Nataša Čarman Korenjak

Elektronski bolniški list prinaša poenostavitve

Po podatkih kranjske območne enote Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije vsi izvajalci na Gorenjskem od prvega februarja izdajajo elektronske bolniške liste (eBOL). Ti prinašajo poenostavitve in tudi prihranke, ki so z uvedbo eBOL na nivoju Slovenije ocenjeni na 11,5 milijona evrov letno.

Kranj – Osebni zdravniki, ki so pooblaščeni za izdajo bolniških listov, so samo v letu 2018 izdali 1.572.468 takšnih papirnatih obrazcev v Sloveniji. Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je v sodelovanju z izvajalci zdravstvenih storitev s 1. januarjem letos uvedel elektronski bolniški list (eBOL). Januarja so izvajalci zavarovancu (delavcu) sicer še lahko izdajali tudi papirnati obrazec, od 1. februarja dalje pa je eBOL, razen redkih izjem, postal obvezen. Tako morajo tudi delodajalci za svoje zaposlene za začasne zadržanosti od dela obvezno prevzemati eBOL preko sistema SPOT (prej eVEM), ki ga upravlja ministrstvo za javno upravo.

Kot je na včerajšnji novinarski konferenci povedala direktorica kranjske območne enote ZZZS Nataša Čarman Korenjak, po do zdaj pridobljenih podatkih vsi izvajalci na Gorenjskem izdajajo bolniške liste v elektronski obliki, kar prinaša številne prednosti. Čarman Korenjakova ugotavlja: »Med drugim pričakujemo, da se bo sčasoma zmanjšalo število obiskov zavarovancev v ambulantah, saj jim zgolj zaradi pridobitve eBOL ne bo treba več obiskati zdravnika, če bo ta ocenil, da pregled ob zaključku bolniškega dopusta ni potreben. Prav tako ne bo več potreben obisk zdravnika zaradi različnih administrativnih napak pri izdaji papirnatega potrdila. Zmanjšanje števila obiskov v ambulantah družinskih zdravnikov zgolj iz teh razlogov za pet odstotkov bi npr. pomenil prihranke na letni ravni v obsegu delovanja 8,5 ambulante družinske medicine oziroma 78.600 obiskov manj.« Na ZZZS bodo ročne kontrole skladnosti zahtevkov in podatkov iz bolniškega lista nadomestile avtomatske kontrole, ki bodo preprečevale napake. Ukinitev papirnatega obrazca pa delodajalcem prinaša poenostavitev postopkov pri vodenju evidence delovnega časa, obračunu plač in vlaganju refundacijskih zahtevkov na ZZZS.

Zavarovanci do eBOL dostopajo lahko s kvalificiranim digitalnim potrdilom na spletnem portalu ZZZS za zavarovane osebe. »Tu lahko zavarovanec med drugim preveri, ali je zdravnik že izdal eBOL, ali je na eBOL navedeno pravilno obdobje zadržanosti od dela in pravilen razlog zadržanosti, ali je bil napačen bolniški list preklican. Zavarovanec lahko prenese eBOL na svoj računalnik, npr. za potrebe uveljavljanja pravic na drugih področjih (nezgodno zavarovanje, inšpekcijski postopki ...). Za dostop do portala zavarovanec potrebuje digitalno potrdilo za fizične osebe enega od slovenskih izdajateljev (SIGEN-CA, PostaRCa, AC NLB ali Halcom-CA). Če zavarovanci ne razpolagajo z digitalnim potrdilom, lahko eBOL prejmejo tudi na najbližji enoti ZZZS ali izpis dobijo pri svojem delodajalcu.

Papirnati izpis bolniškega lista zavarovanci prejmejo samo še izjemoma – ko npr. zataji informacijski sistem in pa tisti, katerih delodajalci nimajo pravne podlage za uporabo sistema SPOT, npr. zaposleni pri fizičnih osebah, zaposleni v tujih ustanovah, verski uslužbenci in zaposleni pri verskem uslužbencu, kmetje in pa sočasne zaposlitve, samozaposlitve ter družbeniki v drugi državi članici EU.

Dodatne informacije za eBOL dobite v klicnem centru ZZZS na številki 01 30 77 555, na spletni strani ZZZS in spletni strani SIGEN-CA.

»Ocenjujemo, da se bodo zaradi odprave administrativnih ovir in poenostavitev na strani vseh deležnikov (izvajalcev zdravstvenih storitev, zavarovancev, delodajalcev, samostojnih zavezancev, zaposlenih na ZZZS in na FURS) zmanjšali izdatki za okoli 55 odstotkov, prihranki pa so ocenjeni na 11,5 milijona evrov letno,« je sklenila Nataša Čarman Korenjak.

Oddajte svoj komentar

Kranj 15°

oblačno
vlažnost: 98 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

14/20

sreda

12/23

četrtek

15/21

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

OBVESTILA / Kranj, 23. september 2020

Predstavitev medicinskih in ortopedskih pripomočkov

OBVESTILA / Kranj, 23. september 2020

Predstavitev medicinskih pripomočkov

PRIREDITVE / Kranj, 23. september 2020

Turistična kmetija Lovrec

PRIREDITVE / Škofja Loka, 23. september 2020

Pripovedke ob peči z Rozo

IZLETI / Šenčur, 24. september 2020

Kraška trgatev

IZLETI / Kranj, 24. september 2020

Krajinski park Zgornja Idrijca

OBVESTILA / Cerklje, 24. september 2020

Pohod na Ratitovec prestavljen

PRIREDITVE / Tržič, 24. september 2020

Ura pravljic

 

 
 

 

 
 
 

Drugi val nas je prehitel / 23:40, 22. september

bravo vojči !!

Drugi val nas je prehitel / 20:13, 22. september

Opozicija je napadla Simono Kustec, ker ni imela maske na eni prireditvi.Da mora odstopit pravijo.Zanimivo je pa tole:" Celotna opozicija, ...

Politzgodovina / 17:24, 22. september

V naši preljubi domovini še ni nič novega. Še vedno so po 75 letih nasproti na okopih novodobni partizani in domobranci.

Politzgodovina / 16:47, 22. september

" Tovarištvo, družbeno solidarnost, enakost med ljudmi, ne glede na premoženjsko stanje, enakopravnost žensk z moškimi, osvoboditev od kapit...

Politzgodovina / 16:28, 22. september

"Če se že oglašam, se zgolj zaradi tega, ker je prispevek J. D. žaljiv in daleč izpod nivoja kulturnega dialoga z drugače mislečimi." Hmmm. ...

Politzgodovina / 13:49, 22. september

Aplavz g. Boštjančič !
Odlično !

Nevarnost za prašiče / 13:01, 22. september

Nevarna za domače in divje prašiče, parlamentarni so itak imuni..