali ja.....
FAIL O-o

Sprostitev nekaterih ukrepov predvidoma po veliki noči / 15:38, 8. april

Vlada je podala izjavo, da bo plačala samo tisto ustrezno zdravstveno opremo, ki bo pristala na Brniku. Kdor hoče prodati dobro opremo, jo b...

Sprostitev nekaterih ukrepov predvidoma po veliki noči / 10:29, 8. april

A je novi mesija zrihtu ?

Sprostitev nekaterih ukrepov predvidoma po veliki noči / 09:08, 8. april

Na Kitajskem po poročanju POP TV že 12. dan čaka za Slovenijo rezerviranih slabih šest milijonov kosov zaščitne in medicinske opreme, samo m...