Mnogi kolesarji prisegajo na klasične valje.

Kolesarjenje v domači sobi

Sobna kolesa ali trenažerji so idealen pripomoček za ohranjanje bazične kolesarske kondicije v zimskem času. Omogočajo nam, da lahko kolesarimo na toplem, npr. v sobi ali garaži. Nismo odvisnih od zunanjih vremenskih vplivov, ni nam treba v fitnes in vadimo lahko kadarkoli. Pred leti so bila v modi sobna kolesa, ki so jih kupovali predvsem tisti, ki so se hoteli znebiti odvečnih kilogramov. Ker so bila kolesa neergonomsko oblikovana, je bilo kolesarjenje na njih prava muka in kupci so kmalu ugotovili, da sobno kolesarjenje že po desetih minutah postane silno dolgočasno, tudi če medtem na televiziji gledaš še tako zanimiv film. Kolo je kmalu samevalo v kotu sobe in postalo uporaben pripomoček za obešanje in odlaganje oblačil. Boljši kolesarji, predvsem tekmovalci, so zato v zimskem času raje uporabljali valje. To so trije približno en meter dolgi med seboj povezani valji, na katere postaviš svoje cestno kolo. Med vožnjo ima kolesar občutek, kot da se pelje po cesti, le da dejansko stoji na mestu. Kolesar mora biti med pritiskanjem na pedale osredotočen na ravnotežje in pogosto se vsaj manj izkušenim zgodi, da »zapeljejo« z valjev in kolesarjenje se konča s padcem. Z nekaj vaje lahko kolesarimo stoje in celo simuliramo sprinte. Le klancev in vetra v laseh valji ne morejo pričarati. Veliko cestnih kolesarjev pa še danes prisega, da so valji najboljši pripomoček za sobno kolesarjenje.

Vse bolj pa se uveljavljajo trenažerji, v katere vpnemo svoje cestno kolo. Običajno je zadnje kolo vpeto v nosilec, ki zagotavlja, da je kolo stabilno in kolesarju ni treba skrbeti za ravnotežje. Zavora trenažerja, ki skrbi za upor, lahko simulira različne obremenitve. Pri osnovnih modelih trenažerjev zadnjega obročnika kolesa ne snamemo in za upor skrbi zavora, ki drgne ob gumo zadnjega obročnika. Ti trenažerji so precej glasni, po nekaj urah vožnje pa je zadnja guma obrabljena in neuporabna za kolesarjenje na cesti. Pri boljših trenažerjih zadnji obročnik na kolesu snamemo ter kolo vpnemo v trenažer, ki ima svoj verižnik (zobnik). Tako sta prenos moči in zaviranje še bolj podobna cestnemu kolesarjenju. Tak pametni trenažer lahko simulira kolesarjenje po ravnini, klancu navkreber, blagem klancu navzdol in celo vožnjo po makadamu. Vgrajen ima merilnik moči za vsako nogo posebej, zato lahko vrhunski kolesarji optimizirajo pritisk obeh nog na pedale vseh 360 stopinj. Naprava meri tudi kadenco, to je število vrtljajev pedalov v minuti. Pametne trenažerje lahko povežemo s pametnim telefonom in računalnikom. To pomeni, da imamo vse podatke zabeležene in jih shranimo ter analiziramo na vseh možnih programih za spremljanje športnih dosežkov. Pri kolesarjenju pazite, da boste pri sebi vedno imeli brisačo, kajti v sobi ni vetra, ki bi med vožnjo sušil vaš pot.

Oddajte svoj komentar

Kranj 2°

delno oblačno
vlažnost: 88 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

-1/10

petek

-7/10

sobota

4/8

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 28. februar 2020

Za otroke

DELAVNICE / Mavčiče, 28. februar 2020

Pomen in možnosti ohranjanja arhitekturne podobe vasi ob Savi

OBVESTILA / Šenčur, 28. februar 2020

Zbor članov Društva upokojencev Šenčur

GLEDALIŠČE / Podbrezje, Predoslje, 28. februar 2020

Spustite me pod kovter, gospa Markham

RAZSTAVE / Slovenski Javornik, 28. februar 2020

Slike Darinke Cuznar

DELAVNICE / Kokrica, 28. februar 2020

Delavnica za notranje ozdravljenje

IZLETI / Kranj, 29. februar 2020

Turni smuk oz. zimski pohod na Možica

IZLETI / Kranj, 29. februar 2020

Turni smuk in/ali zimski pohod na Možica

 

 
 

 

 
 
 

Zimske počitnice / 16:08, 27. februar

Prehitro sem pritisnil enter. Še tole:" Zgodnja smuka takoj zjutraj, ko drugih smučarjev še ni, mi odtehta skoraj celodnevno potrebo po viju...

Zimske počitnice / 15:58, 27. februar

"Odveč mi je počivati v gostilnah, kjer je redko kakšna ponudba dobra."
------------------------
Kako pa ti to veš?

Po sporu z bivšo ženo še s kolom nad policista / 14:26, 27. februar

Tega so pa ornk zjezal..

Goljufi lahko tudi pozvonijo / 09:21, 27. februar

Mam jest za take fičfiriče vratarja, pasme nemški ovčar !

Poškodovan most na Mlinem / 08:01, 27. februar

Mogoče je to priložnost, da Bled postane zelena prestolnica turizma., Kraj brez tovornega in avtobusnega prometa. Čestitam.

Koronavirus že prav blizu nas / 22:12, 26. februar

Ko ni cepiva, je pomembna higiena. Ko je cepivo, higiena ni na prvem mestu. Oboje je izum medicine, vendar od higiene nima skoraj nihče nič ...

Koronavirus že prav blizu nas / 12:42, 26. februar

Slovenci delajo zaloge hrane medtem, ko prvega uradno okuženega koronavirusnika sploh še ni !
Ob tem je v zadnjem času v Sloveniji zaradi gripe umrlo 160 ljudi ! Logika, adijo pamet.