Koča Marinelli, zadaj je Kellerspitzen. / Foto: Jelena Justin

Karnijski zimski lepotec

Pic Chiadin (2302 m n. m.) – Poleti spokojen, praktično neopazen vrh, pozimi pa varen turnosmučarski cilj oz. cilj, ki se ga lahko lotimo tudi s krplji ali pa peš. Razgled iz oči v oči z najvišjim vrhom Karnijskih Alp.

Karnijske Alpe človeka zasvojijo. Lepe so. Drugačne. Predvsem pa bistveno manj obljudene. Nudijo gorniške užitke v vseh letnih časih. Da znamo izbrati varen zimski cilj, je potrebnega nekaj znanja, predvsem pa potrebujemo idejo cilja, kjer še nismo bili. Danes se bomo odpravili v neposredno bližino najvišjega v Karnijskih Alpah, Monte Cogliansa, 2780 m n. m. Z njim si bomo zrli iz oči v oči. Pojdimo na naš vrh, Pic Chiadin (Cjadin).

Zapeljemo se proti Trbižu v Italiji in nadaljujemo po regionalni cesti proti Tolmeču / Tolmezzu. V Tolmeču sledimo oznakam za kraj Villa Santina, kjer v krožišču sledimo smerokazu za Ovaro in Sappado. Cesti, ki se zmerno vzpenja, sledimo do kraja Forni Avoltri, kjer zavijemo desno proti vasem Collina in Collinetta. Cesta postaja vse bolj ozka. Peljemo skozi obe vasici in na koncu asfaltirane ceste je urejeno parkirišče ob koči Tolazzi. Iz Kranja do izhodišča je 179 kilometrov.

Kako bo potekal vzpon, je pozimi seveda odvisno od snežnih razmerah. Razmere na prvi dan leta 2020 so bile izjemne. Vzpon začnemo po cesti in sledimo oznakam za kočo Marinelli. Takoj nad kočo Tolazzi je razcep, kjer leva pot vodi do koče Lambertenghi-Romanin, mi pa sledimo cesti v desno. Če je veliko snega, predlagam, da cesti sledimo vse do planine Casera Moraret, sicer pa lahko cesto zapustimo in se skozi gozd, ponekod strmeje, povzpnemo ponovno do ceste, po kateri dosežemo planino Moraret, 1682 m n. m. Pred seboj zagledamo zasneženo pobočje, po katerem nadaljujemo vzpon. Po vsej verjetnosti bomo videli sledi turnih smučarjev, ni pa nujno. Vzpon višje postane precej strm in svetujem uporabo derez in cepina, saj bi bil zdrs lahko precej neprijeten in nevaren. Ko premagamo strmi del, se pred nami odpre manjša dolinica in zagledamo sedlo, na katerega moramo priti, sedlo, kjer je koča Marinelli. Po strmini se ta malce umiri, a vzpon na sedlo je spet bolj strm. Težavnost vzpona bo odvisna od snežnih razmer. Lahko gremo kar direktno navzgor, lahko pa tudi vijugamo, tako kot to delajo turni smučarji. Ko dosežemo sedlo Moraret, zagledamo kočo Marinelli, 2122 m n. m., in na drugi strani sedla vrhove nad prelazom Plöckenpass.

Od koče zagrizemo v strmino. Poleti je to travnat vzpon in tukaj bi bil razcep, kjer se levo odcepi zahtevna pot do koče Lambertenghi-Romanin, ena bi se nadaljevala tudi proti Monte Cogliansu. A vendar, zima je drugačna. Zagrizemo v strmino na Pic Chiadin. Strmina je precejšnja, a s pravim tempom in smerjo vzpona hitro dosežemo vrh. Razgled je fantastičen. Kot bi videli pol Evrope. Samo osrčje Karnijskih Alp; Monte Coglians, Keller Warte, Kellerspitzen, Creta di Collina, Creta Collinetta, oster greben pred nami je Monte Floriz, s katerega smo prej videli ostanke plazov, ki so zgrmeli v dolino. Pogled v daljavi se ustavi na Monte Serniu, Creti Grauzarii, vidita se Mangart, Jalovec itd. Razgled za Bogove!

Z vrha sestopimo po poti vzpona. Razmere na novega leta dan so bile zelo različne. Cesta spodaj je bila ledena, vzpon nad planino Moraret je potekal po odlično predelanem snegu in zimska oprema je bila nujna. Strmine se nikar ne lotevajmo z malimi derezami oz. verigami. Strm vzpon proti koči Marinelli je bil ponekod trd, ponekod se je prediralo, saj je bila kloža. Sneg do vrha Pic Chiadina je bil trd in stabilen.

Skratka, če boste turo ponavljali, preverite snežne razmere in ne pozabite na opremo. Varnost je na prvem mestu.

Nadmorska višina: 2302 m
Višinska razlika: 952 m
Trajanje: 5 ur
Zahtevnost: 3 / 5

Oddajte svoj komentar

Kranj 15°

pretežno oblačno
vlažnost: 94 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

13/23

sreda

15/29

četrtek

15/30

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

OBVESTILA / Gorenjska, 5. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

OBVESTILA / Gorenjska, 6. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

IZLETI / Kranj, 6. avgust 2020

Na Galetovec

OBVESTILA / Gorenjska, 7. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

PRIREDITVE / Tržič, 7. avgust 2020

Glasbeni večer

OBVESTILA / Gorenjska, 8. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

IZLETI / Kokrica, 8. avgust 2020

Pohod na Krvavec

IZLETI / Kranj, 8. avgust 2020

Planinski izlet na Kamniški vrh

 

 
 

 

 
 
 

Triglav izpadel iz nogometne elite / 14:53, 4. avgust

S takim pristopom ja, dobrodošli v 3. ligi !

V ponedeljek devet potrjenih okužb s koronavirusom in ena smrt / 14:50, 4. avgust

Naslednjih 14 dni bo ključnih, da bomo videli, če bo po tem roku naslednjih 14 dni ključnih... Hahaha, bulšit!!

Med počitnicami se zabavajo / 10:57, 3. avgust

Ej deca, vas Jelko ali Beovićka vidi takole brez mask bo zabave konec po hitrem postopku....

V soboto devet okužb z novim koronavirusom in ena smrt / 20:32, 2. avgust

Koliko časa boste še napenali Narod o nekakšni koroni, v Bolgariji na zlati plaži povno tutistov pa vse zdravo v Nemčiji na Baltiku vse zavz...

Bolnišnica z novo fasado / 22:38, 31. julij

Trenutna sanacija je 20 let prepozno. Vsak blok na Jesenicah je že energetsko saniran. Samo bolnica je še iz časa stare železarne. Nova boln...

Bolnišnica z novo fasado / 13:03, 31. julij

To verjetno pomeni, da bolnišnica ostaja na Jesenicah in se bo tudi nova gradila na Jesenicah kar je edino prav !!

Maske olajšajo potek bolezni / 07:16, 31. julij

Nizozemska vlada pa takole:"Ker učinkovitost mask ni bila dokazana z medicinskega vidika, se je kabinet odločil, da ne bo nobene obveznosti ...