Certifikat za Blejski sir, s katerim se je pred dvema letoma začel projekt Blejski lokalni izbor, je prejela tudi zadruga Gozd Bled.

Prvim podelili certifikate

Ob zaključku prvega dela izbora produktov za Blejski lokalni zbor so minuli petek javno podelili certifikate štiriindvajsetim ponudnikom za devetinpetdeset izdelkov in jedi.

Bled – »Veliko število izdelkov, ki smo jih dobili v ocenjevanje, kaže, da je to tisto, kar ljudje iščejo,« je s projektom Bled Local Selection – Blejski lokalni izbor zadovoljen direktor Turizma Bled Tomaž Rogelj. Začeli so pred dvema letoma z Blejskim sirom, zdaj pa pod omenjeno blagovno znamko ponujajo že 59 izdelkov in jedi. »Turizem Bled s tem projektom sledi sodobnim trendom v panogi, ki spodbujajo poudarjanje avtentičnosti in dediščine,« je ob podelitvi certifikatov 24 ponudnikom še poudaril Rogelj. Kolektivna blagovna znamka Blejski lokalni izbor je po njegovem dokaz, da inovativnost, podjetnost in smisel za zgodbe še živijo v njihovih krajih.

Lokalno vse pomembnejša sestavina

»Najpomembneje je, da so to izdelki lokalnih prebivalcev, ki tako nekaj naredijo za svoj kraj, blagovna znamka pa jih tudi povezuje med sabo,« je poudaril Janez Bogataj, predsednik strokovne komisije, ki je ocenjevala izdelke. Lokalno znanje po njegovih besedah postaja vse pomembnejša sestavina, kljub temu pa je komisijo presenetil velik odziv ponudnikov in veliko število izdelkov, ki so jih poslali v ocenjevanje. »Ni pomembno kopiranje, ampak 'kapiranje',« je ob tem strnil osnovno vodilo, ki ga je komisija upoštevala pri podeljevanju certifikatov. Županu Janezu Fajfarju se zdi zelo pomembno, da ljudje živijo z Bledom, ne samo 'od Bleda'. »Če bomo želeli dobre goste, jim moramo ponuditi tudi dobre izdelke.« Zato ga še zlasti veseli, da je certifikat pridobilo tudi veliko izdelkov umetne obrti, ki pa se identificirajo z Bledom. Tako po besedah članice komisije Tanje Lešnik Štuhec ustvarjajo izjemne zgodbe, ki bodo prispevale k nadaljnjemu razvoju regije. Poleg rokodelskih in prehranskih izdelkov ter jedi in pijač, postreženih na gostinski način, naj bi v prihodnje pod znamko Blejski lokalni izbor ponujali še nastanitvene obrate, vodena doživetja in gastronomske prireditve. Za celostno grafično podobo blagovne znamke je poskrbel Andrej Pompe, ki je poudaril, da je bila kakovost prijavljenih izdelkov glede na njihovo količino izjemna. Že na prvo ocenjevanje so po besedah vodje projekta na Turizmu Bled Maje Pančur dobili kar 68 izdelkov, vseh skupaj pa jih je bilo na koncu 128.

Začelo se je z Blejskim sirom

Med dobitniki certifikata je bila v petek tudi kmetijsko-gozdarska zadruga Gozd Bled, v kateri so pred dvema letoma začeli zgodbo lokalnih izdelkov z Bleda z Blejskim sirom. »Okrog Bleda je približno dvajset kmetij, ki proizvajajo mleko, končni proizvod iz tega mleka pa je dodana vrednost,« je poudaril predsednik zadruge Jože Mulej. Že prihodnje leto naj bi na trgu ponudili še dva izdelka, ki bosta prav tako izdelana iz lokalnih surovin, to je blejsko suho govedino in blejsko salamo, je še napovedal Mulej. Dodatne promocije in potrditve je vesela tudi Andreja Pogačar s kmetije Tr'glav, ki je pridobila certifikate za žganje in likerje iz tepk. »Pred leti so mnogi podirali tepke, moj oče pa jih je začel na novo saditi, tako da imamo zdaj že precej bujen podmladek, ki tudi že dobro obrodi.« Certifikata se je razveselil tudi Anže Logar, ki že petnajst let gradi in servisira v glavnem blejske pletne. »Zdi se mi primerno, da je tudi to najbolj avtentično blejsko plovilo, pri katerem je konstrukcija že 150 let enaka, dobilo certifikat.« Tako se bo znanje še naprej prenašalo na mlajše izdelovalce pleten, verjame Logar.

Oddajte svoj komentar

Kranj 16°

megla
vlažnost: 100 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

17/26

sreda

16/29

četrtek

16/27

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

DELAVNICE / Rateče, 12. avgust 2020

V družbi z Vandotovimi junaki

IZLETI / Šenčur, 13. avgust 2020

Pot pod Storžičem

IZLETI / Kranj, 13. avgust 2020

Na planino Blato, planino Pri jezeru in Kredo

DELAVNICE / Rateče, 13. avgust 2020

V družbi z Vandotovimi junaki

DELAVNICE / Rateče, 14. avgust 2020

V družbi z Vandotovimi junaki

OBVESTILA / Gorenjska, 14. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

PRIREDITVE / Bled, 14. avgust 2020

Predšmarni večer na Mlinem

OBVESTILA / Gorenjska, 17. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

 

 
 

 

 
 
 

Razstava Šenčurski dogodki / 13:23, 11. avgust

Šenčur ima skozi zgodovino vedno prava domoljuPna dejanja in tako kot župnik reče..

Epidemiološke razmere relativno stabilne / 13:17, 11. avgust

Ja, naslednjih 14 dni bo ključnih..

Epidemiološke razmere relativno stabilne / 13:08, 11. avgust

S tole LGBT majčko je Jelko nekoliko izgubil na svoji ostrini... :)

Več kot sto nesreč kolesarjev / 12:47, 11. avgust

Predlagam, da vsak najbolje pazi sam na sebe. Včasih, tudi, če imaš prednost ni treba vztrajati, ampak se je bolje odpeljati naprej zdrav. P...

Posilstvo tudi, ko ni uporabljena sila / 17:19, 10. avgust

Za huda kazniva in sprevržena dejanja, kot so posilstvo in umor otroka, nosečnice ali nemočne osebe = SMRTNA KAZEN pika.

Smernice za boljšo šolo / 15:26, 10. avgust

Ivka Sodnik, vašemu fantazmiranju ne vidim konca.

Nobene praktične vrednosti nimajo vaši "izdelki" - en sam bla, bla bla......

A se ne zdite sami sami že dolgočasni?

Prva in druge lige / 11:41, 10. avgust

""...toda že leta zagovarjam dejstvo, da za klub, ki v ekipi nima večinoma svojih igralcev, pravzaprav ni pomembno, v kateri ligi igra..."""...