Proizvajalci lahko v film dodajo logotipe oglaševalcev.

Simathlon – virtualna kolesarska igra

Ko sem iskal informacije o programih za simulacijo kolesarjenja na sobnih kolesih, sem zasledil, da trije fantje razvijajo program Simathlon, s katerim lahko simuliramo vožnjo na kolesih. Zdelo se mi je zanimivo, da fantje na Gorenjskem znajo sprogramirati program, ki nam je lahko v pomoč in motivacijo pri treningih. Dogovorili smo se za testiranje.

»S kolesarsko simulacijo Simathlon lahko opremimo katero koli že obstoječe sobno, cestno kolo ali tudi drugo fitnes napravo, kot na primer tekaško stezo, eliptični trenažer, veslaško napravo,« pravi Primož Zorko, ki je idejni vodja projekta.

Simathlon je nezahtevnemu uporabniku bolj prijazen kot programi »za prave kolesarje«, ki lahko uporabnika s svojimi neštetimi funkcijami celo zmedejo. Program trenutno omogoča, da na ekranu spremljamo hitrost vrtenja pedalov, iz česar so izračunani hitrost vožnje, čas vadbe in prevožena razdalja, za bolj napredne pa tudi moč pritiskanja na pedale. Med vrtenjem pedalov se kolesarju kažejo slike virtualne pokrajine in spreminjajo različni vremenski pojavi in deli dneva (sonce, dež, dan, noč), snovalci pa obljubljajo, da bodo v prihodnje slike še bolj realne, saj da bodo celo uporabili posnetke najbolj zahtevnih cestnokolesarskih poti v Sloveniji, kot je na primer cesta na Vršič. Trenutno lahko program istočasno uporabljata dva uporabnika in se pomerita v hitrosti vrtenja pedalov. V prihodnje bodo program pripravili tako, da bo lahko istočasno tekmovalo osem ali več uporabnikov. S tem bodo lahko v fitnes studiih med skupinsko vadbo organizirali pravo tekmovanje in se pri tem zabavali.

Med testiranjem sem osebno mogoče najbolj pogrešal, da program ne krmili trenažerja tako, da bi zavora na trenažerju ustrezno zavirala in otežila kolesarjenje glede na naklon ceste, ki se kaže na ekranu. Po končani vadbi ni analize podatkov in program ne omogoča statistike treninga za več dni zapored. A snovalci tega niti ne želijo, saj, kot pravijo, je njihova tržna prednost, da lahko njihov program uporabljajo povprečni uporabniki prav na vseh sobnih kolesih. »Naš cilj je, da vzpostavimo univerzalno omrežje izbranih fitnesov po Sloveniji. Naša rešitev omogoča, da lahko uporabnik s svojimi prijatelji in drugimi rekreativci tekmuje tako znotraj fitnes centrov kot na katerikoli poljubni lokaciji, kjer je sobno kolo opremljeno s sistemom Simathlon. Različna fizična pripravljenost pri tem ni ovira, saj se za generiranje hitrosti uporablja podatek o hitrosti obračanja pedalov (in ne stopnje obremenitve – Watt),« pravi Primož Zorko.

Simathlon priporočamo manj zahtevnim kolesarjem, ki že imajo sobno kolo in se med vrtenjem pedalov želijo predvsem zabavati. Za zdaj morajo imeti še senzor za zaznavanje hitrosti vrtenja pedalov in program, ki ga lahko najdete na spletni strani https://simathlon.com/shop/.

Oddajte svoj komentar

Kranj 21°

zmerno oblačno
vlažnost: 81 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

17/27

sobota

17/27

nedelja

17/27

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Krvavec, 15. avgust 2020

Semenj in sveta maša na Krvavcu

PREDAVANJA / Kranj, 15. avgust 2020

Proučevanje Svetega pisma

PRIREDITVE / Hodiše ob Vrbskem jezeru, 15. avgust 2020

Romarska sveta maša pri Mariji na otoku

PRIREDITVE / Krvavec, 16. avgust 2020

Semenj in sveta maša na Krvavcu

OBVESTILA / Gorenjska, 17. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

IZLETI / Kranj, 18. avgust 2020

Kolesarski izlet v Šinkov Turn

FILM / Jesenice, 18. avgust 2020

Torkova kinoteka: Bilo je nekoč ... v Hollywoodu

IZLETI / Kranj, 19. avgust 2020

Kopalni izlet v Terme Zreče

 

 
 

 

 
 
 

Gluhi stregli v Pogačnikovem domu / 10:34, 15. avgust

Že tako so oskrbniki na kočah, ki so zelo obiskane, živčni in neprijazni. Dodatno ukvarjanje z delavci, ki zahtevajo dodatno skrb sigurno ni...

Gluhi stregli v Pogačnikovem domu / 19:49, 14. avgust

sem bil enkrat v koči, kjer so stregli gluhi...kaj naj rečem, veliko truda, da smo se sporazumeli, potem sva dobila kar pač sva, ko mi je pr...

Izrazili trdno prijateljstvo / 15:42, 14. avgust

A to mu je povedal, da je bila ata domobranec, član ss tolpe, ki je ameriške letalce dosledno izročala nacistom?

Pozivi za odstop Pivčeve / 14:13, 14. avgust

Aleksandra; na žalost ste politična amaterka. Novinarji in rdeča falanga v DeSUS so vas dobili pri nečemu kar je potrebno delati bolj previd...

Izrazili trdno prijateljstvo / 12:58, 14. avgust

Ovca, se spoznaš na koze, ti že veš...

Izrazili trdno prijateljstvo / 12:14, 14. avgust

Ej, trček iz SD-ja, če ne bi bilo Američanov bi ti danes koze frtrajbov na Zatrniku al pa na Črnem vrhu, ne vem točen.

Ob prazniku podelili priznanja / 09:52, 14. avgust

Verstehst du?