Strožji prometni režim

V Bohinju se zavedajo izzivov, ki jih prinaša povečevanje števila obiskovalcev in še zlasti vse več prometa, predvsem poleti. Plačevanje parkirnine razen pri Danici vse leto, višje globe za kršitelje.

Bohinj – V Bohinju si že dlje časa prizadevajo, da bi čim več avtomobilov spravili stran od jezerske sklede in obiskovalcem omogočili obisk Bohinja z javnimi prevoznimi sredstvi. Bohinjski občinski svet je v skladu s temi prizadevanji že na prvi letošnji seji sprejel nov odlok o prometnem režimu, s katerim vzpostavljajo temeljne smernice za oblikovanje prometnega režima – ne le na območju Bohinjskega jezera, temveč na celotnem območju občine.

Sicer pa je eden od instrumentov za urejanje stanja tudi sistem parkirnin, ki jih v Bohinju postopno zvišujejo: tako so že lani poleti na parkiriščih neposredno ob obali jezera zvišali parkirnino, s čimer so obiskovalce želeli spodbuditi k uporabi drugih prevoznih sredstev namesto osebnih avtomobilov ter parkiranju čim dlje proč od jezera.

Ponekod je bilo doslej ob manj obremenjenih delih leta parkiranje brezplačno, zdaj pa bo pozimi za uro treba plačati pol evra, spomladi in jeseni pred poletno turistično sezono in po njej, pa tako kot lani evro in pol. Na dodatnem parkirišču Labora v Ribčevem Lazu, kjer je bilo doslej možno zgolj celodnevno parkiranje, je po novem možnost poldnevnega parkiranja po polovični ceni, to je sedem evrov.

Pri Danici tako kot doslej

Načrtovano je bilo tudi povišanje cene celodnevnega parkiranja pri Danici v Bohinjski Bistrici, ki naj bi se podvojila in sredi poletja znašala štiri evre, zunaj sezone pa dva, a so svetniki na zadnji seji odločili, da režim na tem parkirišču ostaja enak kot doslej, kar pomeni, da je od septembra do konca junija parkiranje tam brezplačno. Popolnoma brezplačno vse leto ostaja parkiranje na parkirišču Kobla v Bohinjski Bistrici. Uporaba gozdne ceste Stara Fužina–Voje–Vogar–planina Blato še vedno stane 12 evrov na dan. Z vseh oddaljenih parkirišč bodo tudi letošnje poletje v Bohinju uredili javne prevoze, njihova uporaba pa bo všteta v parkirnino.

Novi odlok o prometnem režimu v Bohinju predvideva tudi kazni za kršitelje. Najvišja zagrožena globa je dvesto evrov, grozi pa voznikom, ki bodo z vozili na motorni pogon uporabljali vaške, poljske in gozdne poti ter prostore okrog parkirišč ali tam parkirali oziroma vozilo pustili na javnih zelenih površinah, kmetijskih zemljiščih, gozdnih površinah ter na dostopnih gozdnih in poljskih poteh. Globa 80 evrov čaka vse, ki bodo parkirali na parkirišču z omejenim časom parkiranja, a ne bodo označili časa svojega parkiranja s parkirno uro.

Vse več obiskovalcev tudi pozimi

Svetnik Bojan Traven je ob tem na seji sveta opozoril, da se povečuje število obiskovalcev in s tem prometna obremenitev Bohinja tudi pozimi, direktor občinske uprave Miro Sodja pa je svetnike seznanil s prizadevanji za zaporo ceste proti Savici, kjer so v poletni sezoni v zadnjem obdobju beležili izjemne prometne obremenitve. »Vsako leto naredimo vsaj nekaj za to, da zmanjšamo pritisk na Bohinjsko jezero – in večina je te ukrepe dobro sprejela. Pritožb je malo, ljudje so predvsem zelo zadovoljni, da smo jim omogočili alternativo s ''shuttle'' prevozi,« je na seji svetnikom še povedal direktor.

Oddajte svoj komentar

Kranj 23°

delno oblačno
vlažnost: 82 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

17/27

sreda

16/29

četrtek

16/29

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

DELAVNICE / Rateče, 12. avgust 2020

V družbi z Vandotovimi junaki

IZLETI / Šenčur, 13. avgust 2020

Pot pod Storžičem

IZLETI / Kranj, 13. avgust 2020

Na planino Blato, planino Pri jezeru in Kredo

DELAVNICE / Rateče, 13. avgust 2020

V družbi z Vandotovimi junaki

DELAVNICE / Rateče, 14. avgust 2020

V družbi z Vandotovimi junaki

OBVESTILA / Gorenjska, 14. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

PRIREDITVE / Bled, 14. avgust 2020

Predšmarni večer na Mlinem

OBVESTILA / Gorenjska, 17. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

 

 
 

 

 
 
 

Tanja odgovarja / 11:53, 12. avgust

Le kaj bi brez Tanje..?

Spodbujajo predelavo lesa / 11:52, 12. avgust

Lesno predelovalna panoga v Sloveniji je vedno bolj lesena... Nekoč močna pohištvena dejavnost, danes v buli totalno !!

Razstava Šenčurski dogodki / 13:23, 11. avgust

Šenčur ima skozi zgodovino vedno prava domoljuPna dejanja in tako kot župnik reče..

Epidemiološke razmere relativno stabilne / 13:17, 11. avgust

Ja, naslednjih 14 dni bo ključnih..

Epidemiološke razmere relativno stabilne / 13:08, 11. avgust

S tole LGBT majčko je Jelko nekoliko izgubil na svoji ostrini... :)

Več kot sto nesreč kolesarjev / 12:47, 11. avgust

Predlagam, da vsak najbolje pazi sam na sebe. Včasih, tudi, če imaš prednost ni treba vztrajati, ampak se je bolje odpeljati naprej zdrav. P...

Posilstvo tudi, ko ni uporabljena sila / 17:19, 10. avgust

Za huda kazniva in sprevržena dejanja, kot so posilstvo in umor otroka, nosečnice ali nemočne osebe = SMRTNA KAZEN pika.