Praktikante v podjetju Optiweb obravnavajo enako kot svoje zaposlene. / Foto: arhiv podjetja Optiweb

S prakso do kadrov

V škofjeloškem podjetju Optiweb študentom nudijo delovno prakso, v okviru katere lahko pridobijo konkretne izkušnje in kompetence, ki jih bodo potrebovali za določeno delovno mesto.

"Pogosto se dogaja, da se posamezniki pri opravljanju prakse v podjetjih ukvarjajo s stvarmi, ki nimajo nobene povezave z delom, ki naj bi ga opravljali v prihodnje, recimo kuhajo kavo ali kopirajo dokumente. Pri nas pa delajo točno tisto, zaradi česar so prišli na prakso," je bistvo njihove inovativne delovne prakse, ki so jo poimenovali Let's boost!, strnila menedžerka za srečo v podjetju Urška Stanovnik. Prakso so v tej obliki doslej izvedli štirikrat, v tem času pa se je na praksi v njihovem podjetju zvrstilo 16 oseb. To se je izkazalo za učinkovit način pridobivanja novih kadrov. "Z osmimi posamezniki nadaljujemo sodelovanje, pri čemer smo štiri že zaposlili pri nas."

Na prakso študente sprejmejo dvakrat na leto, spomladi in poleti, traja pa tri mesece. Praktikanti, navadno jih je od dva do pet, v podjetju preživijo osem ur na dan, tako da jih obravnavajo kot svoje zaposlene. V času prakse opravljajo natanko tista dela, za katera je bila tudi razpisana praksa, v njihovem primeru je to programiranje, digitalni marketing, prodaja in vodenje projektov. "Naš cilj je namreč na ta način pridobiti kader, s katerim bomo lahko sodelovali na dolgi rok," je pojasnila Urška Stanovnik. Za praktikante vnaprej pripravijo program in jim dodelijo mentorja, omogočijo pa jim tudi izkušnjo z realnim projektom. "Zato smo si omislili brezplačni projekt izdelave spletne strani za eno od nevladnih organizacij, ki jo izdelajo praktikanti sami ob podpori mentorjev," je razložila Urška Stanovnik in dodala, da to praktikantom prinaša zelo dober občutek, ker lahko dejansko vidijo rezultate svojega dela.

Prvi teden prakse je namenjen uvajanju, ko praktikanti najprej spoznajo podjetje ter vodje oddelkov in delo po posameznih oddelkih. "Organiziramo tudi več delavnic, skozi katera pridobijo znanja, ki jih na fakultetah ne nudijo, kot je recimo upravljanje s časom, upravljanje s stresom, vodenje sestankov, komunikacija s strankami in druge delovno specifične zadolžitve." Nato jih razporedijo po posameznih oddelkih, kjer dobijo mentorja in program dela. "Zelo se potrudimo, da ves čas dobivajo povratne informacije o svojem delu, enkrat na mesec tudi pisno. Obenem pa nam praktikanti redno predstavljajo tudi svoja pričakovanja," je razložila Urška Stanovnik. Tovrstna praksa je po njenem prepričanju dober način, da že vnaprej preizkusijo potencialne sodelavce in preverijo njihovo motiviranost, obenem pa imajo tudi praktikanti v treh mesecih dovolj časa, da ugotovijo, ali jim ustreza delo v njihovem podjetju. V marcu bodo na prakso znova sprejeli dva kandidata, in sicer na področju programiranja, poleti pa naj bi se jim pridružili trije kandidati še na drugih področjih.

Oddajte svoj komentar

Kranj 27°

pretežno oblačno
vlažnost: 60 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

16/28

četrtek

16/28

petek

17/28

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

IZLETI / Šenčur, 13. avgust 2020

Pot pod Storžičem

IZLETI / Kranj, 13. avgust 2020

Na planino Blato, planino Pri jezeru in Kredo

DELAVNICE / Rateče, 13. avgust 2020

V družbi z Vandotovimi junaki

DELAVNICE / Rateče, 14. avgust 2020

V družbi z Vandotovimi junaki

OBVESTILA / Gorenjska, 14. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

PRIREDITVE / Bled, 14. avgust 2020

Predšmarni večer na Mlinem

OBVESTILA / Gorenjska, 17. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

IZLETI / Kranj, 18. avgust 2020

Kolesarski izlet v Šinkov Turn

 

 
 

 

 
 
 

Ob prazniku podelili priznanja / 13:40, 13. avgust

Če sem prav razumel članek, če ne bi bilo združenja za vrednote NOB Radovljica, bi v Radovljici danes govorili nemško ?

Tanja odgovarja / 11:53, 12. avgust

Le kaj bi brez Tanje..?

Spodbujajo predelavo lesa / 11:52, 12. avgust

Lesno predelovalna panoga v Sloveniji je vedno bolj lesena... Nekoč močna pohištvena dejavnost, danes v buli totalno !!

Razstava Šenčurski dogodki / 13:23, 11. avgust

Šenčur ima skozi zgodovino vedno prava domoljuPna dejanja in tako kot župnik reče..

Epidemiološke razmere relativno stabilne / 13:17, 11. avgust

Ja, naslednjih 14 dni bo ključnih..

Epidemiološke razmere relativno stabilne / 13:08, 11. avgust

S tole LGBT majčko je Jelko nekoliko izgubil na svoji ostrini... :)

Več kot sto nesreč kolesarjev / 12:47, 11. avgust

Predlagam, da vsak najbolje pazi sam na sebe. Včasih, tudi, če imaš prednost ni treba vztrajati, ampak se je bolje odpeljati naprej zdrav. P...