Odpovedali so se obnovi mostu

Na januarski seji je občinski svet na Jezerskem sprejel proračun za letos. Ker vanj ne bo načrtovanega priliva od države, so se za letos odpovedali obnovi Julnovega mostu.

Jezersko – Na prihodkovni strani jezerski proračun za leto 2020 znaša 1,3 milijona, odhodkov načrtujejo za 1,5 milijona. Po mesecu dni, kar je bil proračun od prvega branja v javni obravnavi, občinska uprava ni prejela nobene pripombe niti amandmaja. Upoštevali pa so pripombo s prve proračunske seje glede večjega obsega sredstev za kmetijska stanovska združenja. Med spremembami od decembrskega branja je bila najbolj šokantna, da po spremembi zakonodaje na področju izravnave iz državnega proračuna ne bodo dobili načrtovanih 80 tisoč evrov. Iz tega naslova bodo prejeli le malenkostno povišanje v primerjavi z lani. Ni jim v tolažbo, da so enako prikrajšane ostale vse slovenske občine. »Zaradi tega smo se odpovedali načrtovani investiciji v obnovo Julnovega mostu,« je pojasnil župan Andrej Karničar, prepričan, da so zlasti manjše občine v tem primeru spet prikrajšane. Na odhodkovni strani proračuna so tako za 30 tisočakov zmanjšana sredstva za investicijsko vzdrževanje cest.

Lahko pa računajo na 34 tisoč evrov več denarja iz virov Evropske unije, gre za nepovratna sredstva za medgeneracijski center. Urejajo ga v kulturnem domu Korotan. Nekaj več denarja, kot je bilo v osnutku proračuna, pa namenjajo za izvedbo druge faze vodovoda Kanonir in za ureditev ultravijolične filtracije za vodovod. Ena od naložb bo tudi povečanje šole, kjer jim zaradi večjega števila otrok v šoli in vrtcu manjka prostora. Svetnikom je jasno, da si česa večjega z zgolj 1,3 milijona vrednim proračunom, kjer je velik del razporejen že vnaprej, ne morejo privoščiti, poleg tega odplačujejo še 90 tisoč evrov domačega dolga. Svetnica Metoda Karničar je bila edina svetnica, ki je ob proračunu na upravo naslovila več vprašanj. Ob znesku, ki ga občina plačuje za finančne storitve, pa jo je tudi zanimalo, ali bi bilo mogoče naloge s tega področja združiti še s katero od občin, da bi bilo ceneje. Župan Karničar je odgovoril, da so že v prejšnjem mandatu razmišljali o povezovanje občinskih uprav Jezerskega in Preddvora. Na začetku leta 2020 so ti pogovori spet oživeli med manjšimi občinami na območju bivše kranjske občine. »Če se dobro organiziramo, lahko pridemo tudi do dobre polovice državnega financiranja. Delamo na tem, to velja za računovodstvo in za inšpektorat, smo pa zainteresirani za sodelovanje s partnerji, s katerimi se lahko odkrito pogovarjamo,« je dejal Karničar, ki meni, da bi si lahko manjše občine pomagale tudi na ta način, da v razvoju ne bi zaostajale.

V svojem poročilu svetnikom pa je župan poročal o svetu ustanoviteljev Komunale Kranj in napovedal, da se obeta od 10- do 15-odstotna podražitev vode. Način določanja cene odvajanja in čiščenja odpadnih voda ostaja enak, želja občin pa je, da bi bile tudi te cene enotne, kot velja za vodo. V primerjavi z večjimi občinami imajo na Jezerskem visoko ceno teh komunalnih storitev. Da je za občane vzdržna, pa zagotavljajo s subvencijo iz proračuna.

Oddajte svoj komentar

Kranj 24°

pretežno jasno
vlažnost: 67 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

14/29

ponedeljek

11/24

torek

10/27

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

OBVESTILA / Žirovnica, 7. julij 2020

Obvestilo DU Žirovnica

IZLETI / Kranj, 7. julij 2020

Kolesarska izleta

IZLETI / Kranj, 9. julij 2020

Pohod na Grmado

IZLETI / Kranj, 11. julij 2020

Izlet v neznano in kopalni dan

IZLETI / Kranj, 15. julij 2020

Izlet v neznano in kopalni dan

IZLETI / Kranj, 18. julij 2020

Pohod na Gradovec

IZLETI / Kranj, 25. julij 2020

Izlet na Grosser Rosennock

IZLETI / Kranj, 29. julij 2020

Letovanje na Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Na vsakem koraku / 08:48, 6. julij

Resnost razmer?
Razmere so resne?
Resno?

Ko je brat ubijal brata / 08:47, 6. julij

Baje se to knjigo na Bolhi da dobit že za 6 € !!

Počivalška preiskovali, Hojs in Travner odstopila / 15:31, 5. julij

Povzeto po radiu Ognjišče: še pogled z sruge stranihttps://siol.net/siol-plus/kolumne/odstop-hojsa-ker-noce-sistema-viktorja-avblja-529261ht...

Kaj pa »mirna Bosna«? / 00:53, 5. julij

Mir v Bosni vzdržuje Nemčija in druge razvite države sveta kamor Bosanci odhajajo s trebuhom za kruhom. V Bosni ostajajo samo starci. Njim se pa ne da ratovati.

Del Gradnikove zdaj slepa ulica / 00:50, 5. julij

Stebričke bo občina kmalu umaknila. Na ukaz prebivalcev Gradnikove.

Počivalška preiskovali, Hojs in Travner odstopila / 17:32, 4. julij

Očitno sta se tako Hojs kot Travner ujela v prisluhe preiskovalcev, ko sta poskušala reševati Počivavška in posle Geneplaneta.

Virusu sapa ne pojenjuje / 18:48, 3. julij

Sem vprašal Jelkota, Bojane pa nisem dobil.SEm mu povedal kaj te tare.Reku Jelko: načeloma ni treba po uporabi maske zavreči, ampak, sedaj ...