Kako je z zimsko opremo v sosednjih državah

Predvsem ne hitite z menjavo zimskih pnevmatik.

Evropske države imajo zelo različno zakonodajo glede uporabe zimskih pnevmatik, zato je dobro, da se o tem pred obiskom pozanimate. V Nemčiji, Avstriji in na Madžarskem uporaba datumsko ni omejena, pomembne so le vremenske razmere. V Italiji pogoje določajo posamezne regije. V Furlaniji - Julijski krajini je treba imeti zimske pnevmatike od 15. novembra do 15. aprila, v Benečiji (od Benetk do Brescie) pa le do 31. marca. Tudi na Hrvaškem je na določenih avtocestnih odsekih zahtevana zimska oprema od 15. novembra do 15. aprila, drugje pa le v primeru zimskih vremenskih razmer.

V Avstriji je zimska oprema obvezna med 1. novembrom in 15. aprilom. Zimske pnevmatike morajo imeti vsaj štiri milimetre profila, prav tako tudi letne pnevmatike, če jih uporabljate v kombinaciji z verigami. Te lahko namestite le, ko je na vozišču led ali strnjen sneg. V snežni brozgi ali na delno zasneženem cestišču uporaba verig ni dovoljena. V visokogorju so verige obvezne tudi na zimskih pnevmatikah (glede na signalizacijo).

V Italiji velja podobno. Zimsko opremo morate imeti med 1. novembrom in 15. aprilom, v dolini Aoste pa že od 15. oktobra. Ponekod je obdobje krajše. Nameščene morate imeti vse štiri zimske pnevmatike ali letne v kombinaciji z verigami. Na višje ležečih cestah morate v primeru večjega sneženja imeti verige tudi na zimskih pnevmatikah.

Na Hrvaškem je zimska oprema obvezna takrat kot pri nas: od 15. novembra do 15. aprila ne glede na vozne razmere in vedno v primeru sneženja. Vozilo mora biti opremljeno s štirimi zimskimi pnevmatikami ali celoletnimi z oznako M+S in profilom najmanj štiri milimetre. Velja pa to le na določenih cestah, v primeru sneženja pa je zimska oprema nujna za vse ceste.

Na Madžarskem uporaba zimske opreme datumsko ni določena. V primeru sneženja ali večje količine snega lahko uporabijo znake za obvezno uporabo verig. V teh primerih se uporaba verig zahteva že ob vstopu v državo.

Tudi v Franciji, Švici in Nemčiji obvezna uporaba zimska datumsko ni določena. V primeru sneženja morate imeti vozilo opremljeno z zimskimi pnevmatikami. Verige na zimskih pnevmatikah morate imeti, če vas na to opozarja signalizacija. V Švici lahko v primeru nesreče prisodijo odgovornost tistemu, ki vozi brez zimske opreme.

Oddajte svoj komentar

Kranj 2°

jasno
vlažnost: 90 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

-2/20

četrtek

-3/21

petek

0/13

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

OBVESTILA / Kranj, 26. februar 2021

Zbor članov prestavljen

PREDAVANJA / Gorenjska, 27. februar 2021

Bralni krožek z Nino Kosmač

OBVESTILA / Kranj, Cerklje, 6. marec 2021

Zbora članov prestavljena

 

 
 

 

 
 
 

Prikaz nasprotnih dejstev / 23:58, 23. februar

Zapleti z neurejenimi ulicami v in okoli Radovljice so posledica upravljanja le teh po sistemu 'na lepe oči'. Tudi hiše so se gradile tam, k...

Cepljenje proti koronavirusu pred MO Kranj / 18:45, 23. februar

budale kranske

Prikaz nasprotnih dejstev / 18:16, 23. februar

Sedaj je jasno, da občina hoče urediti lokalno cesto po zasebnem zemljišču. Predlagam, da se cesta zapre pri trgovini Mony. Tako dobimo slep...

Telemach vodilni ponudnik fiksnega interneta / 04:16, 21. februar

United Group vzpostavlja nov informativni portal N1 Slovenija. Izpostava CNN-a na Balkanu. Še en medij, kjer bodo imeli novinarji daljši spi...

Načrti z rezervatom Bobovek / 14:32, 20. februar

Bolj počasi. Bo nova županja v novi občini imela saj kaj za narediti, ne da bo dobila vse postlano.

Severni Kranj želi na svoje / 14:29, 20. februar

Mene zanima, ali je to potreba, ali si samo gospa želi dodati naziv županja?

Samo ja pomeni ja / 07:39, 20. februar

Za obravnavo kaznivih dejanj imamo v naši državi policijo, tožilstva in sodišča. Zato ne potrebujemo nobenih nasvetov samooklicanih nevladn...