Gorazd Uršič je v starem mestnem jedru Kranja našel kar nekaj zanimivih obrazov. / Foto: Urša Uršič

Iskal kranjske obraze

Gorazd Uršič jih je za začetek našel sedemnajst, jih fotografiral in pred dnevi na ogled postavil v Galeriji Planika. Obrazov, ki jih ne vidimo vsak dan, čeprav nikamor ne gredo.

Kranj – Galerija Planika na stopnišču v drugem nadstropju nekdanje tovarne Planika, ki jo vodi fotograf Boštjan Gunčar, je namenjena enkratnim predstavitvam največkrat fotografskih ciklov, sem in tja pa tudi aktualne produkcije likovnikov – predvsem slikarjev in grafikov. Razstava je tako na ogled le na večer odprtja – tudi Kranjski obrazi avtorja Gorazda Uršiča pred nekaj dnevi.

Gre za dejavnega ljubiteljskega fotografa, ki med drugim vsako leto v avgustu zvesto spremlja koncertno dogajanje na Jazz kampu Kranj. Še zlasti ga zanimajo portreti glasbenikov v njihovem ustvarjalnem zanosu. Tudi tokrat se je osredotočil na portrete, ki pa se ne odzivajo gledalcu in ne odhajajo nikamor, ampak so tam, odkar so jih dodali na fasade kot plastike ali odlitke, ali pa so vrezani v vratna krila. Od 17 razstavljenih podob bi mogoče v mestu znal najti dve ali tri – kaj pa je Gorazda spodbudilo, da jih je začel fotografirati?

»Kot Kranjčan od rojstva imam zelo rad svoje mesto. Ko sva se z Boštjanom dogovarjala za razstavo, sem razmišljal o temi in dobil preblisk – poskušal bom ugotoviti, kaj v Kranju vidijo turisti, česar ne vidimo domačini. Ko sem se v ta namen sprehodil skozi mesto, sem s pozornim očesom opazil nekaj zanimivih obrazov na fasadah, vogalih stavb, vratih …,« pove Uršič, ki se je pri iskanju obrazov omejil izključno na staro mestno jedro od Pungerta do Stare pošte. »Izven tega območja je samo podoba na Bežkovi vili, kjer sem si izmed več obrazov izbral le enega.« Na vsaki fotografiji je namreč samo ena glava. Uršič se je pri tem izognil ''portretom'' znanih osebnosti in kipov na Slovenskem trgu. Presenetilo ga je število obrazov, predvsem da so ti tudi v manjših ulicah. Kot rad pove, je ljubitelj fotografije v črno-beli tehniki – taki so tudi njegovi Kranjski obrazi, saj barve uporablja predvsem takrat, ko z njimi tudi kaj pove.

Oddajte svoj komentar

Kranj -6°

delno oblačno
vlažnost: 91 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-3/6

ponedeljek

-2/2

torek

-9/12

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

PREDAVANJA / Žirovnica, 20. januar 2020

Spoprijem s stresom in sproščanje

PREDAVANJA / Preddvor, 21. januar 2020

Predavanje in delavnica o inkontinenci

OBVESTILA / Vodice, 22. januar 2020

Porcelan

OBVESTILA / Kranjska Gora, 22. januar 2020

Tradicionalna peka kruha v krušni peči in izdelava masla

IZLETI / Kranj, 23. januar 2020

Od klopce na klopco

OBVESTILA / Šenčur, 24. januar 2020

Občni zbor Turističnega društva Šenčur

PRIREDITVE / Šenčur, 25. januar 2020

Slovesnost ob 76. obletnici streljanja štiridesetih talcev

IZLETI / Kranj, 25. januar 2020

Do Doma Čemšenik in na vrh Babe

 

 
 

 

 
 
 

Kakšno šolo si želijo starši / 07:54, 19. januar

"Zagotoviti je treba MEHANIZME, ki bodo omogočali nagrajevanje in ukrepanje v primeru izkazane slabe kakovosti."......................... ME...

Zapoj zdaj, srce partizansko / 19:28, 18. januar

Je vprašal učence ravnatelj na šolskem izletu v Dražgošah: zakaj so padli partizani ? Po daljšem molku se eden od učencev ojunači: ker so se spotaknili ?

Skromna zima / 18:06, 18. januar

Fotografija:
allora pridem več ksno.
A je to nekaj novga, da moraš pri sedenju na stolu nosit čelado, a slab vidim??

Skromna zima / 17:45, 18. januar

Več je snega, več je morostarjev v dolini, tko da je kar OK

Vsak dan je nova priložnost za opustitev kajenja / 17:43, 18. januar

In koliko jih umre zaradi prekomerne debelosti ( ožilje, srce) ? Alkohola?To kar sedaj počnejo meji že na norost! Enotna embalaža cigaret ja...

Cerkev prikriva spolne zlorabe / 16:43, 18. januar

So sprejeli smernice ja, a da bodo vodili evidenco?
Banda pokvarjena !!

Zapoj zdaj, srce partizansko / 15:49, 17. januar

ZA KAR SEM UMRL, BI HOTEL ŠE ENKRAT UMRETI je napisal K.D. Kajuh--------------------Takle smo imeli:pri slovenščini sem nekoč rekel, da če ...