Prešernovo mesto Kranj se vsako leto ob kulturnem prazniku odene v podobo 19. stoletja. / Foto: Primož Pičulin

Jutri praznik kulture

Ob jutrišnjem kulturnem prazniku bo po tradiciji najbolj živahno v krajih pesnikovega rojstva in smrti, v Vrbi in Kranju. Osrednja slovesnost bo v Vrbi, kjer te dni poteka več prireditev, največ obiskovalcev pa pričakujejo v Kranju, na Kranjskem smenju.

Vrba, Kranj – V Prešernovi rojstni Vrbi bo osrednja slovesnost ob slovenskem kulturnem prazniku jutri, v soboto, ob 13. uri. Slavnostna govornica bo gledališka, televizijska in filmska igralka Lara Jankovič, v kulturnem programu bodo nastopili Tina Gorenjak, skupina Katalena in Mešana pevska skupina dr. France Prešeren Žirovnica - Breznica.

Pohod po Poti kulturne dediščine Žirovnica se bo začel ob 8. uri zjutraj, deset kilometrov dolga krožna pot je nezahtevna in primerna za pohodnike vseh starosti. Pot povezuje rojstne hiše Franceta Prešerna v Vrbi, Matija Čopa v Žirovnici, Frana Saleškega Finžgarja v Doslovčah, Janeza Jalna na Rodinah in spominski čebelnjak Antona Janše na Breznici. V Zabreznici bo odprt zasebni Muzej preteklosti v zavetju Stola, na Selu bo dan odprtih vrat Čebeljega raja Noč, na stojnicah na različnih lokacijah se bodo predstavljali lokalni ponudniki. S Pohodnikovo kartico bodo pohodniki lahko zbirali spominske žige. Slovenske železnice poleg rednih vlakov na slovenski kulturni praznik uvajajo tudi nekaj izrednih postankov vlakov v Žirovnici.

V sklopu praznovanja se je zvrstilo že več prireditev, tudi koncert ansambla Modrijani, predavanje Marijana Dovića Prešeren po Prešernu, odprli so razstavo slikarskih kolonij. Drevi bo še večer domačih pesniških ustvarjalcev, v nedeljo pa premiera gledališke predstave Ernestina.

Organizatorji prireditev so Občina Žirovnica, Zavod za turizem in kulturo Žirovnica in Kulturno društvo dr. France Prešeren Žirovnica - Breznica.

Kranj v znamenju v devetnajstega stoletja

Prešernov smenj je zagotovo ena najbolj prepoznavnih kranjskih prireditev, jutri, 8. februarja, pa se bodo kranjske ulice znova odele v podobo 19. stoletja. Na njih se bodo predstavili številni rokodelski mojstri domače in umetnostne obrti, zadoneli bodo pevski zbori, recitirale se bodo Prešernove pesmi, zavrtele se bodo folklorne skupine, zaigrali bodo lajnarji, po mestu pa se bodo sprehajali meščani v značilnih meščanskih opravah iz 19. stoletja.

Slavnostno odprtje prireditve z nagovorom župana Mestne občine Kranj Matjaža Rakovca bo ob 11. uri pred Prešernovim gledališčem, ob 12. uri pa bo minister za kulturo, ki opravlja tekoče posle, Zoran Poznič v spremstvu župana Matjaža Rakovca položil venec k spomeniku na grob dr. Franceta Prešerna v Prešernovem gaju. Od 10. do 18. ure bo potekala Kranska kuhna. V različnih prostorih po središču mesta pripravljajo številne kulturne dogodke, iz mesta pa se bo moč podati v Mestno knjižnico Kranj k tiskarni Jožefa Blaznika ter na vodenja po razstavah v Gorenjski muzej, v Prešernovo hišo, v kranjske galerije, v Layerjevo hišo in grad Khislstein.

Dogajanje na Prešernovem smenju si bo ogledal tudi častni pokrovitelj dogodka, predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, Kranj pa bo gostil tudi delegacije iz pobratenih mest.

Srečanje s Prešernovimi nagrajenci

Danes, na predvečer slovenskega kulturnega praznika, bo v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani potekala državna proslava, na kateri bodo slovesno podeljena najvišja priznanja Republike Slovenije za dosežke na področju umetnosti, Prešernovi nagradi in nagrade Prešernovega sklada. Letos bosta Prešernovi nagradi podeljeni eni osrednjih osebnosti slovenske fotografije Stojanu Kerblerju in svetovno znanemu baletnemu koreografu, plesalcu, dramaturgu ter režiserju Milku Šparembleku. Prejemniki šestih nagrad Prešernovega sklada bodo: režiser Rok Biček, kostumograf Alan Hranitelj, igralka Nina Ivanišin, akordeonist Luka Juhart, prevajalka Suzana Koncut in grafični oblikovalec Nejc Prah.

Umetniški program letošnje prireditve ob podelitvi nagrad z naslovom KAM? je zasnoval režiser Vito Taufer, ki je za vsebinsko izhodišče postavil Prešernovo Zdravljico, obred napitnice ob novem vinu, kjer je združena misel o prijateljstvu z željo po medsebojnem spoštovanju, miru, dobroti in svobodi, ki naj vladajo svetu. Slavnostna govornica bo Ira Ratej, predsednica Upravnega odbora Prešernovega sklada. Organizatorji so posebno pozornost namenili temu, da bo proslava v Gallusovi dvorani in v televizijskem programu dostopna tudi senzorno oviranim.

Če je predvečer kulturnega praznika že tradicionalno oddan Cankarjevemu domu v Ljubljani in podelitvi najvišjih priznanj za umetniške dosežke, se temu slavju na slovenski kulturni praznik že deseto leto pridružuje tudi Galerija Prešernovih nagrajencev Kranj s fotografsko razstavo Portreti Prešernovih nagrajencev Toneta Stojka ter s srečanjem in pogovorom z aktualnimi lavreati.

Letošnji slovenski kulturni praznik se bo v Galeriji Prešernovih nagrajencev Kranj začel ob 13. uri s predstavitvijo pesniške zbirke Tišina v motni poletni noči nagrajenca Prešernovega sklada Jureta Jakoba. Druženje z Juretom Jakobom bo potekalo do 16. ure.

Ob 17. uri si bodo aktualni Prešernovi nagrajenci v galeriji, kjer jih bo sprejel njen vodja mag. Marko Arnež, ogledali razstavo njihovih portretov, srečanje pa se bo nadaljevalo ob 18. uri v Prešernovem gledališču Kranj, na tradicionalnem Shodu muz na kranjskem Parnasi, kjer bo pogovor z nagrajenci vodila Patricija Maličev.

Oddajte svoj komentar

Kranj 6°

zmerno oblačno
vlažnost: 98 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

5/15

nedelja

9/14

ponedeljek

5/19

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

DELAVNICE / Škofja Loka, 27. september 2020

Rokodelska doživetja

RAZSTAVE / Šenčur, 27. september 2020

Umetniki v času koronavirusa

PRIREDITVE / Podnart, 27. september 2020

Dan odprtih vrat kmetije

DELAVNICE / Škofja Loka, 28. september 2020

Rokodelska doživetja

DELAVNICE / Radovljica, 28. september 2020

Delavnica izdelave copat iz filca

PRIREDITVE / Jesenice, Radovljica, 28. september 2020

Ob Dnevih evropske kulturne dediščine

DELAVNICE / Škofja Loka, 29. september 2020

Rokodelska doživetja

DELAVNICE / Radovljica, 29. september 2020

Delavnica izdelave copat iz filca

 

 
 

 

 
 
 

Uredili lepotni center / 08:39, 26. september

Primož, da ne bi šel, preč vržen denar.

Ob polletju negativno / 17:56, 25. september

" neizbrani kandidat je namreč vložil tožbo, ker da naj izbrani kandidat ne bi izpolnjeval razpisnih pogojev."

Trenutno je edini rapisni pogoj, da si član SDS-a !

Pivčevo čaka interpelacija, Hojs ostaja minister / 17:53, 25. september

Ena za specialno izdajo Alana Forda ! ( Tarča 24.9.2020)Žnidaršič: g, Krek, ali imate podatke koliko okužb v zadnjem času je iz gostinskih ...

Včerajšnje številke so slabe, daleč najslabše ... / 14:49, 25. september

Še ena začela pametovat?

Gluhi proslavili z razstavo / 09:39, 25. september

Vojči,
Mogoče so gluhe pa ga ne vidijo, da je brez maske??

Potrdili peti paket ukrepov / 09:13, 25. september

In medtem včeraj v Tarči na RTVSlo debeli Krek obtoži RTV Slo, ker je snemala prireditev OK kjer so se zabavali brez mask seveda z ministric...

Gluhi proslavili z razstavo / 08:46, 25. september

"Gluhi proslavili z razstavo"
---------------

Kakšen slučaj!
Rakovec še ni slišal za maske.