Majda Gričar s priznanjem za hrabro novoletno plavanje v ledeni Savinji

Prvega januarja plavala v ledeni Savinji

Majda Gričar iz Doslovč se je prvega januarja že drugo leto zapored udeležila novoletnega plavanja v ledeni Savinji. S skoraj 79 leti je bila najstarejša udeleženka. »Zebe te toliko, kot sam hočeš!« pravi klena Gorenjka.

Svojo trdoživost gospa Majda pripisuje tudi dejstvu, da je bila kot desetmesečna deklica skupaj z mamo in bratom izgnana, tri medvojna leta so preživeli v izgnanstvu v Nemčiji. »Kar te ne ubije, te utrdi,« pravi.

Doslovče – »Voda je letos imela 4,2 stopinje, proga pa je bila krajša kot lani. Ker je bil kar močan tok, me je nesel v skale in sem se kar zadihala ...« o čisto posebnem novoletnem izzivu pripoveduje skoraj 79-letna Majda Gričar iz Doslovč. Že drugo leto zapored se je klena Gorenjka udeležila novoletnega plavanja v ledeni Savinji in tako kot lani je bila tudi letos deležna občudovanja kot najstarejša udeleženka. Spremljala sta jo sin in vnuk, tudi sama navdušena novoletna plavalca.

Gospa Majda pravi, da je nikoli ne zebe. Že pred desetletji, ko so na morje hodili aprila, se je vselej kopala v morju, ne glede na to, kako mrzla je bila voda. »Možu sem že takrat rekla: Če me boš na morje peljal za novo leto, bom pa šla tudi takrat plavat ... No, mož me ni peljal, me pa zdaj sinovi,« pripoveduje. Zebe je nikoli, niti ko pride iz ledene vode. »Celo zimo sem v kratkih rokavih! Zjutraj, ko vstanem, si nadenem samo tanko haljo brez rokavov, da grem ven do psičke Kale in kokošk ...« Tudi v hiši ima samo 19 stopinj Celzija, je pa res, da je ves čas aktivna. Čeprav je že skoraj trideset let upokojena (delala je v leški Verigi, upokojila pa se je po 35 letih dela, pri samo petdesetih letih), pa nenehno nekaj počne. Dejavna je kot prostovoljka pri Rdečem križu, pri upokojencih, v vaškem odboru ... Je tudi predsednica borčevske organizacije in na steni ima še vedno sliko Tita, saj pravi, da jo bo zamenjala takrat, ko bo državo vodil kdo boljši; za zdaj pa da takega še ni bilo ... Ko ima čas, po celi vasi pobira sadje in kuha žganje, cepi drva ... Vdova je že vrsto let in živi sama, ne jemlje nobenih tablet. Posebej ponosna je na vse tri sinove, ki so, kot pravi, dobri fantje.

»Vse naredim z dobro voljo in vse vzamem bolj za hec. To me drži gor!« pravi in dodaja, da je veliko v glavi ... Tudi to, ali te zebe ali ne. »Zebe te toliko, kot sam hočeš!« še dodaja, odločena, da se bo na novoletni ledeni izziv v Savinjo podala tudi naslednje leto.

Oddajte svoj komentar

Kranj -2°

pretežno jasno
vlažnost: 92 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

-2/11

četrtek

-5/13

petek

-7/15

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

 

OBVESTILA / Bled, 20. februar 2020

Brezplačne počitniške delavnice

IZLETI / Kranj, 20. februar 2020

Po Beblerjevi poti v Ankaranu

IZLETI / Kranj, 20. februar 2020

Vseslovensko seniorsko pustovanje na Ptuju

PRIREDITVE / Jesenice, 20. februar 2020

Za otroke

IZLETI / Kranj, 21. februar 2020

Pustovanje 2020

OBVESTILA / Bled, 21. februar 2020

Brezplačne počitniške delavnice

OBVESTILA / Kranj, 21. februar 2020

Obvestila Medobčinskega društva invalidov Kranj

PRIREDITVE / Jesenice, 21. februar 2020

Za otroke

 

 
 

 

 
 
 

Soglasje za žičnico / 21:42, 18. februar

Dvomim, da je to dobra odločitev. Smučišči Vogel in Soriška planina sta dosti višja od Koble in bosta imela več snega in tudi ugodnejše nižj...

Dobre delavce je treba ceniti / 18:03, 18. februar

Pred leti so vsi sindikati SKEI organizirali solidarno stavko z evropskimi sindikati. Tudi v našem podjetju, ki ga sedaj žal ni več, ker je...

Našli so junakinjo iz Turčije / 16:16, 18. februar

Ta smučarka je prišla na tekmovanje ene 'xy' tekme na Krvavcu in zasedla predzadnje mesto. Kar ni smešno, ker nekdo je tudi zadnji in dobil ...

Dobre delavce je treba ceniti / 16:09, 18. februar

In kje je rešitev? Samo en dan, en sam samcat dan ne bi šli delavci na delo - pa klecne komplet vsa gamad pri koritu. Morali bi pa VSI!!
JE res nemogoče to uresničit??

Osvobodilna fronta / 16:07, 18. februar

Nekaj ne štima s tem pismom. Aha, že vem. Ni domobrancev.

Čudovite živali na Bledu / 15:54, 18. februar

Koliko je pa vstopnina? Koliko parkplac? Hrrčke in zajčke lahko božaš na bližnji kmetiji. Anakonda bo itak 'spala', drugi pitoni počivali.....

Krvavec s Progo Jureta Koširja / 15:54, 18. februar

Sam še morostarji dilcajo