V Sloveniji splošna uporaba zaščitne maske za zdaj še ni potrebna. Če pa se zanje odločimo, je zelo pomembno, da so pravilno nameščene (pokrivajo nos in usta). Na potovanju se svetuje ravnanje skladno z lokalnimi navodili. / Foto: Gorazd Kavčič

Koronavirus blizu naše meje

Italijanski mediji poročajo že o več kot 150 primerih okužb z novim koronavirusom. V Sloveniji do zdaj še nimamo potrjenega primera okužbe, vendar infektologinja Tatjana Lejko Zupanc meni, da skoraj ni več dvoma, da se bo virus pojavil tudi pri nas. Med drugim slovenske bolnišnice pozivajo, naj še enkrat preverijo svoje načrte za sprejem bolnikov. Stroka razmišlja tudi o okrepljenem testiranju.

Ljubljana – Svetovna zdravstvena organizacija je sporočila, da je v Italiji največ okuženih z novim koronavirusom v Evropi, kjer so za posledicami okužbe tudi že umrli trije ljudje. Mediji poročajo o več kot 150 primerih okužb, se pa podatki hitro spreminjajo. Italijanska vlada je sprejela ukrep o izolaciji več mest na severu Italije (v Lombardiji in Benečiji), med drugim so odpovedali številne pustne karnevale, športna in druga tekmovanja. Tamkajšnje oblasti so v prizadevanjih za zajezitev širjenja virusa že v petek odredile zaprtje šol, lokalov in drugih javnih prostorov. V pokrajini Furlanija - Julijska krajina, ki meji na Slovenijo, so v soboto popoldne razglasili izredne razmere, čeprav tam okužbe z novim koronavirusom še niso ugotovili, poroča Televizija Slovenija.

Novi koronavirus je treba jemati zelo resno

Slovenski minister za zdravje in stroka so glede na zadnja aktualna dogajanja podali izjavo v nedeljo, 23. februarja, v večernih urah. V Sloveniji ta trenutek ni potrjenega primera okužbe s koronavirusom in ni razloga za preplah, je povedal minister za zdravje Aleš Šabeder, a obenem opozoril, da pa je to treba jemati zelo resno. Infektologinja Tatjana Lejko Zupanc je opozorila, da skoraj ni več dvoma, da se bo virus pojavil tudi pri nas. Med drugim bolnišnice pozivajo, naj še enkrat preverijo svoje načrte za sprejem bolnikov, in če bo potrebno, bodo vključili tudi civilno zaščito. Vlada bo v ponedeljek sklicala sekretariat sveta za nacionalno varnost.

Pozorni bodite na simptome

Prebivalcem Slovenije, ki so bili v minulih dneh v Italiji, stroka svetuje, naj bodo pozorni na morebitne simptome bolezni, vsem, ki se v Italijo odpravljajo v prihodnjih dneh, pa svetujejo, naj spremljajo dogajanje in ukrepe.

Če sumijo, da so okuženi, naj se posvetujejo z osebnim izbranim zdravnikom ali dežurnim zdravnikom, ki bo dal nadaljnja navodila. »Bolezen se kaže s slabim počutjem, utrujenostjo, nahodom, vročino, kašljem in pri težjih oblikah z občutkom pomanjkanja zraka. Težji potek naj bi imelo približno dvajset odstotkov zbolelih. Večina do zdaj umrlih je bila starejša in je imela pridružene kronične bolezni srca, pljuč, sladkorno bolezen ... Za težji potek bolezni je značilna pljučnica,« je zapisano na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Preventivno ravnanje

Koronavirus se med ljudmi prenaša kapljično, zato je potrebno upoštevati vsakodnevne preventivne ukrepe. Na NIJZ svetujejo izogibanje tesnim stikom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni, in tudi: »Ne dotikamo se oči, nosu in ust. V primeru, da zbolimo, ostanemo doma. Upoštevamo pravila higiene kašlja. Redno si umivamo roke z milom in vodo. V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke. Vsebnost alkohola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60-odstotna. Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi. Sredstva za čiščenje oziroma razkuževanje površin niso namenjena čiščenju oz. razkuževanju kože.«

Res pa je, da okužbe z novim koronavirusom od ostalih povzročiteljev akutnih okužb dihal, vključno s pljučnicami, ne morejo ločiti zgolj na osnovi poteka bolezni in bolnikovih težav. Za potrditev ali izključitev okužbe s koronavirusom je potrebno mikrobiološko testiranje. »Koronavirus se dokazuje v brisu nosno-žrelnega prostora, v brisu žrela, izmečku dihal in še v drugih kužninah. Odločitev o izvedbi testiranja sprejme lečeči zdravnik. Testiranje bolnikov v Sloveniji izvajajo Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete v Ljubljani ter Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano v Ljubljani in Mariboru,« je še navedeno na spletni strani NIJZ. Samoplačniško testiranje v akreditiranih mikrobioloških laboratorijih (še) ni na voljo. So pa pristojni minister in stroka v zadnji izjavi, 23. februarja, povedali, da razmišljajo o okrepljenem testiranju.

Cepivo proti gripi ne ščiti pred koronavirusom

»Koronavirus je drugačen od virusa gripe, zato je potrebno razviti posebno cepivo, ki deluje nanj. Znanstveniki že poskušajo razviti cepivo, ki bi učinkovalo proti koronavirusu, vendar je razvoj cepiva dolg proces, ki ga je potrebno, preden pride v javno uporabo, še ustrezno testirati,« so še sporočili iz NIJZ.

Oddajte svoj komentar

Kranj 16°

pretežno jasno
vlažnost: 34 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

0/18

sobota

0/16

nedelja

5/6

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 28. marec 2020

V severozahodni del slovenske Istre

OBVESTILA / Gorenjska, 28. marec 2020

Odpovedi prireditev zaradi koronavirusa

OBVESTILA / Gorenjska, 29. marec 2020

Odpovedi prireditev zaradi koronavirusa

OBVESTILA / Gorenjska, 30. marec 2020

Odpovedi prireditev zaradi koronavirusa

PRIREDITVE / Kranj, 1. april 2020

Predstavitev medicinskih in ortopedskih pripomočkov

RAZSTAVE / Radovljica, 2. april 2020

Mlada ilustracija 2020

IZLETI / Kranj, 4. april 2020

V Krko na Dan odprtih vrat

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

 

 
 

 

 
 
 

Maske v vsako gospodinjstvo v Mengšu / 09:21, 28. marec

Bravo. To pa je delo za ljudi. V naši občini smo ravno včeraj dobili občinski časopis ali županov časopis. To je verjetno tudi vse kar lahko od njega pričakujemo. Župana namreč.

Vlada pripravila ukrepe za blažitev posledic epidemije / 10:22, 27. marec

Tole v podkrepitev govoric:

https://revijazarja.si/clanek/mnenja/5aa7e56560105/ste-za-referendum-o-rtv-nikar

Vlada pripravila ukrepe za blažitev posledic epidemije / 10:19, 27. marec

Primož, sva že bližje. Te že vidim na desni..........................mal heca.Tole se govori:"....... da velika večina odgovornih in resnih ...

Vlada pripravila ukrepe za blažitev posledic epidemije / 08:55, 27. marec

Izginilo bo na stotine ur dokumentarnega programa in vsebin, ki se ukvarjajo s kulturo, mladimi, glasbo, znanostjo, zabavo, športom in bog v...

Vlada pripravila ukrepe za blažitev posledic epidemije / 20:48, 26. marec

Kar razloži.

Vlada pripravila ukrepe za blažitev posledic epidemije / 19:32, 26. marec

Kaj to pomeni mi verjetno ni potrebno razlagati? Ali pač?

Najbolj izpostavljeni ostajajo starejši / 19:27, 26. marec

Se strinjam, me pa zanima, če kdo od starejših lahko odgovori zakaj je potrebno v tem času po Merkurju iskat zemljo in rože?