Certifikat za Blejski sir, s katerim se je pred dvema letoma začel projekt Blejski lokalni izbor, je prejela tudi zadruga Gozd Bled.

Prvim podelili certifikate

Ob zaključku prvega dela izbora produktov za Blejski lokalni zbor so minuli petek javno podelili certifikate štiriindvajsetim ponudnikom za devetinpetdeset izdelkov in jedi.

Bled – »Veliko število izdelkov, ki smo jih dobili v ocenjevanje, kaže, da je to tisto, kar ljudje iščejo,« je s projektom Bled Local Selection – Blejski lokalni izbor zadovoljen direktor Turizma Bled Tomaž Rogelj. Začeli so pred dvema letoma z Blejskim sirom, zdaj pa pod omenjeno blagovno znamko ponujajo že 59 izdelkov in jedi. »Turizem Bled s tem projektom sledi sodobnim trendom v panogi, ki spodbujajo poudarjanje avtentičnosti in dediščine,« je ob podelitvi certifikatov 24 ponudnikom še poudaril Rogelj. Kolektivna blagovna znamka Blejski lokalni izbor je po njegovem dokaz, da inovativnost, podjetnost in smisel za zgodbe še živijo v njihovih krajih.

Lokalno vse pomembnejša sestavina

»Najpomembneje je, da so to izdelki lokalnih prebivalcev, ki tako nekaj naredijo za svoj kraj, blagovna znamka pa jih tudi povezuje med sabo,« je poudaril Janez Bogataj, predsednik strokovne komisije, ki je ocenjevala izdelke. Lokalno znanje po njegovih besedah postaja vse pomembnejša sestavina, kljub temu pa je komisijo presenetil velik odziv ponudnikov in veliko število izdelkov, ki so jih poslali v ocenjevanje. »Ni pomembno kopiranje, ampak 'kapiranje',« je ob tem strnil osnovno vodilo, ki ga je komisija upoštevala pri podeljevanju certifikatov. Županu Janezu Fajfarju se zdi zelo pomembno, da ljudje živijo z Bledom, ne samo 'od Bleda'. »Če bomo želeli dobre goste, jim moramo ponuditi tudi dobre izdelke.« Zato ga še zlasti veseli, da je certifikat pridobilo tudi veliko izdelkov umetne obrti, ki pa se identificirajo z Bledom. Tako po besedah članice komisije Tanje Lešnik Štuhec ustvarjajo izjemne zgodbe, ki bodo prispevale k nadaljnjemu razvoju regije. Poleg rokodelskih in prehranskih izdelkov ter jedi in pijač, postreženih na gostinski način, naj bi v prihodnje pod znamko Blejski lokalni izbor ponujali še nastanitvene obrate, vodena doživetja in gastronomske prireditve. Za celostno grafično podobo blagovne znamke je poskrbel Andrej Pompe, ki je poudaril, da je bila kakovost prijavljenih izdelkov glede na njihovo količino izjemna. Že na prvo ocenjevanje so po besedah vodje projekta na Turizmu Bled Maje Pančur dobili kar 68 izdelkov, vseh skupaj pa jih je bilo na koncu 128.

Začelo se je z Blejskim sirom

Med dobitniki certifikata je bila v petek tudi kmetijsko-gozdarska zadruga Gozd Bled, v kateri so pred dvema letoma začeli zgodbo lokalnih izdelkov z Bleda z Blejskim sirom. »Okrog Bleda je približno dvajset kmetij, ki proizvajajo mleko, končni proizvod iz tega mleka pa je dodana vrednost,« je poudaril predsednik zadruge Jože Mulej. Že prihodnje leto naj bi na trgu ponudili še dva izdelka, ki bosta prav tako izdelana iz lokalnih surovin, to je blejsko suho govedino in blejsko salamo, je še napovedal Mulej. Dodatne promocije in potrditve je vesela tudi Andreja Pogačar s kmetije Tr'glav, ki je pridobila certifikate za žganje in likerje iz tepk. »Pred leti so mnogi podirali tepke, moj oče pa jih je začel na novo saditi, tako da imamo zdaj že precej bujen podmladek, ki tudi že dobro obrodi.« Certifikata se je razveselil tudi Anže Logar, ki že petnajst let gradi in servisira v glavnem blejske pletne. »Zdi se mi primerno, da je tudi to najbolj avtentično blejsko plovilo, pri katerem je konstrukcija že 150 let enaka, dobilo certifikat.« Tako se bo znanje še naprej prenašalo na mlajše izdelovalce pleten, verjame Logar.

Oddajte svoj komentar

Kranj 11°

jasno
vlažnost: 89 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

9/24

torek

12/26

sreda

12/23

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

OBVESTILA / Gorenjska, 14. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

IZLETI / Kranj, Cerkje, 14. julij 2020

Kolesarska izleta

FILM / Jesenice, 14. julij 2020

Pavarotti

IZLETI / Kranj, 15. julij 2020

Izlet v neznano in kopalni dan

OBVESTILA / Gorenjska, 15. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

FILM / Tržič, 15. julij 2020

Kino pod zvezdami

RAZSTAVE / Naklo, 15. julij 2020

Lepota cvetja

OBVESTILA / Gorenjska, 16. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

 

 
 

 

 
 
 

V Kranju v soboto tri nove okužbe / 20:23, 12. julij

Uničujemo ljudi, državo, gospodarstvo... zaradi virusa, za katerega se moraš testirat, da sploh veš, da ga imaš.

Janša ni poslal obvestila o odstopu ministra Hojsa / 20:22, 12. julij

Ko minister prekliče lasten nepreklicni odstop!
Ohohohoo.. Neprecenljivo !

Krvavi Kongo / 22:57, 11. julij

Točno tako Leopold ni bil nikoli v Kongu, Hitler ni bil nikoli v taborišču, Tito ni bil nikoli na Golem Otoku, a ljudje so umirali kot po...

Ohranjajo vleko ploha / 22:43, 11. julij

Do pred kratkim je živel v Kranju in so bili vsi ostali Slovenci za njega Neslovenci primorci so bili Italijani, Štajerci Turki, Dolenci pa ...

Ohranjajo vleko ploha / 22:37, 11. julij

Imam nažalost švagerja, pameten da kar po šivih poka, v življenju pa mu ni uspelo popolnoma, nič sovraži vse kar ni Gorensko in Srbsko tipičen Šovinist

Ohranjajo vleko ploha / 22:33, 11. julij

Ja gdo? katera Gorenka, pa še hoče Gorenca za Moža?
Če prav nič ne znajo so najbol pametni, dopoldan sovražijo sami sebe popoldan pa celi svet.

Vlada omejila zbiranje na deset oseb / 16:12, 10. julij

"Ve kdo, da je kaka cerkev fraj 30. Julija?"
---------------------------
V Srbiji v samostanu Studenica imaju fraj. Ne vem pa če imajo žar.
Če ostaneš dol, ti ga jaz kupim.
Ajd.