Udeleženci gorenjske delavnice o digitalizaciji v Škofji Loki / Foto: Primož Pičulin

Občine na poti digitalizacije

V Škofji Loki je potekala ena od regijskih delavnic o digitalizaciji občin. Izvaja jih digitalno inovacijsko stičišče 4PDIH, ki je rezultat strateškega partnerstva med Skupnostjo občin Slovenije in Fakulteto za elektrotehniko Univerze v Ljubljani ter s podporo Ministrstva za javno upravo.

Škofja Loka – »V Škofji Loki je že deveta regijska delavnica, ki jih ta čas izvajamo po Sloveniji. Danes sodeluje 18 udeležencev iz gorenjskih občin, ki jih želimo seznaniti z možnostmi digitalizacije procesov. Delavnice so namenjene raziskavi stanja in potreb slovenskih občin na področju digitalizacije za pripravo ukrepov na področju pametnih lokalnih skupnosti. Že v tem letu bo ministrstvo za javno upravo objavilo razpis za financiranje projektov na področju digitalizacije,« je povedala Andreja Hlišč, ki je skupaj z Juretom Verhovnikom vodila delavnico v Škofji Loki.

Z digitalizacijo v lokalnih skupnostih obljubljajo manj birokracije in administrativnih ovir, boljše storitve, večjo transparentnost procesov, prilagajanje storitev posameznim skupinam ljudi, hitrost, varnost podatkov, boljšo uporabniško izkušnjo ... Med storitvami, ki bi jih lahko v večji meri digitalizirali, so predvsem prostorsko načrtovanje in gradbeništvo, turizem, šport, kultura, vključevanje v upravljanje. Na delavnicah so predstavili tudi več primerov dobre prakse iz evropskega prostora. Tako je denimo prva digitalna občina na svetu iz nizozemskega mesta Molenwaard digitalizirala do 90 odstotkov vseh storitev, namesto da bi gradili novo zelo drago občinsko stavbo. Udeleženci so slišali tudi za primere iz Estonije, Danske, Madžarskre, Finske, Latvije, Španije in Finske. Več možnosti za sodelovanje v projektih pa ponujajo tudi v Sloveniji. Andreja Hlišč je napotila udeležence delavnic na tri: Digi Fed (namenjen malim in srednjim podjetjem), Carpe Digem (ukvarjajo se z ekosistemi) in Digital Regions (slovenski program za izboljšanje kohezijske politike).

Tudi v nekaterih slovenskih občinah so že uspešno vključeni v procese digitalizacije. Kako je na tem področju v občini Škofja Loka? »Veliko stvari je, ki smo jih v preteklih letih v občini Škofja Loka že digitalizirali. Imamo sisteme, ki se zanašajo na internetne strani in nam v realnem času sporočajo kakovost zraka in obremenjenost s prometom. Delno nam je uspelo digitalizirati delo občinske uprave in javnih zavodov. Želimo si narediti korak naprej, da te stvari veliko bolje povežemo v enotno platformo, ki bo občankam in občanom na voljo ne glede na to, ali gredo v knjižnico ali na občino. To je moj končni cilj, uporabnicam in uporabnikom želimo ponuditi prijazno storitev, s katero lahko opravijo vse,« odgovarja župan Tine Radinja in dodaja, da v občini že nestrpno čakajo na obljubljeni razpis ministrstva za javno upravo, ki ga je napovedal že predprejšnji minister za javno upravo. »Nanj smo pripravljeni in tudi današnji posvet je namenjen temu, da še bolje razumemo svoje potrebe na tem področju,« je sklenil Radinja.

Oddajte svoj komentar

Kranj 5°

delno oblačno
vlažnost: 59 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

0/12

sobota

4/10

nedelja

5/10

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 17. april 2021

O literaturi med letoma 1980 in 1990

RAZSTAVE / Škofja Loka, 19. april 2021

Mladi ustvarjalci razstavljajo svoje izdelke

IZLETI / Kranj, 21. april 2021

Planinarjenje po Lastovem

RAZSTAVE / Tržič, 5. maj 2021

Veder polet v veliki svet – že 120 let

 

 
 

 

 
 
 

Jeseniški župan razrešil podžupana / 12:16, 16. april

Tist k bo dal pobudo in izpeljal projekt za sežig teh smeti z moderno sežigalnico se še ni rodil al kako?
Ni interesa ne na levi ne na desni strani, že vedo zakaj..

Vrhunec, a brez navijačev / 12:11, 16. april

Ajde PLAVŽARJI, u soboto za finale strest makaronarje !!

Boj za slovenski finale / 08:08, 16. april

V SOBOTO ODPRETI TRIBUNO V PODMEŽAKLI !!!
Obljubimo, da bomo pili samo vodo in jedli prleške sendviče!

Šef policije sprejel rešitelje / 18:50, 14. april

Iskrene čestitke in globoko spoštovanje.
Hvaležnosti pa ni mogoče ubesediiti. HVALA ker ste. <3

Vrtičke pri Tušu odstranili / 18:15, 14. april

Edino pravilno, ker tist ni blo za nkamor res

Vrtičke pri Tušu odstranili / 16:24, 14. april

Pravilno, nej se zadeva uredi drugače, tole ob glavni cesti res ciganarija...

Center bo zaživel konec leta / 23:22, 13. april

Upajmo, da bo streha tesnila bolje kot na Radovljiški knjižnici. Energetsko bo sigurno bolj učinkovita. Lep projekt.