Certifikat za Blejski sir, s katerim se je pred dvema letoma začel projekt Blejski lokalni izbor, je prejela tudi zadruga Gozd Bled.

Prvim podelili certifikate

Ob zaključku prvega dela izbora produktov za Blejski lokalni zbor so minuli petek javno podelili certifikate štiriindvajsetim ponudnikom za devetinpetdeset izdelkov in jedi.

Bled – »Veliko število izdelkov, ki smo jih dobili v ocenjevanje, kaže, da je to tisto, kar ljudje iščejo,« je s projektom Bled Local Selection – Blejski lokalni izbor zadovoljen direktor Turizma Bled Tomaž Rogelj. Začeli so pred dvema letoma z Blejskim sirom, zdaj pa pod omenjeno blagovno znamko ponujajo že 59 izdelkov in jedi. »Turizem Bled s tem projektom sledi sodobnim trendom v panogi, ki spodbujajo poudarjanje avtentičnosti in dediščine,« je ob podelitvi certifikatov 24 ponudnikom še poudaril Rogelj. Kolektivna blagovna znamka Blejski lokalni izbor je po njegovem dokaz, da inovativnost, podjetnost in smisel za zgodbe še živijo v njihovih krajih.

Lokalno vse pomembnejša sestavina

»Najpomembneje je, da so to izdelki lokalnih prebivalcev, ki tako nekaj naredijo za svoj kraj, blagovna znamka pa jih tudi povezuje med sabo,« je poudaril Janez Bogataj, predsednik strokovne komisije, ki je ocenjevala izdelke. Lokalno znanje po njegovih besedah postaja vse pomembnejša sestavina, kljub temu pa je komisijo presenetil velik odziv ponudnikov in veliko število izdelkov, ki so jih poslali v ocenjevanje. »Ni pomembno kopiranje, ampak 'kapiranje',« je ob tem strnil osnovno vodilo, ki ga je komisija upoštevala pri podeljevanju certifikatov. Županu Janezu Fajfarju se zdi zelo pomembno, da ljudje živijo z Bledom, ne samo 'od Bleda'. »Če bomo želeli dobre goste, jim moramo ponuditi tudi dobre izdelke.« Zato ga še zlasti veseli, da je certifikat pridobilo tudi veliko izdelkov umetne obrti, ki pa se identificirajo z Bledom. Tako po besedah članice komisije Tanje Lešnik Štuhec ustvarjajo izjemne zgodbe, ki bodo prispevale k nadaljnjemu razvoju regije. Poleg rokodelskih in prehranskih izdelkov ter jedi in pijač, postreženih na gostinski način, naj bi v prihodnje pod znamko Blejski lokalni izbor ponujali še nastanitvene obrate, vodena doživetja in gastronomske prireditve. Za celostno grafično podobo blagovne znamke je poskrbel Andrej Pompe, ki je poudaril, da je bila kakovost prijavljenih izdelkov glede na njihovo količino izjemna. Že na prvo ocenjevanje so po besedah vodje projekta na Turizmu Bled Maje Pančur dobili kar 68 izdelkov, vseh skupaj pa jih je bilo na koncu 128.

Začelo se je z Blejskim sirom

Med dobitniki certifikata je bila v petek tudi kmetijsko-gozdarska zadruga Gozd Bled, v kateri so pred dvema letoma začeli zgodbo lokalnih izdelkov z Bleda z Blejskim sirom. »Okrog Bleda je približno dvajset kmetij, ki proizvajajo mleko, končni proizvod iz tega mleka pa je dodana vrednost,« je poudaril predsednik zadruge Jože Mulej. Že prihodnje leto naj bi na trgu ponudili še dva izdelka, ki bosta prav tako izdelana iz lokalnih surovin, to je blejsko suho govedino in blejsko salamo, je še napovedal Mulej. Dodatne promocije in potrditve je vesela tudi Andreja Pogačar s kmetije Tr'glav, ki je pridobila certifikate za žganje in likerje iz tepk. »Pred leti so mnogi podirali tepke, moj oče pa jih je začel na novo saditi, tako da imamo zdaj že precej bujen podmladek, ki tudi že dobro obrodi.« Certifikata se je razveselil tudi Anže Logar, ki že petnajst let gradi in servisira v glavnem blejske pletne. »Zdi se mi primerno, da je tudi to najbolj avtentično blejsko plovilo, pri katerem je konstrukcija že 150 let enaka, dobilo certifikat.« Tako se bo znanje še naprej prenašalo na mlajše izdelovalce pleten, verjame Logar.

Oddajte svoj komentar

Kranj 14°

zmerno oblačno
vlažnost: 95 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

10/19

nedelja

8/17

ponedeljek

11/15

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

OBVESTILA / Kranj, 27. oktober 2020

Srečanj sekcije za ročna dela ne bo

IZLETI / Kranj, 31. oktober 2020

Spominski pohod na Zelenico

OBVESTILA / Kranj, 1. november 2020

Pisarna odprta le ob sredah

OBVESTILA / Kranj, 3. november 2020

Vadba nordijske hoje bo

OBVESTILA / Kranj, 3. november 2020

Vadba nordijske hoje bo

 

 
 

 

 
 
 

Včeraj umrlo devetnajst bolnikov / 15:24, 25. oktober

Ne nabijat z umrlimi!! Povejte, koliko jih je zapustilo bolnišnico. Koliko od 1900 pozitivnih, nikomur nič - samo izolacija. :) Res pa smo ubogi, ker tega naše javno zdravstvo ne more prežečit!

V ogenj vrgel petardo / 14:48, 25. oktober

Iz tega sledi, da dedce ne sreča pamet niti na stara leta!

Včeraj umrlo devetnajst bolnikov / 08:19, 25. oktober

Čestitam Primož! Vsa čast. Nekaj empatije je v tebi, nisem se motil.Popolnoma drugače od Jankovičevega čobana:Moralni razsodniki in osrednji...

Včeraj umrlo osemnajst bolnikov / 11:52, 24. oktober

Zunanjemu ministru dr.Logarju pa želim čimprejšno okrevanje, ker zdravje
je le zdravje, tu politična opredelitev nima popolnoma nič.

Od sobote delno zaprtje države / 10:44, 24. oktober

V Ljubljani prisotnih več novinarjev kot protestnikov .

NOVINARJI, A VAS NI NIČ SRAM?

https://twitter.com/i/status/1319886396526657538

Policisti: Omejitve so tudi za nas / 10:32, 24. oktober

Danes v Sloveniji 2.074.658 zdravih ljudi !

Odprte ostajajo lekarne, banke, pošte ... / 10:19, 24. oktober

In medtem se glavni protagonist, debeli Krek sprehaja po Ljubljani brez maske, gre točit gorivo brez maske..Ko ga posnamejo kamere in nadleg...