Certifikat za Blejski sir, s katerim se je pred dvema letoma začel projekt Blejski lokalni izbor, je prejela tudi zadruga Gozd Bled.

Prvim podelili certifikate

Ob zaključku prvega dela izbora produktov za Blejski lokalni zbor so minuli petek javno podelili certifikate štiriindvajsetim ponudnikom za devetinpetdeset izdelkov in jedi.

Bled – »Veliko število izdelkov, ki smo jih dobili v ocenjevanje, kaže, da je to tisto, kar ljudje iščejo,« je s projektom Bled Local Selection – Blejski lokalni izbor zadovoljen direktor Turizma Bled Tomaž Rogelj. Začeli so pred dvema letoma z Blejskim sirom, zdaj pa pod omenjeno blagovno znamko ponujajo že 59 izdelkov in jedi. »Turizem Bled s tem projektom sledi sodobnim trendom v panogi, ki spodbujajo poudarjanje avtentičnosti in dediščine,« je ob podelitvi certifikatov 24 ponudnikom še poudaril Rogelj. Kolektivna blagovna znamka Blejski lokalni izbor je po njegovem dokaz, da inovativnost, podjetnost in smisel za zgodbe še živijo v njihovih krajih.

Lokalno vse pomembnejša sestavina

»Najpomembneje je, da so to izdelki lokalnih prebivalcev, ki tako nekaj naredijo za svoj kraj, blagovna znamka pa jih tudi povezuje med sabo,« je poudaril Janez Bogataj, predsednik strokovne komisije, ki je ocenjevala izdelke. Lokalno znanje po njegovih besedah postaja vse pomembnejša sestavina, kljub temu pa je komisijo presenetil velik odziv ponudnikov in veliko število izdelkov, ki so jih poslali v ocenjevanje. »Ni pomembno kopiranje, ampak 'kapiranje',« je ob tem strnil osnovno vodilo, ki ga je komisija upoštevala pri podeljevanju certifikatov. Županu Janezu Fajfarju se zdi zelo pomembno, da ljudje živijo z Bledom, ne samo 'od Bleda'. »Če bomo želeli dobre goste, jim moramo ponuditi tudi dobre izdelke.« Zato ga še zlasti veseli, da je certifikat pridobilo tudi veliko izdelkov umetne obrti, ki pa se identificirajo z Bledom. Tako po besedah članice komisije Tanje Lešnik Štuhec ustvarjajo izjemne zgodbe, ki bodo prispevale k nadaljnjemu razvoju regije. Poleg rokodelskih in prehranskih izdelkov ter jedi in pijač, postreženih na gostinski način, naj bi v prihodnje pod znamko Blejski lokalni izbor ponujali še nastanitvene obrate, vodena doživetja in gastronomske prireditve. Za celostno grafično podobo blagovne znamke je poskrbel Andrej Pompe, ki je poudaril, da je bila kakovost prijavljenih izdelkov glede na njihovo količino izjemna. Že na prvo ocenjevanje so po besedah vodje projekta na Turizmu Bled Maje Pančur dobili kar 68 izdelkov, vseh skupaj pa jih je bilo na koncu 128.

Začelo se je z Blejskim sirom

Med dobitniki certifikata je bila v petek tudi kmetijsko-gozdarska zadruga Gozd Bled, v kateri so pred dvema letoma začeli zgodbo lokalnih izdelkov z Bleda z Blejskim sirom. »Okrog Bleda je približno dvajset kmetij, ki proizvajajo mleko, končni proizvod iz tega mleka pa je dodana vrednost,« je poudaril predsednik zadruge Jože Mulej. Že prihodnje leto naj bi na trgu ponudili še dva izdelka, ki bosta prav tako izdelana iz lokalnih surovin, to je blejsko suho govedino in blejsko salamo, je še napovedal Mulej. Dodatne promocije in potrditve je vesela tudi Andreja Pogačar s kmetije Tr'glav, ki je pridobila certifikate za žganje in likerje iz tepk. »Pred leti so mnogi podirali tepke, moj oče pa jih je začel na novo saditi, tako da imamo zdaj že precej bujen podmladek, ki tudi že dobro obrodi.« Certifikata se je razveselil tudi Anže Logar, ki že petnajst let gradi in servisira v glavnem blejske pletne. »Zdi se mi primerno, da je tudi to najbolj avtentično blejsko plovilo, pri katerem je konstrukcija že 150 let enaka, dobilo certifikat.« Tako se bo znanje še naprej prenašalo na mlajše izdelovalce pleten, verjame Logar.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

pretežno jasno
vlažnost: 88 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

7/25

torek

10/19

sreda

3/23

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 9. april 2024

Na kopanje v Portorož

IZLETI / Naklo, 9. april 2024

Pohod po Dovžanovi soteski

IZLETI / Cerklje, 9. april 2024

Kolesarjenje do Preddvora

RAZSTAVE / Radovljica, 9. april 2024

Istra 2023

PRIREDITVE / Škofja Loka, 9. april 2024

Knjigosnedke praznujejo polnoletnost

OBVESTILA / Preddvor, Naklo, 10. april 2024

Telovadba, digitalna prva pomoč, zdravi odnosi ...

PREDAVANJA / Češnjica, 11. april 2024

Predavanje o boreliozi

IZLETI / Naklo, 11. april 2024

S kolesom v Voglje

 

 
 

 

 
 
 

Gradivo za drugi tir do Kranja pripravljeno / 18:45, 7. april

Orehek je od Kranja oddaljen cca 2km. Kako bo vlak ustavil v Kranju, če bo na Orehku njegova hitrost 160km/h?
Zakaj ni v planu izgradnja ŽP na Orehku vsaj za lokalne vlake?

Gradivo za drugi tir do Kranja pripravljeno / 01:54, 7. april

Vrhunska pravljica.

Vsakega petega kršitelja so opozorili / 10:51, 4. april

Če nisi pripet, ti teži alarm v avtu. To je varnostno namenoma moteče, tako da se moraš pripeti.

Dela na Betinu predčasno končana / 06:58, 26. marec

Ko Noe dela barko. Gradbinci res nismo.

Gorenjska bolnišnica / 11:19, 25. marec

Bravo Dr. Aleksander Stepanović! Vsa čast za napisano! Edina logična lokacija je Kranj po vseh merilih.

Kranj diha z vojašnico / 08:48, 25. marec

Migranti s svojo rodnostjo ne bodo popravili rodnosti Slovenije, ampak naredili Slovenijo neslovensko in uničili naš narod in našo kulturo.K...

Že zdaj učenje materinščine / 08:41, 25. marec

Pod to skrajno levičarsko vlado bodo kaj kmalu Slovenijo spremenili v geto za Slovence in razglasili Tretjo Jugoslavijo.