Šolska folklorna skupina Knofki / Foto: Tina Dokl

Folklora na ogledu

Folklorno društvo Šenčur s folklorno skupino in godčevskim sestavom, ki deluje že enajsto leto, vsako leto pripravi prireditev Šenčur folkloro na ogled postavi s skupinami, ki ohranjajo ljudsko izročilo v občini Šenčur.

Poleg folklorne skupine Folklornega dr­uštva Šenčur so se predstavile še šolska folklorna skupina Knofki, Trbojske ljudske pevke, Ljudski pevci Hiša čez cesto in godčevski sestav v Folklornem društvu Šenčur – Trio z Joži. »Nekateri me sprašujejo, zakaj tudi pevci in godci. Oznaka folklorna izhaja iz besede folklore, ''folk'' pomeni ljudstvo, ''lore'' pa spoznavati. Folklora torej pomeni spoznavati ljudstvo, svojo preteklost, kjer imamo bogato tradicijo v ljudskem petju, ljudskem godčevstvu, plesnega izročila in oblačilne podobe,« je pojasnil strokovni vodja Aleksander S. Zupan.

V večer nas je pospremila folklorna skupina Folklornega društva Šenčur s postavitvijo Po Šenčurju gor in dol. Sledile so Trbojske ljudske pevke, ki v starih pesmaricah iščejo že skorajda pozabljene pesmi ali tiste, ki niso več moderne, in jih znova obujajo. Tokrat so program sestavile iz manj znanih pesmi Bleda luna, Deklica in roža, Kaj si mela in Pa ta jutranja zarja. Med šenčurskimi plesalkami in plesalci je nekaj godcev, ki se predstavljajo na prireditvah pod imenom Trio z Joži. Jožica Rekar piska na bršljanov list, na frajtonarici jo spremlja Jožef Rekar, lončeni bas igra Franci Erjavec, na dodelan »ribežen« pa Jože Simonič. Predstavili so se z Venčkom narodnih, Pred mojo kajžo in Le sekaj, sekaj smrečico. Šolska folklorna skupina Knofki deluje v okviru interesne dejavnosti na Osnovni šoli Šenčur, Podružnični šoli Olševek, pod mentorstvom Janje Jagodic. Obiskujejo jo učenci od prvega do petega razreda. Želijo osvežiti spomine na stare čase, na otroške igre in na skoraj pozabljene običaje. Uprizorili so ples Mat' potico pečejo, nadaljevali z igro A je kruh že pečen?, za konec pa odplesali še plesa Požugana in Rašpla. S Harmoniko jih je spremljal Miha Šimenec. Ljudski pevci prihajajo iz Hiše čez cesto na Miljah, kjer potekajo večeri ljudskega petja. Skupna dvanajstih glasov, šest ženskih in šest moških, je navdušila s pesmimi Dekle daj mi rož rdečih, S'noč pa dav je slanca padla, Dekle na vrtu in Na Viču. Z zadnjo točko so obiskovalce še enkrat počastili folklorniki domačega društva. Uprizorili so Kontra ples ob spremljavi Jožeta Ješeta z diatonično harmoniko. Čisto za konec pa so vsi zbrani nastopajoči na odru zapeli pesem Prav lepa je šenčurska fara.

Naslednja večja folklorna prireditev bo v Šenčurju 29. maja, in sicer Mednarodni folklorni festival Alpe Adria 2020, kjer bodo nastopile folklorne skupine iz Italije, Avstrije in Hrvaške ter domača folklorna skupina. Še prej pa se bo z zanimivo točko folklorna skupina FD Šenčur predstavila na Maroltovem srečanju folklornih skupin v Cerkljah, ki bo potekalo 8. marca.

Oddajte svoj komentar

Kranj 22°

pretežno oblačno
vlažnost: 62 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

12/22

četrtek

15/21

petek

8/13

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

IZLETI / Šenčur, 24. september 2020

Kraška trgatev

IZLETI / Kranj, 24. september 2020

Krajinski park Zgornja Idrijca

OBVESTILA / Cerklje, 24. september 2020

Pohod na Ratitovec prestavljen

PRIREDITVE / Tržič, 24. september 2020

Ura pravljic

IZLETI / Naklo, 24. september 2020

S kolesom do Medvod

DELAVNICE / Škofja Loka, 26. september 2020

Rokodelska doživetja

IZLETI / Kranj, 26. september 2020

V osrčje Kamniško-Savinjskih Alp

IZLETI / Šenčur, 26. september 2020

Juliana trail Kranjska Gora–Mojstrana

 

 
 

 

 
 
 

Politzgodovina / 08:55, 24. september

Gospod Stane, na revolucijo ste pa pozabili, čeprav je zahtevala več žrtev kot vojna. Leta 2016 so Šenčurjani izborili pomembno zmago, da Sl...

Drugi val nas je prehitel / 12:54, 23. september

Za še en uspešen klon, zdej res ne vem več kdo je kdo.. :)

Drugi val nas je prehitel / 12:52, 23. september

Tako je, bravo vojči&ela !

Drugi val nas je prehitel / 11:41, 23. september

Ela, hvala za vzpodbudo.
Prvič, da na argument Primož ne flanca.

Drugi val nas je prehitel / 09:33, 23. september

Bravo Ela !!

Drugi val nas je prehitel / 23:40, 22. september

bravo vojči !!

Drugi val nas je prehitel / 20:13, 22. september

Opozicija je napadla Simono Kustec, ker ni imela maske na eni prireditvi.Da mora odstopit pravijo.Zanimivo je pa tole:" Celotna opozicija, ...