V filmu igra tudi Iva Kranjc Bagola; na fotografiji v enem od prizorov, posnetih na Šutni. / Foto: Željko Stevanić

Kamnik v političnem trilerju

V kinematografe prihaja nov slovenski film z naslovom Vsi proti vsem, politična drama z elementi trilerja, ki je bila skorajda v celoti posneta v Kamniku. Ustvarjalci filma so bili tako s pogoji snemanja na kamniških ulicah in v okoliških objektih kot tudi s sodelovanjem številnih lokalnih statistov tako zadovoljni, da bodo premiero filma pripravili v Domu kulture Kamnik, v nedeljo, 26. januarja.

»Kamnik nam je ustrezal vsebinsko in vizualno, saj je prelepo mesto s čudovitim pogledom na Alpe. Poleg tega ni uničen z modernistično arhitekturo in je precej praktičen za snemanje, saj ima vse, kar imajo velika mesta, le da je vse bližje in enostavno za dostop. Z dovoljenji nismo imeli težav, prav nasprotno.«

Film bodo premierno predvajali v nedeljo, 26. januarja, ob 18. uri v Domu kulture Kamnik – kot poudarjajo zato, ker se s tem želijo zahvaliti lokalni skupnosti za naklonjenost in odlično sodelovanje.

Nov slovenski celovečerni film z naslovom Vsi proti vsem, ki bo te dni ugledal luč sveta, je politična drama z elementi trilerja, ki se dogaja v izmišljenem kraju Rovte (ki mu podobo posodi Kamnik) pod idiličnimi Alpami in govori o politiki, volilnih prevarah in razkrajanju moralnih vrednot.

O temah, ki so še kako aktualne, a v slovenskih filmih doslej ne prav pogosti prikazane.

V Rovtah brez morale in etike

»Slovenska tranzicija nam je pokazala, kako je politika postala sinonim za korupcijo. Vsi proti vsem je ostra analiza korupcije na prihajajočih volitvah v malem idiličnem slovenskem mestu Rovte. Glavni lik je župan Franta, ki izgublja volitve in je prisiljen poslovati z lokalnimi kriminalci. Vsi proti vsem na lokalni ravni kaže, da živimo v globalnem svetu ponarejenih novic, političnih spinov in korupcije, kjer sta morala in etika izgubili pomen,« vsebino filma opisuje priznani slovenski režiser in v tem primeru tudi scenarist Andrej Košak, zakaj pa so za snemanje izbrali prav Kamnik, smo povprašali producenta Zorana Dževerdanovića.

Kamnik za snemanje lep in praktičen

»Kamnik nam je ustrezal vsebinsko in vizualno, saj je prelepo mesto s čudovitim pogledom na Alpe. Poleg tega ni uničen z modernistično arhitekturo in je precej praktičen za snemanje, saj ima vse, kar imajo velika mesta, le da je vse bližje in enostavno za dostop. Z dovoljenji nismo imeli težav, prav nasprotno. Celotna lokalna skupnost je bila zelo naklonjena projektu in snemalni ekipi in nam je zelo pomagala pri izvedbi projekta, predvsem pri izboru lokacij in izvedbi snemanja na lokacijah, logistiki, nočitvah, prehrani, počutju ..., kar je prispevalo k odličnemu vzdušju in zelo olajšalo snemanje,« nam pove producent in doda, da so film posneli v tridesetih dneh, septembra in oktobra lani.

Od Katzenberga do zdravstvenega doma

Kamere, zapore, igralce in druge filmske ustvarjalce so Kamničani lani lahko opazovali na številnih lokacijah po mestu in film je ne glede na resno in tudi negativno tematiko odlična reklama za Kamnik in razglednica mesta, ki filmskih ustvarjalcev tokrat ni navdušila prvič.

Snemali so na več lokacijah, in sicer na Glavnem trgu v središču Kamnika, pred kavarno Veronika, v zdravstvenem domu, v dvorcu Katzenberg in drugih predelih nekdanje smodnišnice, na Malem gradu, pred Osnovno šolo Toma Brejca, v in pred kamniškim muzejem na Zapricah, na pokopališču na Žalah …

»Kulise mesta, narava in pogledi so nas najbolj navdušili, ko smo snemali na Zapricah, na Malem gradu in na pokopališču. Vsaka lokacija je bila specifična in zanimiva, najdlje in največ smo snemali na območju nekdanje smodnišnice, kjer je bilo zaradi specifičnih scen snemanje tudi najbolj zahtevno. Snemanje je bilo zahtevno tudi v Zdravstvenem domu Kamnik, saj smo morali upoštevati tamkajšnja pravila in red, zaradi cestnih zapor pa tudi scene z vožnjami avtomobilov, saj smo posledično ovirali promet v samem središču mesta,« pojasni Zoran Dževerdanović, ki je k sodelovanju privabil tudi okoli tristo statistov, veliko jih je bilo prav Kamničanov. Izbrali so jih na avdiciji za statiste, ki je bila v Domu kulture Kamnik. Povabljeni so bili vsi, ki jih takšni projekti zanimajo, odzvalo pa se je prav lepo število Kamničanov.

»Ko smo pripravili snemalni plan, smo kandidate, ki so se odzvali, razporedili po scenah. Glede na scene v filmu smo potrebovali več odraslih. V vseh scenah, snemanih v Kamniku, so nastopili Kamničani. Lahko rečem, da so zelo zanesljivi, spoštljivi in da je bilo v veselje snemati z njimi. Nekateri se v filmu pojavijo tudi večkrat,« še enega od razlogov, zakaj bodo v Kamniku film gotovo pogledali z veseljem, razkrije producent.

Maska kar v mrliški vežici

Film je sicer nastal v produkciji podjetja Blade Production, pod člane precej mednarodne filmske ekipe pa se poleg že omenjenega Andreja Košaka podpisujejo še direktor fotografije Jason Mann, skladatelj Kristian Sensini, montažer Martin Ivanov, scenografinja Sanja Vatić in mnogi drugi.

Tudi igralska zasedba je polna znanih imen; v filmu namreč nastopajo Vlado Novak, ki igra glavni lik župana Franto, Silva Čušin, Aleksandra Balmazović, Blagoj Veselinov, Valter Dragan, Iva Kranjc Bagola, Peter Musevski, Uroš Potočnik, Jure Ivanušič, Jernej Kuntner, Judita Zidar, Igor Zupe, Maja Martina Merljak, Borut Veselko, Jurij Hudolin, Boštjan Pavlič, Erna Rudnički in drugi.

Tako kot se za snemanja spodobi, se ekipa filmskih dnevov v Kamniku spominja tudi po številnih anekdotah.

Kot nam je zaupal producent Zoran Dževerdanović, je bilo ne glede na tematiko scene snemanje prijetno predvsem na pokopališču na Žalah, in to kljub temu, da so si masko za igralce uredili kar v mrliški vežici.

Premiera v nedeljo v Domu kulture Kamnik

Film bodo premierno predvajali v nedeljo, 26. januarja, ob 18. uri v Domu kulture Kamnik – kot poudarjajo zato, ker se s tem želijo zahvaliti lokalni skupnosti za naklonjenost, pomoč pri snemanju in odlično sodelovanje.

Sto pet minut dolg film si bodo obiskovalci lahko ogledali skupaj s številnimi člani filmske zasedbe (od ekipe bodo na premieri prisotni režiser in scenarist Andrej Košak, producent Zoran Dževerdanović, igralci Silva Čušin, Valter Dragan, Aleksandra Balmazović, Uroš Potočnik, Peter Musevski, Maja Martina Merljak, Jernej Kuntner, Rok Vihar, pa tudi statisti iz Kamnika), ki jim bodo gotovo z veseljem zaupali še kakšno zanimivost ali anekdoto s snemanja.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

pretežno jasno
vlažnost: 44 %
veter: SZ, hitrost: 29 km/h

-1/10

petek

-7/10

sobota

4/8

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 28. februar 2020

Za otroke

DELAVNICE / Mavčiče, 28. februar 2020

Pomen in možnosti ohranjanja arhitekturne podobe vasi ob Savi

OBVESTILA / Šenčur, 28. februar 2020

Zbor članov Društva upokojencev Šenčur

GLEDALIŠČE / Podbrezje, Predoslje, 28. februar 2020

Spustite me pod kovter, gospa Markham

DELAVNICE / Kokrica, 28. februar 2020

Delavnica za notranje ozdravljenje

RAZSTAVE / Slovenski Javornik, 28. februar 2020

Slike Darinke Cuznar

IZLETI / Kranj, 29. februar 2020

Turni smuk oz. zimski pohod na Možica

IZLETI / Kranj, 29. februar 2020

Turni smuk in/ali zimski pohod na Možica

 

 
 

 

 
 
 

Za mandatarja predlagan Janez Janša / 10:48, 28. februar

V demokratičnih zahodnih državah se izmenjujeta na oblasti nasprotna politična pola. Pri nas pa še vedno prevladuje jugonostalgija.

Za mandatarja predlagan Janez Janša / 10:41, 28. februar

Yeahhh, vlada narodne enotnosti in ubijalski tandem Janša - Počivalšek !!
To mi deli !!

Za mandatarja predlagan Janez Janša / 09:48, 28. februar

Zadnja leta je Slovenija nezasluženo imela vlade, ki so nekaterim prinesle kar nekaj, večini pa tako problem, revščino in nepravic, kr neki....

Zimske počitnice / 16:08, 27. februar

Prehitro sem pritisnil enter. Še tole:" Zgodnja smuka takoj zjutraj, ko drugih smučarjev še ni, mi odtehta skoraj celodnevno potrebo po viju...

Zimske počitnice / 15:58, 27. februar

"Odveč mi je počivati v gostilnah, kjer je redko kakšna ponudba dobra."
------------------------
Kako pa ti to veš?

Po sporu z bivšo ženo še s kolom nad policista / 14:26, 27. februar

Tega so pa ornk zjezal..

Goljufi lahko tudi pozvonijo / 09:21, 27. februar

Mam jest za take fičfiriče vratarja, pasme nemški ovčar !