Kampiranje na črno - tristo evrov

V žirovniški občini želijo zaustaviti kampiranje na črno, zato so pripravili spremembe odloka o javnem redu in miru.

Kot je dejal žirovniški župan Leopold Pogačar, pa se v občini zavedajo, da je avtodomarski turizem vse bolj priljubljen. Zato načrtujejo, da bodo v prostorskem planu omogočili ureditev počivališča za avtodome, kjer bodo obiskovalci z avtodomi lahko legalno parkirali in imeli na voljo tudi vso potrebno infrastrukturo.

Žirovnica – V žirovniški občini v zadnjih letih opažajo čedalje več kampiranja na črno, zlasti z avtodomi, ki v poletni sezoni napolnijo dolino Završnice, Piškovice, gozdičke pri golfskem igrišču, celo parkirišče pod Prešernovo rojstno hišo v Vrbi. O tem, kje je mogoče brezplačno kampirati oziroma parkirati avtodome, se menda popotniki obveščajo kar prek spletnih forumov.

Da je bilo črnega kampiranja v lanski poletni sezoni res ogromno, zlasti na območju med blejsko in žirovniško občino, je potrdil tudi novi vodja Medobčinskega inšpektorata in redarstva občin Jesenice, Gorje, Kranjska Gora in Žirovnica Gregor Jarkovič. Kot je dejal, so inšpektorji in redarji v juliju in avgustu pogosto delo začeli že ob štirih ali petih zjutraj, pogosto tudi v sodelovanju z nadzorniki TNP in policijo. A to področje ureja zgolj zastarel državni predpis, to je Zakon o javnem redu in miru, v katerem so globe določene še v tolarjih in znašajo 20.000 tolarjev (okrog 80 evrov). Glede na ceno nočitve v kampu so po Jarkovičevih besedah mnogi hitro izračunali, da raje tvegajo plačilo globe in enostavno kampirajo na črno. Poleg tega je zakon v določenih delih nedorečen, zato je medobčinski inšpektorat vsem štirim občinam, katerih območje pokriva, predlagal, da to področje uredijo z bolj natančnimi občinskimi odloki.

V kranjskogorski občini so tako odlok že sprejeli, zdaj spremembe pripravljajo tudi v žirovniški občini.

Predlog sprememb in dopolnitev odloka o javnem redu in miru v Občini Žirovnica je ta čas v javni obravnavi. Po predlogu naj bi v odlok dodali nov člen, iz katerega izhaja, da je »zaradi varstva zunanjega videza naselij in zelenih površin prepovedano postaviti šotore, bivalnike, avtodome ali avtomobilske prikolice za bivanje ali kako drugače prenočevati ali bivati na javnih prometnih površinah, javnih zelenih površinah in na drugih zemljiščih, ki niso za to določena«.

Globa za kršitelje naj bi znašala 300 evrov za posameznika oziroma 2500 evrov za pravno osebo oziroma samostojnega podjetnika.

Sprejem podobnih občinskih odlokov je inšpektorat predlagal tudi občinama Jesenice in Gorje. Po Jarkovičevih besedah namreč tudi v letošnji poletni sezoni pričakujejo, da bodo na tem področju imeli ogromno dela.

Oddajte svoj komentar

Kranj 5°

jasno
vlažnost: 69 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

2/24

petek

4/21

sobota

5/24

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Previdno pri nabiranju čemaža / 21:05, 9. april

To je čisto enostavno. Če ne smrdi po česnu, ni čemaž.

Kolesarjenje znotraj občinskih meja / 13:35, 9. april

Cca 500 m?
Cca?
Natančnost pa taka!

Kolesarjenje znotraj občinskih meja / 08:29, 9. april

Članek zavaja bralca v delu, kjer pisec članka navaja, da se lahko kolesar pelje po območju MO Kranj iz smeri Tatinca proti Čadovljam. Dejst...

Sprostitev nekaterih ukrepov predvidoma po veliki noči / 18:34, 8. april

U bistvu ima marker1 kar prav, če hočjo, da mi kupimo maske naj jih kar sami dostavjo, kaj se bomo mi še s tem brigali ja.....
FAIL O-o

Sprostitev nekaterih ukrepov predvidoma po veliki noči / 15:38, 8. april

Vlada je podala izjavo, da bo plačala samo tisto ustrezno zdravstveno opremo, ki bo pristala na Brniku. Kdor hoče prodati dobro opremo, jo b...

Sprostitev nekaterih ukrepov predvidoma po veliki noči / 10:29, 8. april

A je novi mesija zrihtu ?

Sprostitev nekaterih ukrepov predvidoma po veliki noči / 09:08, 8. april

Na Kitajskem po poročanju POP TV že 12. dan čaka za Slovenijo rezerviranih slabih šest milijonov kosov zaščitne in medicinske opreme, samo m...