Za Timotejem Bečanom je nova uspešna sezona. / Foto: Primož Pičulin

Gorski tekač leta rekorde podira tudi pozimi

Medvoščan Timotej Bečan je bil izbran za gorskega tekača leta 2019 v Sloveniji. Nekdanjega košarkarja, ki se z gorskim tekom ukvarja četrto leto, najbolj veseli, da vsako leto napreduje. »To je najboljša motivacija za naprej. Vztrajno si želim stopnico za stopnico višje,« pravi.

»Verjetno najboljši nastop mi je uspel na finalni tekmi svetovnega pokala, ki je bila prav na domači Šmarni gori. Zasedel sem tretje mesto, takoj za dvema Eritrejcema, v skupnem seštevku pa skočil na končno šesto mesto.«

Timotej Bečan se v zimskih mesecih udeležuje Kranjske zimske tekaške lige. V januarju je izboljšal že dva rekorda proge: najprej na Sv. Mohor, v nedeljo pa še okoli Brda. Med tekači priljubljeno traso je pretekel v času 30 minut in 23 sekund. V letošnji ligaški sezoni je postavil tudi rekordne čase na Kališče, Sv. Jošt in Krvavec, torej na vseh petih trasah.

Medvode – Minuli mesec so v Kamniku razglasili najboljše gorske tekače. Gorski tekač leta 2019 je Medvoščan Timotej Bečan.

»Sezona 2019 je bila kot vse do sedaj – imela je vzpone in padce. Vedno pravim, da je to sestavni del športa kot tudi ostalih stvari v življenju, Najpomembnejše pa je, da se človek zna izvleči iz luknje, v katero zaide. Tudi sam sem imel poleti rezultatsko krizo, saj mi nikakor ni steklo, po malo bolj obširni analizi pa mi je uspelo razvozlati problem in ga rešiti. Tako sem se vrnil močnejši in jeseni pokazal svoj pravi obraz. Lahko bi rekel, da sem imel zelo dober spomladanski del sezone, v katerem sem med drugim postal tudi državni podprvak v teku na deset tisoč metrov na stezi in državni prvak v gorskem teku na Ratitovcu, vendar se mi je jeseni še bolj odprlo. Verjetno najboljši nastop mi je uspel na finalni etapi svetovnega pokala, ki je bila prav na domači Šmarni gori. Zasedel sem tretje mesto, takoj za dvema Eritrejcema, v skupnem seštevku pa skočil na končno šesto mesto. Zanimiva preizkušnja je bilo tudi svetovno prvenstvo v Argentini, kjer mi je uspelo izboriti 15. mesto v disciplini gor-dol. Nastopil sem tudi na Ljubljanskem maratonu, kjer mi je na polmaratonski razdalji uspelo napredovati časovno in rezultatsko, saj sem bil v cilju drugi absolutno. Posebno ponosen sem tudi na še izboljšani slovenski rekord na Šmarno goro, ki sedaj stoji pri 11:13. Meja enajstih minut je tako vse bližje, kar bo vsekakor izziv v tem letu. Če potegnem črto pod sezono, je bila uspešna, kar pa mi ne bi uspelo brez pomoči partnerke Jasmine, najinega sina, domačega kluba KGT Papež in vseh sponzorjev, ki mi stojijo ob strani,« je Bečan opisal sezono 2019.

Pripravlja se tudi že na sezono 2020. »Vsako leto brez izjeme mi je pozimi uspelo narediti največji preskok, saj si ne vzamem časa za »zimsko spanje«, temveč nadaljujem treninge. Zaradi pogojev je sicer malo zahtevnejše, vendar se z voljo lahko doseže vse. Starša sta me vzgajala v takšnem duhu, kar mi pride prav. Od povprečja se lahko ločiš le, če pridno in pametno treniraš, si konsistenten pri tem in ti to ni težko. V športu tako pač je in očitno se s tem ločim od konkurence. S tem v mislih sem se tako med zimo osredotočil predvsem na trening hitrosti, ki je vsekakor pomembna tudi v gorskem teku. Zato se bom letos udeležil tudi več tekem na stezi s poudarkom na državnem prvenstvu na pet in deset tisoč metrov. Popolnoma nova zvrst, ki me je začela zanimati, pa je kros, ki zahteva mešanico hitrosti po ravnini in moči v klanec, pri čemer bi lahko bil precej konkurenčen, poleg tega pa je bistveno bolj medijsko zanimiv in pokrit. Cilj je tako tudi nastop na evropskem prvenstvu v krosu, ki je vsako leto proti koncu sezone. Glavna cilja za leto 2020 pa sta evropsko prvenstvo v gorskem teku na Portugalskem in svetovno prvenstvo na otoku Lanzarote. Kar se tiče tekem svetovnega pokala v gorskem teku, se zadeve očitno premikajo v smeri tako imenovanega trail teka, kar pomeni podaljšanje tras. Vse to mi trenutno še ne ustreza, zato se bom lotil kakšnih drugih večjih tekem v tujini, saj je konkurenca močnejša, kar je nujno za dodaten razvoj in napredek. Vsekakor me zanimata tudi državno prvenstvo in slovenski pokal v gorskih tekih, saj se mi zdi zelo pomembno, da tudi v Sloveniji dvignemo gorski tek na višji nivo in privabimo širše množice. Dejstvo je, da cestni tek doživlja upad, ljudje pa so vse raje v naravi, kar predstavlja prav gorski tek,« je pojasnil.

Bečan se s tekom ukvarja četrto leto, pred tem je bil v košarki, in najbolj ga veseli, da vsako leto napreduje: »To je najboljša motivacija za naprej. Sem človek, ki se težko zadovolji z nekim rezultatom, temveč si želim vztrajno stopnico za stopnico višje, ob tem pa seveda na prvem mestu uživati, saj je to ključ do uspeha.«

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

pretežno jasno
vlažnost: 32 %
veter: SZ, hitrost: 43 km/h

-1/10

petek

-7/10

sobota

4/8

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 28. februar 2020

Za otroke

DELAVNICE / Mavčiče, 28. februar 2020

Pomen in možnosti ohranjanja arhitekturne podobe vasi ob Savi

OBVESTILA / Šenčur, 28. februar 2020

Zbor članov Društva upokojencev Šenčur

GLEDALIŠČE / Podbrezje, Predoslje, 28. februar 2020

Spustite me pod kovter, gospa Markham

DELAVNICE / Kokrica, 28. februar 2020

Delavnica za notranje ozdravljenje

RAZSTAVE / Slovenski Javornik, 28. februar 2020

Slike Darinke Cuznar

IZLETI / Kranj, 29. februar 2020

Turni smuk oz. zimski pohod na Možica

IZLETI / Kranj, 29. februar 2020

Turni smuk in/ali zimski pohod na Možica

 

 
 

 

 
 
 

Za mandatarja predlagan Janez Janša / 10:48, 28. februar

V demokratičnih zahodnih državah se izmenjujeta na oblasti nasprotna politična pola. Pri nas pa še vedno prevladuje jugonostalgija.

Za mandatarja predlagan Janez Janša / 10:41, 28. februar

Yeahhh, vlada narodne enotnosti in ubijalski tandem Janša - Počivalšek !!
To mi deli !!

Za mandatarja predlagan Janez Janša / 09:48, 28. februar

Zadnja leta je Slovenija nezasluženo imela vlade, ki so nekaterim prinesle kar nekaj, večini pa tako problem, revščino in nepravic, kr neki....

Zimske počitnice / 16:08, 27. februar

Prehitro sem pritisnil enter. Še tole:" Zgodnja smuka takoj zjutraj, ko drugih smučarjev še ni, mi odtehta skoraj celodnevno potrebo po viju...

Zimske počitnice / 15:58, 27. februar

"Odveč mi je počivati v gostilnah, kjer je redko kakšna ponudba dobra."
------------------------
Kako pa ti to veš?

Po sporu z bivšo ženo še s kolom nad policista / 14:26, 27. februar

Tega so pa ornk zjezal..

Goljufi lahko tudi pozvonijo / 09:21, 27. februar

Mam jest za take fičfiriče vratarja, pasme nemški ovčar !