Muzej na prostem z deli protitankovskih zapor in po novem tudi informativnimi tablami / Foto: arhiv Zgodovinskega društva Rapalska meja

V spominskem parku še informativne table

Spominski park s protitankovskimi ovirami Rupnikove linije, ki stojijo pod Zalim Logom, je po novem opremljen tudi z informativnimi tablami.

Vsebino na treh informativnih tablah so pripravili član Muzejskega društva Železniki Bojan Rihtaršič, zgodovinar Vincencij Demšar in kustosinja Muzeja Železniki Katja Mohorič Bonča.

Železniki – Pod vasjo Zali Log, natančneje pri davškem mostu, je predlansko jesen začel nastajati muzej na prostem, v katerega so umestili protitankovske ovire, postavljene tik pred drugo svetovno vojno v okviru Rupnikove linije, sedaj pa ga opremili z informativnimi tablami. Nad urejanjem spominskega parka bdi občinska komisija za delo na področju Rupnikove linije in rapalske meje, ki je nastala pod okriljem Javnega zavoda Ratitovec in kasneje prešla pod okrilje Občine Železniki. Ta je lani za delovanje komisije namenila tri tisoč evrov, s pomočjo katerih so v parku postavili še tri informativne table. Njihovo vsebino so pripravili član Muzejskega društva Železniki Bojan Rihtaršič in zgodovinar Vincencij Demšar, ki sta tudi člana omenjene komisije, ter kustosinja Muzeja Železniki Katja Mohorič Bonča.

Rihtaršič, ki je bil še posebej vpet v postavitev tabel, se je dotaknil dolinske zapore pred Zalim Logom in njene razsežnosti, o kateri priča tudi prikazana stara fotografija. Za objavo na tabli je izdelal tudi 3D-rekonstrukcijo cestne protitankovske zapore pri davškem mostu, ki je preprečevala prehod proti Železnikom, njeni ostanki pa stojijo v spominskem parku. Del zapor je do aprila 2016 stal ob regionalni cesti, zaradi njene rekonstrukcije pa so začeli iskati drugo lokacijo in jo dobili le streljaj stran, ob davškem mostu. Dve od treh razstavljenih ovir sta repliki, ena pa je originalna in jim jo je uspelo ohraniti po Demšarjevi zaslugi. Ta je vsebino informativnih tabel obogatil z opisom Rupnikove linije, Katja Mohorič Bonča pa se je posvetila rapalski meji in Alpskemu zidu v navezavi na Soriško planino. Pozornost pritegnejo tudi fotografije ohranjenih objektov Rupnikove linije in rapalske meje na Selškem ter kartografsko gradivo, ki ga je pripravilo Zgodovinsko društvo Rapalska meja.

Rihtaršič, sicer arhitekt, je table namestil na jeklene traverze, ki jih je našel pri hiši v okolici in so bile po vsej verjetnosti nekoč del zapore. Traverze, tako kot včasih, stojijo v nagibu. Tabele so zasnovali v podobni vizualni podobi, kot jo imajo v Poljanski dolini.

V spominski park so umestili tudi klop, zvarjeno iz ostanka traverz. Kot pravi Rihtaršič, območje omogoča nadaljnji razvoj parka, ki ga je možno dopolniti tudi z morebitnimi novimi najdbami.

Iz parka je po nedavni sanaciji cestne ožine pri davškem mostu lepo viden tudi bunker nad cesto ob davškem mostu. Eden ključnih ciljev omenjene komisije je sicer ureditev tematskih poti ob objektih Rupnikove linije in rapalske meje.

Oddajte svoj komentar

Kranj 7°

pretežno jasno
vlažnost: 65 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

0/18

sobota

0/16

nedelja

5/6

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 28. marec 2020

V severozahodni del slovenske Istre

OBVESTILA / Gorenjska, 28. marec 2020

Odpovedi prireditev zaradi koronavirusa

OBVESTILA / Gorenjska, 29. marec 2020

Odpovedi prireditev zaradi koronavirusa

OBVESTILA / Gorenjska, 30. marec 2020

Odpovedi prireditev zaradi koronavirusa

PRIREDITVE / Kranj, 1. april 2020

Predstavitev medicinskih in ortopedskih pripomočkov

RAZSTAVE / Radovljica, 2. april 2020

Mlada ilustracija 2020

IZLETI / Kranj, 4. april 2020

V Krko na Dan odprtih vrat

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

 

 
 

 

 
 
 

Maske v vsako gospodinjstvo v Mengšu / 09:21, 28. marec

Bravo. To pa je delo za ljudi. V naši občini smo ravno včeraj dobili občinski časopis ali županov časopis. To je verjetno tudi vse kar lahko od njega pričakujemo. Župana namreč.

Vlada pripravila ukrepe za blažitev posledic epidemije / 10:22, 27. marec

Tole v podkrepitev govoric:

https://revijazarja.si/clanek/mnenja/5aa7e56560105/ste-za-referendum-o-rtv-nikar

Vlada pripravila ukrepe za blažitev posledic epidemije / 10:19, 27. marec

Primož, sva že bližje. Te že vidim na desni..........................mal heca.Tole se govori:"....... da velika večina odgovornih in resnih ...

Vlada pripravila ukrepe za blažitev posledic epidemije / 08:55, 27. marec

Izginilo bo na stotine ur dokumentarnega programa in vsebin, ki se ukvarjajo s kulturo, mladimi, glasbo, znanostjo, zabavo, športom in bog v...

Vlada pripravila ukrepe za blažitev posledic epidemije / 20:48, 26. marec

Kar razloži.

Vlada pripravila ukrepe za blažitev posledic epidemije / 19:32, 26. marec

Kaj to pomeni mi verjetno ni potrebno razlagati? Ali pač?

Najbolj izpostavljeni ostajajo starejši / 19:27, 26. marec

Se strinjam, me pa zanima, če kdo od starejših lahko odgovori zakaj je potrebno v tem času po Merkurju iskat zemljo in rože?