Dostop pri nebotičniku

V Gorenjskem glasu je bil 7. februarja 2020 objavljen članek z naslovom »Iz nebotičnika na cesto«, h kateremu Mestna občina Kranj daje nekaj pojasnil.

Objekt na naslovu Bleiweisova ulica 4 – Šorlijev paviljon ima tako kot vsak obstoječi objekt pravico do lastnega priključka na javno cesto. Tudi v tem primeru je objekt že imel priključek, zaradi varnosti in funkcionalnosti pa se priključevanje tega objekta spreminja. Navedba stanovalcev v članku, da »naj bi dosedanjo dovozno pot zamenjala javna cesta«, ne drži. Gre za priključek objekta na javno cesto, ki mora biti varen in skladen s predpisi.

Razumemo, da se lastniki nebotičnika čutijo prizadete, vendar pa že trenutna situacija ni bila primerna. Predstavnicama nebotičnika, ki sta se v prvem tednu januarja 2020 zglasili na Mestni občini Kranj, je bila situacija obrazložena tako s prostorskega vidika kot tudi z vidika prometne varnosti. Seznanjeni sta bili, da gre za obstoječo javno cesto, na katero se na novo priključuje objekt Bleiweisova cesta 4, in z ugotovitvijo, da ima nebotičnik glavni vhod na Bleiweisovo cesto, in ne na Nazorjevo ulico (zadaj), kjer je zgolj servisni dostop. Predlagana rešitev (po obnovi) izboljšuje prometno varnost na Bleiweisovi cesti. Prav tako se je v pogovoru oblikovala ugotovitev, da bo potrebna ureditev pripadajočih zemljišč in parkirnih mest oziroma parkirne hiše.

Napačna je tudi navedba stanovalke nebotičnika, da »v katastru ni označena javna cesta«. Na vzhodni strani nebotičnika poteka kategorizirana cesta z oznako JP 687712, in sicer po zemljišču s parcelno številko 913/8, k. o. Kranj v lasti Mestne občine Kranj. Investitor paviljona ureja (enosmerni) čelni priključek na kategorizirano pot in izvoz na Bleiweisovo cesto. Privatizirati del javne poti oziroma jo nameniti izključno stanovalcem nebotičnika bi bilo diskriminatorno.

Lastniki nebotičnika imajo še vedno možnost določitve pripadajočih zemljišč, s čimer bi dokazovali, kaj nebotičniku v resnici pripada. Ravno tako pa imajo lastniki Šorlijevega paviljona pravico varno uporabljati objekt za namene, ki jih dovoljujejo prostorski akti.

Ne glede na vse navedeno razumemo pomisleke stanovalcev, zato smo sklicali sestanek vseh vpletenih, od pooblaščencev stanovalcev, investitorja, krajevne skupnosti in strokovnih služb na mestni upravi in bomo skušali najti sprejemljivo rešitev za vse vpletene.

Katja Štruc, vodja Kabineta župana Mestne občine Kranj

Oddaj svoj komentar

Kranj °


vlažnost: %
veter: -

-2/11

četrtek

-5/13

petek

-7/15

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

 

OBVESTILA / Bled, 20. februar 2020

Brezplačne počitniške delavnice

IZLETI / Kranj, 20. februar 2020

Po Beblerjevi poti v Ankaranu

IZLETI / Kranj, 20. februar 2020

Vseslovensko seniorsko pustovanje na Ptuju

PRIREDITVE / Jesenice, 20. februar 2020

Za otroke

IZLETI / Kranj, 21. februar 2020

Pustovanje 2020

OBVESTILA / Bled, 21. februar 2020

Brezplačne počitniške delavnice

OBVESTILA / Kranj, 21. februar 2020

Obvestila Medobčinskega društva invalidov Kranj

PRIREDITVE / Jesenice, 21. februar 2020

Za otroke

 

 
 

 

 
 
 

Soglasje za žičnico / 21:42, 18. februar

Dvomim, da je to dobra odločitev. Smučišči Vogel in Soriška planina sta dosti višja od Koble in bosta imela več snega in tudi ugodnejše nižj...

Dobre delavce je treba ceniti / 18:03, 18. februar

Pred leti so vsi sindikati SKEI organizirali solidarno stavko z evropskimi sindikati. Tudi v našem podjetju, ki ga sedaj žal ni več, ker je...

Našli so junakinjo iz Turčije / 16:16, 18. februar

Ta smučarka je prišla na tekmovanje ene 'xy' tekme na Krvavcu in zasedla predzadnje mesto. Kar ni smešno, ker nekdo je tudi zadnji in dobil ...

Dobre delavce je treba ceniti / 16:09, 18. februar

In kje je rešitev? Samo en dan, en sam samcat dan ne bi šli delavci na delo - pa klecne komplet vsa gamad pri koritu. Morali bi pa VSI!!
JE res nemogoče to uresničit??

Osvobodilna fronta / 16:07, 18. februar

Nekaj ne štima s tem pismom. Aha, že vem. Ni domobrancev.

Čudovite živali na Bledu / 15:54, 18. februar

Koliko je pa vstopnina? Koliko parkplac? Hrrčke in zajčke lahko božaš na bližnji kmetiji. Anakonda bo itak 'spala', drugi pitoni počivali.....

Krvavec s Progo Jureta Koširja / 15:54, 18. februar

Sam še morostarji dilcajo