O ukrepih za boljše stanje jezera

Blejski župan Janez Fajfar je ustanovil posvetovalni organ za vprašanja varstva okolja. Najprej so se posvetili stanju Blejskega jezera in možnih ukrepih za njegovo izboljšanje.

Občina je predstavila pobudo za sprejetje posebnega zakona o Bledu in opozorila, da obstoječa zakonodaja ne daje vseh možnosti varovanja jezera, kot jih predlagajo strokovnjaki, recimo popolno prepoved gnojenja v pojezerju in podobno.

Bled – Na prvem od posvetov pri županu Janezu Fajfarju, na katerih se bodo posvetili varstvu okolja, so svoj pogled na stanje jezera in svoje predloge rešitev predstavili predstavniki republiške agencije za okolje, lokalnih okoljevarstvenih društev, potapljačev, jamarjev in ribičev. Pri tem so glavno besedo prepustili stroki, so poudarili na občini.

Blejsko jezero se je namreč zaradi intenzivnega cvetenja alg že pred novim letom obarvalo rdeče. »Cvetenje alg je sicer vsakoletni naravni pojav v Blejskem jezeru, ki po zagotovilih strokovnjakov in opravljenih meritvah toksinov ni nevarno za ljudi, je pa kazalnik stanja Blejskega jezera,« so poudarili na občini. Razrast cianobakterij je posledica prevelike obremenjenosti z organskimi snovmi in anorganskimi hranili, nam je pred časom pojasnila Špela Remec Rekar z Agencije RS za okolje. Kot so poudarili po posvetu, je jezero v državni lasti, zato so na ministrstvo za okolje in prostor naslovili poziv, da za jezero čim prej sprejmejo podrobni načrt upravljanja. Občina je obenem predstavila pobudo za sprejetje posebnega zakona o Bledu, saj kot opozarjajo, obstoječa zakonodaja ne daje vseh možnosti varovanja jezera, kot jih predlagajo strokovnjaki, recimo popolno prepoved gnojenja v pojezerju in podobno. »Hkrati lokalna skupnost pričakuje, da bo Republika Slovenija takoj pristopila k izgradnji južne razbremenilne ceste, ki bo pomembno pripomogla k prometni razbremenitvi jezerske sklede.« Na Turizmu Bled in občini bodo k sodelovanju pri projektu Vprašaj me, sem domačin povabili tudi okoljevarstvenike, ki bi ozaveščali domačine in obiskovalce o pravilnem vedenju ob jezeru. V prihodnje bodo spodbudili tudi strokovno razpravo o tem, ali je smiseln nakup posebnega plovila za odstranjevanje alg. Občina in javno podjetje Infrastruktura Bled sta sicer v preteklih tednih že poskrbela za fizično odstranjevanje alg, saj se zavedajo, da so odmrle alge na dnu jezera hrana za nove.

Oddajte svoj komentar

Kranj 1°

zmerno oblačno
vlažnost: 88 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

0/18

sobota

1/16

nedelja

4/6

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 28. marec 2020

V severozahodni del slovenske Istre

OBVESTILA / Gorenjska, 28. marec 2020

Odpovedi prireditev zaradi koronavirusa

OBVESTILA / Gorenjska, 29. marec 2020

Odpovedi prireditev zaradi koronavirusa

OBVESTILA / Gorenjska, 30. marec 2020

Odpovedi prireditev zaradi koronavirusa

PRIREDITVE / Kranj, 1. april 2020

Predstavitev medicinskih in ortopedskih pripomočkov

RAZSTAVE / Radovljica, 2. april 2020

Mlada ilustracija 2020

IZLETI / Kranj, 4. april 2020

V Krko na Dan odprtih vrat

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

 

 
 

 

 
 
 

Vlada pripravila ukrepe za blažitev posledic epidemije / 10:22, 27. marec

Tole v podkrepitev govoric:

https://revijazarja.si/clanek/mnenja/5aa7e56560105/ste-za-referendum-o-rtv-nikar

Vlada pripravila ukrepe za blažitev posledic epidemije / 10:19, 27. marec

Primož, sva že bližje. Te že vidim na desni..........................mal heca.Tole se govori:"....... da velika večina odgovornih in resnih ...

Vlada pripravila ukrepe za blažitev posledic epidemije / 08:55, 27. marec

Izginilo bo na stotine ur dokumentarnega programa in vsebin, ki se ukvarjajo s kulturo, mladimi, glasbo, znanostjo, zabavo, športom in bog v...

Vlada pripravila ukrepe za blažitev posledic epidemije / 20:48, 26. marec

Kar razloži.

Vlada pripravila ukrepe za blažitev posledic epidemije / 19:32, 26. marec

Kaj to pomeni mi verjetno ni potrebno razlagati? Ali pač?

Najbolj izpostavljeni ostajajo starejši / 19:27, 26. marec

Se strinjam, me pa zanima, če kdo od starejših lahko odgovori zakaj je potrebno v tem času po Merkurju iskat zemljo in rože?

Vlada pripravila ukrepe za blažitev posledic epidemije / 15:43, 26. marec

D) referendum ukinitvi obveznega RTV prispevka.