Ko zbolimo za gripo ali podobnimi virozami, ostanemo doma, pijemo dovolj tekočine in lajšamo simptome. / Foto: arhiv GG

Primanjkuje celo zdravil

Da so gripa in podobne viroze v porastu, kaže tudi podatek, da so na trgu pošla zdravila s paracetamolom. V enotah Kranjskih vrtcev je bilo v petek, 7. februarja, odsotnih 37 odstotkov otrok, res pa vsi starši ne sporočijo vzroka odsotnosti.

Jesenice, Radovljica, Kranj, Tržič– Pediatri v Zdravstvenem domu Jesenice poročajo, da je zadnje tri tedne bistveno povečana pojavnost gripe in prehladnih obolenj pri otrocih, predvsem v šoli. »Tako je na Jesenicah in tudi v Žirovnici, nekoliko manj pa se pojavljajo taki bolniki iz vrtcev,« je sporočil direktor ZD Jesenice prim. Saša Letonja, dr. med., in dodal, da je takih obolenj več kot v primerljivem obdobju lani. V Srednji šoli Jesenice je denimo število manjkajočih dijakov višje kot v lanskem letu, v večini pa podobno kot v prejšnjih letih.

Vseh vzrokov izostanka otrok ne vedo

V Vrtcu Radovljica je bilo januarja letos zabeleženih dvajset primerov gripe v starostnem obdobju tri do šest let in štirje primeri v starostnem obdobju od enega do treh let starosti. V enakem časovnem obdobju lani niso imeli podatkov o obolelih za gripo. A kot so poudarili v Vrtcu Radovljica (tudi v Vrtcu Tržič in Kranjskih vrtcih), ne razpolagajo z realnimi podatki glede števila bolezni, saj starši ne sporočijo vedno vzroka otrokovega izostanka. Ravnateljica Kranjskih vrtcev mag. Tea Dolinar svetuje, naj starši vrtec čim prej obvestijo o vrsti nalezljive bolezni, za katero je zbolel njihov otrok.

Ukrepi v vrtcih

»Kadar otrok v vrtcu nenadoma zboli oziroma obstaja sum, da gre za nalezljivo bolezen, pokličemo starše in glede na bolezenske znake izvedemo ukrepe za preprečevanje širjenja nalezljivih bolezni (poostren higiensko-sanitarni režim, razkuževanje površin, poostrena osebna higiena ...). Na oglasne deske izobesimo obvestilo o pojavu nalezljive bolezni z navodili in priporočili ter pošljemo informacijo staršem preko e-obvestil. Starši imajo veliko vlogo pri preprečevanju širjenja nalezljivih bolezni in okužb v vrtcu. Z upoštevanjem priporočil glede ponovne vključitve otroka po preboleli bolezni v vrtec pa pomembno prispevajo k zmanjšanju tveganja za širjenje bolezni v vrtcu,« so sporočili iz Vrtca Radovljica in enako velja tudi za ostale vrtce.

Manjkalo skoraj štirideset odstotkov otrok

Ravnateljica Kranjskih vrtcev je še povedala, da je največjo odsotnost, predvidoma zaradi bolezni, v njihovih enotah vsako leto opaziti januarja in februarja, tako je tudi letos: »Letošnja odsotnost je v zadnjih dveh tednih za od pet do sedem odstotkov večja od odsotnosti v enakem obdobju lani, je bila pa letos za skoraj enak odstotek manjša v delu januarja.« Desetega januarja je bilo odsotnih 20 odstotkov otrok, sedmega februarja že 37 odstotkov otrok.

Medtem pa v Vrtcu Tržič (še) ne opažajo večjega padca števila otrok zaradi gripe, januarja je bilo večje število drugih viroz in prehladnih obolenj, je sporočila Katja Eler, organizatorka zdravstveno-higienskega režima v Vrtcu Tržič. »Vzgojiteljice o bolezenskih stanjih, poleg že omenjenih ukrepov, vedno obvestijo tudi čistilke, ki poskrbijo za pogostejše pranje igrač ter posteljnine v dotičnih skupinah. Prostori se tudi pogosto in bolj intenzivno zračijo,« je dodala.

Slovenija na vrhu po obolevnosti

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je število bolnikov z gripi podobno boleznijo v začetku februarja še naraslo. Najbolj prizadeti so otroci, stari do 14 let, beležijo pa tudi večji porast gripi podobnih bolezni pri mladostnikih, starih od 15 do 18 let. Slovenija spada med štiri države v Evropi, ki so poročale o visoki ali zelo visoki pojavnosti gripe, poleg nas še Bolgarija, Luksemburg, Turčija. Največji dvig pojavnosti gripi podobnih bolezni je v osrednjeslovenski in gorenjski regiji. Virus gripe so v začetku februarja dokazali v 40 odstotkih testiranih vzorcev; med vzorci, odvzetimi v primarnem zdravstvu, je bilo 80 odstotkov pozitivnih na gripo, med vzorci, ki izhajajo iz bolnišnic, pa 35 odstotkov. Največ v odvzetih vzorcih je bilo influence tipa A (v 82 odstotkih), dokazali so tudi influenco tipa B.

Trenutno sirupov ni, svečke omejeno

Direktorica Gorenjskih lekarn Romana Rakovec, mag. farm., je potrdila, da so se na trgu pojavile t. i. defekture zdravil s paracetamolom – trenutno niso dobavljivi sirupi, svečke pa v zelo omejenih količinah. »V Gorenjskih lekarnah smo do sedaj te manke reševali z magistralno izdelavo svečk s paracetamolom (120 mg za otroke), dve jakosti teh svečk pa izdeluje tudi naš galenski laboratorij (60 mg za dojenčke in 500 mg za odrasle). Zato lahko rečem, da v neki obliki bodo Gorenjci dobili zdravilo s paracetamolom, če ga bodo potrebovali. Ni pa nujno, da ravno v najbolj zaželeni, to je v obliki sirupa. Sirupa magistralno še nismo izdelovali, smo se pa lotili nekih poskusov, če najdemo ustrezno rešitev, bomo šli tudi v to. Izdelava sirupa tehnološko sicer ni nič problematična, problem je, kako prekriti izjemno grenak okus paracetamola,« je pojasnila Romana Rakovec in dodala, da ne pomni, da bi kdaj doslej zmanjkalo zdravil s paracetamolom. Glavni vzrok za to naj bi bilo letos večje obolevanje otrok, kar ni ravno običajno.

Oddajte svoj komentar

Kranj -2°

pretežno jasno
vlažnost: 93 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

-2/11

četrtek

-5/13

petek

-7/15

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

 

OBVESTILA / Bled, 20. februar 2020

Brezplačne počitniške delavnice

IZLETI / Kranj, 20. februar 2020

Po Beblerjevi poti v Ankaranu

IZLETI / Kranj, 20. februar 2020

Vseslovensko seniorsko pustovanje na Ptuju

PRIREDITVE / Jesenice, 20. februar 2020

Za otroke

IZLETI / Kranj, 21. februar 2020

Pustovanje 2020

OBVESTILA / Bled, 21. februar 2020

Brezplačne počitniške delavnice

OBVESTILA / Kranj, 21. februar 2020

Obvestila Medobčinskega društva invalidov Kranj

PRIREDITVE / Jesenice, 21. februar 2020

Za otroke

 

 
 

 

 
 
 

Soglasje za žičnico / 21:42, 18. februar

Dvomim, da je to dobra odločitev. Smučišči Vogel in Soriška planina sta dosti višja od Koble in bosta imela več snega in tudi ugodnejše nižj...

Dobre delavce je treba ceniti / 18:03, 18. februar

Pred leti so vsi sindikati SKEI organizirali solidarno stavko z evropskimi sindikati. Tudi v našem podjetju, ki ga sedaj žal ni več, ker je...

Našli so junakinjo iz Turčije / 16:16, 18. februar

Ta smučarka je prišla na tekmovanje ene 'xy' tekme na Krvavcu in zasedla predzadnje mesto. Kar ni smešno, ker nekdo je tudi zadnji in dobil ...

Dobre delavce je treba ceniti / 16:09, 18. februar

In kje je rešitev? Samo en dan, en sam samcat dan ne bi šli delavci na delo - pa klecne komplet vsa gamad pri koritu. Morali bi pa VSI!!
JE res nemogoče to uresničit??

Osvobodilna fronta / 16:07, 18. februar

Nekaj ne štima s tem pismom. Aha, že vem. Ni domobrancev.

Čudovite živali na Bledu / 15:54, 18. februar

Koliko je pa vstopnina? Koliko parkplac? Hrrčke in zajčke lahko božaš na bližnji kmetiji. Anakonda bo itak 'spala', drugi pitoni počivali.....

Krvavec s Progo Jureta Koširja / 15:54, 18. februar

Sam še morostarji dilcajo