V Sloveniji splošna uporaba zaščitnih mask za zdaj še ni potrebna. Problem je, ker so maske tudi v lekarnah pošle, te pa nimajo zagotovil dobaviteljev, kdaj jih lahko ponovno pričakujejo. / Foto: Gorazd Kavčič

Koronavirus že prav blizu nas

Ministrstvo za zdravje in stroka ugotavljata, da je glede na izbruhe okužb novega koronavirusa v Italiji in drugje po svetu možnost pojava virusa v Sloveniji velika. Je pa situacija zelo dinamična in se lahko hitro spremeni.

Ljubljana – Sekretariat Sveta za nacionalno varnost (SNAV) se je na včerajšnji dopoldanski seji v razširjeni sestavi seznanil z aktivnostmi glede novega koronavirusa (COVID-19), ki jih vodi ministrstvo za zdravje, ter aktualnimi razmerami v Italiji. Seje se je udeležil tudi predsednik vlade Marjan Šarec, ki je podal jasne usmeritve, da vsi deležniki sistema nacionalne varnosti v okviru svojih zmožnosti in pristojnosti podpirajo aktivnosti ministrstva za zdravje, ki tekoče seznanja vlado in slovensko javnost. Kot je v včerajšnji popoldanski izjavi za javnost povedala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Simona Repar Bornšek, je italijanski minister za zdravje včeraj že obiskal slovenskega, italijanska vlada pa je za danes sklicala sestanek z ministri vseh sosednjih držav. Tudi priporočilo Svetovne zdravstvene organizacije je, da se države medsebojno usklajujejo in sodelujejo. EU poziva k sorazmernosti ukrepov glede na stanje, na primer v zvezi z zapiranjem šol, vrtcev, in takšni ukrepi za zdaj pri nas še niso smiselni, je poudarila državna sekretarka. Je pa situacija zelo dinamična in se lahko hitro spremeni. Ministrstvo za zdravje in stroka ugotav­ljata, da je glede na izbruhe okužb v Italiji in drugje po svetu možnost pojava virusa v Sloveniji velika.

Predstavnik ministrstva za zunanje zadeve Andrej Šter je potrdil, da ima Italija zaradi izbruha koronavirusa njihovo intenzivno pozornost. Po zadnjih podatkih (včeraj do zaključka časopisne redakcije) je koronavirus v Italiji zahteval že pet smrtnih žrtev, zabeležili so 219 okuženih, od tega večino v deželi Lombardija. Italijanska vlada je sprejela ukrep o izolaciji več mest na severu Italije (v Lombardiji in Venetu), med drugim so odpovedali številne pustne karnevale, športna in druga tekmovanja. Tamkajšnje oblasti so v prizadevanjih za zajezitev širjenja virusa odredile zaprtje šol, lokalov in drugih javnih prostorov. V pokrajini Furlanija - Julijska krajina, ki meji na Slovenijo, so v soboto popoldne razglasili izredne razmere, čeprav tam okužbe z novim koronavirusom še niso ugotovili. Prebivalcem Slovenije, ki so bili v minulih dneh v Italiji (in na drugih okuženih območjih), svetujejo, naj bodo pozorni na morebitne simptome bolezni, vsem, ki se npr. v Italijo odpravljajo v prihodnjih dneh, pa svetujejo, naj spremljajo dogajanje in ukrepe. Šter je povedal, da meja med Slovenijo in Italijo ostaja odprta, na spletni strani ministrstva za zunanje zadeve je objavljen seznam, katera območja v Italiji so zaprta.

Ob sumu na okužbo se posvetujte z osebnim izbranim zdravnikom ali dežurnim zdravnikom, ki bo dal nadaljnja navodila. Državna sekretarka je zagotovila, da bodo bolj skrbno spremljali potnike iz Italije, glede uporabe zaščitne opreme, denimo zaščitnih mask, pa meni, da je ta smiselna v zdravstvenih ustanovah ob sumu na okužbo, zdravi ljudje pa je ne potrebujejo. Določen del zaščitne opreme imajo bolnišnice, nekaj je blagovnih rezerv, že evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič pa je po poročanju STA napovedal 232 milijonov evrov za ukrepanje za zajezitev novega koronavirusa.

Državna sekretarka je zagotovila, da je lečečim zdravnikom 24 ur na dan dosegljiva številka dežurnega epidemiologa. Maja Sočan iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je povedala, da je bilo do včeraj pri nas v pristojnih laboratorijih testiranih 13 oseb na koronavirus, vsi vzorci so bili negativni, morda pa je kak vzorec ravno sredi testiranja, tako da končnih podatkov še ni. »Zagotovo pa bo spremenjena situacija v Italiji zahtevala več preverjanja. Prej je bil epicenter precej oddaljen od Slovenije,« je še dodala.

Nujno sodelovanje med gorenjskimi bolnišnicami

V Splošni bolnišnici (SB) Jesenice sledijo nacionalnim priporočilom glede postopanja v primeru okužbe s koronavirusom. »Priporočamo, da vsi, ki imajo znake morebitne okužbe z virusom, po telefonu pokličejo osebnega zdravnika, kjer bodo dobili nadaljnje informacije. Za težje obolele, ki potrebujejo specifične pogoje zdravljenja, je potrebna napotitev na infekcijsko kliniko, kjer imajo ustrezne pogoje za omenjeno zdravljenje. Enako velja za kritično bolne. V našem urgentnem centru kot tudi na oddelkih nimamo tehničnih možnosti zagotoviti ustrezne prostorske pogoje za zdravljenje teh obolenj,« je sporočila svetovalka za odnose z javnostmi v SB Jesenice Maja Valjavec in dodala, da so se prejšnji teden sestali z vodstvom Klinike Golnik zaradi medsebojnega usklajevanja v primeru večjega števila obolelih, ki bi potrebovali hospitalizacijo. »Glede na to, da je glavnina simptomov povezanih z dihali, bo verjetna obremenitev Klinike Golnik velika in bo potrebno intenzivno sodelovanje med gorenjskimi bolnišnicami,« je še sporočila Maja Valjavec.

»V Kliniki Golnik že imamo sprejet načrt ukrepanja v primeru okužbe z virusom COVID-19, glede na zadnje dogajanje v Evropi pa smo zelo resno pristopili k izdelavi akcijskega načrta za primer soočenja z bolnikom, okuženim s tem virusom,« pa je sporočila Jana Bogdanovski, svetovalka za odnose z javnostmi na Kliniki Golnik. Kot so še poudarili na Kliniki, se stvari zelo hitro spreminjajo, vendar pa bodo zagotovo naredili vse, kar bo glede na trenutno situacijo treba storiti.

V SB Jesenice vsem priporočajo, da redno sledijo tako informacijam, objavljenim s strani NIJZ in ministrstva za zdravje kot tudi bolnišničnim objavam na njihovi spletni strani, Facebook strani ter drugim objavam v medijih.

Simptomi bolezni, tudi veliko neznank

Novi koronavirus se kaže z vročino, kašljem in občutkom pomanjkanja zraka, kar je običajno za pljučnico. Med ljudmi se prenaša kapljično. To pomeni, da je za prenos potreben tesnejši stik z bolnikom (razdalja do bolnika 1,5 metra). Ni pa še zanesljivo dokazano, ali se s koronavirusom okužimo tudi ob stiku z onesnaženimi površinami.

»Točna inkubacijska doba še ni poznana, glede na ostale koronaviruse in preliminarne podatke pa je ocenjena med dvema in 12 dnevi, najbrž ne več kot 14 dni. V povprečju naj bi bila inkubacijska doba dolga približno šest dni,« so zapisali na spletni strani NIJZ.

Na NIJZ svetujejo izogibanje tesnim stikom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni, in tudi: »Ne dotikamo se oči, nosu in ust. V primeru, da zbolimo, ostanemo doma. Upoštevamo pravila higiene kašlja. Redno si umivamo roke z milom in vodo. V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke. Vsebnost alkohola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60-odstotna. Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi. Sredstva za čiščenje oziroma razkuževanje površin niso namenjena čiščenju oz. razkuževanju kože.«

Okužbe z novim koronavirusom od ostalih povzročiteljev akutnih okužb dihal, vključno s pljučnicami, ne morejo ločiti zgolj na osnovi poteka bolezni in bolnikovih težav. Za potrditev ali izključitev okužbe je potrebno mikrobiološko testiranje. Samoplačniško testiranje v akreditiranih mikrobioloških laboratorijih (še) ni na voljo.

Trenutno ni dokazov, da bi se lahko domače živali ali hišni ljubljenčki, kot so psi in mačke, okužili z novim koronavirusom. Na NIJZ sicer priporočajo, da si po stiku s hišnimi ljubljenčki roke umijete roke z milom in vodo.

Cepivo proti gripi ne ščiti pred koronavirusom

»Koronavirus je drugačen od virusa gripe, zato je treba razviti posebno cepivo, ki deluje nanj. Znanstveniki že delajo na tem, vendar je razvoj cepiva dolg proces. Ljudje vseh starosti se lahko okužijo z novim koronavirusom. Starejši ljudje in ljudje s kroničnimi boleznimi (kot so astma, diabetes, srčne bolezni) so bolj podvrženi težji bolezni po okužbi.

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

jasno
vlažnost: 93 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

7/27

torek

11/28

sreda

12/29

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

IZLETI / Jamnik, 15. junij 2021

Pohod na Jamnik Društva upokojencev Naklo

IZLETI / Cerklje, 15. junij 2021

Izlet na Vogar iz Stare Fužine

IZLETI / Kranj, 15. junij 2021

Kolesarski izlet Društva upokojencev Kranj

RAZSTAVE / Vodice, 15. junij 2021

Razstava Društva Lipa Domžale

DELAVNICE / Jesenice, Hrušica, 15. junij 2021

Počitniške delavnice na Jesenicah in Hrušici

OBVESTILA / Britof, 15. junij 2021

Meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola

PREDAVANJA / Begunje, 16. junij 2021

Predavanje medicinske sestre v Begunjah

PRIREDITVE / Tržič, 16. junij 2021

Plesna predstava Palčica

 

 
 

 

 
 
 

Slovenija je država, kakršno si želijo mnogi narodi sveta / 21:24, 14. junij

Me prav zanima kaj bi ti govoril, če bi ti grozila usmrtitev.

Slovenija je država, kakršno si želijo mnogi narodi sveta / 14:39, 14. junij

Ugani, čigave besede so to na t.i. Rupnikovem procesu ?!»Iskreno in globoko obžalujem, da sem se dal od svojih hudih zablod glede pravega st...

Včeraj potrdili le 24 okužb / 14:30, 14. junij

Naslednjih 14 bo ključnih...

Zaupanje v policijo padlo / 08:24, 14. junij

Policija skrbi, da se ukrepi in predpisi spoštujejo. Vsako kršenje le teh predvideva sankcije. Posledice naj si kršilci pripišejo sebi, ker policija samo opravlja svoje delo.

Slovenija je država, kakršno si želijo mnogi narodi sveta / 07:02, 14. junij

Takratni zakon je bil napisan na koščku papirja: ni razloga za počasno uničevanje. Pospešite z aktivnostmi. Kralj pri tem ni imel nobene vlo...

Slovenija je država, kakršno si želijo mnogi narodi sveta / 09:23, 13. junij

Nemški vojaki so bili vojni ujetniki in se jih je tako tudi tretiralo.Vecina ujetih je šla kmalu po vojni lahko domov. Domobranci in ostala ...

Zaupanje v policijo padlo / 14:28, 12. junij

Če policija dela dobro, potem ocena zadovoljstva z delom policije pada.
Naj še dodam, da velja tudi obratno.