Tilen Čebulj je eden izmed dvajsetih članov Mladinskega mednarodnega svetovalnega odbora.

Mladenič, ki bo svetoval papežu

Tilen Čebulj, doma iz Cerkelj, je eden izmed dvajsetih mladih z vsega sveta, ki so bili imenovani v Mednarodni mladinski svetovalni organ v Vatikanu.

Konec novembra je Dikasterij za laike, družino in življenje pri Svetem sedežu ustanovil Mednarodni mladinski svetovalni organ, s čimer je sledil naročilu dokumenta škofovske sinode o mladih iz leta 2019, v katerem so zapisali, da se ustanovi telo, s katerim bodo okrepili delo Urada za mlade.

Novica, da je eden od dvajsetih članov svetovalnega organa, je mladega Cerkljana, ki je sicer tudi voditelj oratorija v Cerkljah in aktiven član Katoliške mladine, kjer je koordinator taizejskih tednov in molitev, precej presenetila.

»Kako točno so izbrali mene, mi še danes ni jasno, verjamem, da je imela tu kaj zraven Božja previdnost. V dikasteriju so izbirali med mladimi, ki so jih spoznali med sinodalnim procesom. Torej že pred sinodo je potekalo srečanje mladih z vsega sveta, da so izrazili svoje poglede, želje in pričakovanja. Tudi med sinodo so med škofi sedeli mladi, ki so imeli nalogo, da so s svojimi govori poskrbeli, da ni šlo le za razpravljanje o mladih, ampak tudi z mladimi. Sam sem se lanskega junija udeležil mednarodnega foruma, ki je potekal v Rimu. Na njem smo govorili o tem, kako se sinodalni proces odvija v posameznih državah, ali so že vidni kakšni sadovi,« pravi še ne 22-letni Tilen, ki je sicer v pričakovanju prvega srečanja svetovalnega organa, za katerega upa, da bodo ustrezno predstavljali mlade z vsega sveta.

Ker je Mednarodni mladinski svetovalni organ nova struktura znotraj Cerkve, je njeno delovanje še precej nejasno. »Želja dikasterija je, da imamo mladi moč sooblikovati vizijo, in ne le da smo vključeni v nekaj, kar nam v resnici ne odgovarja in ne naslavlja potreb, ki obstajajo znotraj Cerkve glede mladih. Zato so nas pozvali, da že sedaj razmislimo, kako točno bi bilo najbolje organizirati naše delo,« dodaja sogovornik, ki si želi, da bi na ta način mlade aktivneje vključili v strukturo Cerkve oz. jih, kot pravi sinoda, narediti za »danes Cerkve«: »Mladi nismo le prihodnost, že danes lahko veliko doprinesemo in že prispevamo na vseh področjih današnje družbe.«

Tilen Čebulj, sicer študent razrednega pouka, pravi, da v delu z ljudmi, predvsem mladimi, čuti izpolnitev in da si želi, da bi mladim in otrokom pomagal odkrivati talente in jih spodbudil, da jih razvijajo, tako kot so nekateri posamezniki v njegovem življenju prepoznali njegove sposobnosti in ga postavili pred izzive, ki so mu omogočili rast.

Tilen Čebulj, sicer povsem običajen fant iz Cerkelj, ki se rad druži na kavi ob klepetu s prijatelji, se zaveda tudi izzivov Cerkve v sodobnem svetu in pa tudi odgovornosti mladih, ki naj – kot pravi papež Frančišek – »ne opazujejo svojega življenja z balkona, ampak naj kar malo 'zaropotajo'«. Želi si, da bi Cerkev zmogla kazati na Kristusa in ne sama nase in na svojo slavo, za kar je potrebna predvsem iskrenost. »Sam bi si želel več transparentnosti, iskrenosti, da ne bi bežali pred resnico in je pometali pod preprogo, ampak bi se soočili z vsem, kar ni Kristusovo in kar ni v njegovo slavo. To pa ni le stvar vodilnih v Cerkvi na Slovenskem, ampak zadeva vsakega posameznika, družine in naša župnijska občestva,« zaključuje mladi Cerkljan.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

pretežno jasno
vlažnost: 32 %
veter: SZ, hitrost: 43 km/h

-1/10

petek

-7/10

sobota

4/8

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 28. februar 2020

Za otroke

DELAVNICE / Mavčiče, 28. februar 2020

Pomen in možnosti ohranjanja arhitekturne podobe vasi ob Savi

OBVESTILA / Šenčur, 28. februar 2020

Zbor članov Društva upokojencev Šenčur

GLEDALIŠČE / Podbrezje, Predoslje, 28. februar 2020

Spustite me pod kovter, gospa Markham

DELAVNICE / Kokrica, 28. februar 2020

Delavnica za notranje ozdravljenje

RAZSTAVE / Slovenski Javornik, 28. februar 2020

Slike Darinke Cuznar

IZLETI / Kranj, 29. februar 2020

Turni smuk oz. zimski pohod na Možica

IZLETI / Kranj, 29. februar 2020

Turni smuk in/ali zimski pohod na Možica

 

 
 

 

 
 
 

Za mandatarja predlagan Janez Janša / 10:48, 28. februar

V demokratičnih zahodnih državah se izmenjujeta na oblasti nasprotna politična pola. Pri nas pa še vedno prevladuje jugonostalgija.

Za mandatarja predlagan Janez Janša / 10:41, 28. februar

Yeahhh, vlada narodne enotnosti in ubijalski tandem Janša - Počivalšek !!
To mi deli !!

Za mandatarja predlagan Janez Janša / 09:48, 28. februar

Zadnja leta je Slovenija nezasluženo imela vlade, ki so nekaterim prinesle kar nekaj, večini pa tako problem, revščino in nepravic, kr neki....

Zimske počitnice / 16:08, 27. februar

Prehitro sem pritisnil enter. Še tole:" Zgodnja smuka takoj zjutraj, ko drugih smučarjev še ni, mi odtehta skoraj celodnevno potrebo po viju...

Zimske počitnice / 15:58, 27. februar

"Odveč mi je počivati v gostilnah, kjer je redko kakšna ponudba dobra."
------------------------
Kako pa ti to veš?

Po sporu z bivšo ženo še s kolom nad policista / 14:26, 27. februar

Tega so pa ornk zjezal..

Goljufi lahko tudi pozvonijo / 09:21, 27. februar

Mam jest za take fičfiriče vratarja, pasme nemški ovčar !