Proizvajalci lahko v film dodajo logotipe oglaševalcev.

Simathlon – virtualna kolesarska igra

Ko sem iskal informacije o programih za simulacijo kolesarjenja na sobnih kolesih, sem zasledil, da trije fantje razvijajo program Simathlon, s katerim lahko simuliramo vožnjo na kolesih. Zdelo se mi je zanimivo, da fantje na Gorenjskem znajo sprogramirati program, ki nam je lahko v pomoč in motivacijo pri treningih. Dogovorili smo se za testiranje.

»S kolesarsko simulacijo Simathlon lahko opremimo katero koli že obstoječe sobno, cestno kolo ali tudi drugo fitnes napravo, kot na primer tekaško stezo, eliptični trenažer, veslaško napravo,« pravi Primož Zorko, ki je idejni vodja projekta.

Simathlon je nezahtevnemu uporabniku bolj prijazen kot programi »za prave kolesarje«, ki lahko uporabnika s svojimi neštetimi funkcijami celo zmedejo. Program trenutno omogoča, da na ekranu spremljamo hitrost vrtenja pedalov, iz česar so izračunani hitrost vožnje, čas vadbe in prevožena razdalja, za bolj napredne pa tudi moč pritiskanja na pedale. Med vrtenjem pedalov se kolesarju kažejo slike virtualne pokrajine in spreminjajo različni vremenski pojavi in deli dneva (sonce, dež, dan, noč), snovalci pa obljubljajo, da bodo v prihodnje slike še bolj realne, saj da bodo celo uporabili posnetke najbolj zahtevnih cestnokolesarskih poti v Sloveniji, kot je na primer cesta na Vršič. Trenutno lahko program istočasno uporabljata dva uporabnika in se pomerita v hitrosti vrtenja pedalov. V prihodnje bodo program pripravili tako, da bo lahko istočasno tekmovalo osem ali več uporabnikov. S tem bodo lahko v fitnes studiih med skupinsko vadbo organizirali pravo tekmovanje in se pri tem zabavali.

Med testiranjem sem osebno mogoče najbolj pogrešal, da program ne krmili trenažerja tako, da bi zavora na trenažerju ustrezno zavirala in otežila kolesarjenje glede na naklon ceste, ki se kaže na ekranu. Po končani vadbi ni analize podatkov in program ne omogoča statistike treninga za več dni zapored. A snovalci tega niti ne želijo, saj, kot pravijo, je njihova tržna prednost, da lahko njihov program uporabljajo povprečni uporabniki prav na vseh sobnih kolesih. »Naš cilj je, da vzpostavimo univerzalno omrežje izbranih fitnesov po Sloveniji. Naša rešitev omogoča, da lahko uporabnik s svojimi prijatelji in drugimi rekreativci tekmuje tako znotraj fitnes centrov kot na katerikoli poljubni lokaciji, kjer je sobno kolo opremljeno s sistemom Simathlon. Različna fizična pripravljenost pri tem ni ovira, saj se za generiranje hitrosti uporablja podatek o hitrosti obračanja pedalov (in ne stopnje obremenitve – Watt),« pravi Primož Zorko.

Simathlon priporočamo manj zahtevnim kolesarjem, ki že imajo sobno kolo in se med vrtenjem pedalov želijo predvsem zabavati. Za zdaj morajo imeti še senzor za zaznavanje hitrosti vrtenja pedalov in program, ki ga lahko najdete na spletni strani https://simathlon.com/shop/.

Oddajte svoj komentar

Kranj -2°

pretežno jasno
vlažnost: 92 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

-2/11

četrtek

-5/13

petek

-7/15

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

 

OBVESTILA / Bled, 20. februar 2020

Brezplačne počitniške delavnice

IZLETI / Kranj, 20. februar 2020

Po Beblerjevi poti v Ankaranu

IZLETI / Kranj, 20. februar 2020

Vseslovensko seniorsko pustovanje na Ptuju

PRIREDITVE / Jesenice, 20. februar 2020

Za otroke

IZLETI / Kranj, 21. februar 2020

Pustovanje 2020

OBVESTILA / Bled, 21. februar 2020

Brezplačne počitniške delavnice

OBVESTILA / Kranj, 21. februar 2020

Obvestila Medobčinskega društva invalidov Kranj

PRIREDITVE / Jesenice, 21. februar 2020

Za otroke

 

 
 

 

 
 
 

Soglasje za žičnico / 21:42, 18. februar

Dvomim, da je to dobra odločitev. Smučišči Vogel in Soriška planina sta dosti višja od Koble in bosta imela več snega in tudi ugodnejše nižj...

Dobre delavce je treba ceniti / 18:03, 18. februar

Pred leti so vsi sindikati SKEI organizirali solidarno stavko z evropskimi sindikati. Tudi v našem podjetju, ki ga sedaj žal ni več, ker je...

Našli so junakinjo iz Turčije / 16:16, 18. februar

Ta smučarka je prišla na tekmovanje ene 'xy' tekme na Krvavcu in zasedla predzadnje mesto. Kar ni smešno, ker nekdo je tudi zadnji in dobil ...

Dobre delavce je treba ceniti / 16:09, 18. februar

In kje je rešitev? Samo en dan, en sam samcat dan ne bi šli delavci na delo - pa klecne komplet vsa gamad pri koritu. Morali bi pa VSI!!
JE res nemogoče to uresničit??

Osvobodilna fronta / 16:07, 18. februar

Nekaj ne štima s tem pismom. Aha, že vem. Ni domobrancev.

Čudovite živali na Bledu / 15:54, 18. februar

Koliko je pa vstopnina? Koliko parkplac? Hrrčke in zajčke lahko božaš na bližnji kmetiji. Anakonda bo itak 'spala', drugi pitoni počivali.....

Krvavec s Progo Jureta Koširja / 15:54, 18. februar

Sam še morostarji dilcajo