Gorazd Uršič je v starem mestnem jedru Kranja našel kar nekaj zanimivih obrazov. / Foto: Urša Uršič

Iskal kranjske obraze

Gorazd Uršič jih je za začetek našel sedemnajst, jih fotografiral in pred dnevi na ogled postavil v Galeriji Planika. Obrazov, ki jih ne vidimo vsak dan, čeprav nikamor ne gredo.

Kranj – Galerija Planika na stopnišču v drugem nadstropju nekdanje tovarne Planika, ki jo vodi fotograf Boštjan Gunčar, je namenjena enkratnim predstavitvam največkrat fotografskih ciklov, sem in tja pa tudi aktualne produkcije likovnikov – predvsem slikarjev in grafikov. Razstava je tako na ogled le na večer odprtja – tudi Kranjski obrazi avtorja Gorazda Uršiča pred nekaj dnevi.

Gre za dejavnega ljubiteljskega fotografa, ki med drugim vsako leto v avgustu zvesto spremlja koncertno dogajanje na Jazz kampu Kranj. Še zlasti ga zanimajo portreti glasbenikov v njihovem ustvarjalnem zanosu. Tudi tokrat se je osredotočil na portrete, ki pa se ne odzivajo gledalcu in ne odhajajo nikamor, ampak so tam, odkar so jih dodali na fasade kot plastike ali odlitke, ali pa so vrezani v vratna krila. Od 17 razstavljenih podob bi mogoče v mestu znal najti dve ali tri – kaj pa je Gorazda spodbudilo, da jih je začel fotografirati?

»Kot Kranjčan od rojstva imam zelo rad svoje mesto. Ko sva se z Boštjanom dogovarjala za razstavo, sem razmišljal o temi in dobil preblisk – poskušal bom ugotoviti, kaj v Kranju vidijo turisti, česar ne vidimo domačini. Ko sem se v ta namen sprehodil skozi mesto, sem s pozornim očesom opazil nekaj zanimivih obrazov na fasadah, vogalih stavb, vratih …,« pove Uršič, ki se je pri iskanju obrazov omejil izključno na staro mestno jedro od Pungerta do Stare pošte. »Izven tega območja je samo podoba na Bežkovi vili, kjer sem si izmed več obrazov izbral le enega.« Na vsaki fotografiji je namreč samo ena glava. Uršič se je pri tem izognil ''portretom'' znanih osebnosti in kipov na Slovenskem trgu. Presenetilo ga je število obrazov, predvsem da so ti tudi v manjših ulicah. Kot rad pove, je ljubitelj fotografije v črno-beli tehniki – taki so tudi njegovi Kranjski obrazi, saj barve uporablja predvsem takrat, ko z njimi tudi kaj pove.

Oddajte svoj komentar

Kranj 22°

pretežno jasno
vlažnost: 60 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

14/26

sobota

11/29

nedelja

15/30

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

IZLETI / Šenčur, 4. julij 2020

Jamborna pot in Pentlja na Rakitni

DELAVNICE / Tržič, Jezersko, 4. julij 2020

Praktično turistično izobraževanje

PRIREDITVE / Tržič, 4. julij 2020

Gasilska veselica

OBVESTILA / Kranj, 4. julij 2020

Proučevanje Svetega pisma

IZLETI / Kranj, 4. julij 2020

Pohod na Krvavec

PRIREDITVE / Jesenice, 4. julij 2020

Poletna ponudba v Gornjesavskem muzeju Jesenice

PRIREDITVE / Preddvor, 4. julij 2020

Kmečka tržnica

OBVESTILA / Žirovnica, 7. julij 2020

Obvestilo DU Žirovnica

 

 
 

 

 
 
 

Počivalška preiskovali, Hojs in Travner odstopila / 17:32, 4. julij

Očitno sta se tako Hojs kot Travner ujela v prisluhe preiskovalcev, ko sta poskušala reševati Počivavška in posle Geneplaneta.

Virusu sapa ne pojenjuje / 18:48, 3. julij

Sem vprašal Jelkota, Bojane pa nisem dobil.SEm mu povedal kaj te tare.Reku Jelko: načeloma ni treba po uporabi maske zavreči, ampak, sedaj ...

Virusu sapa ne pojenjuje / 18:22, 3. julij

A pa ti je treba trikrat na dan hodit v trgovino?

Potrjenih 16 okužb z novim koronavirusom / 13:21, 3. julij

Kakšno zaščito pred korono uporabljajo politiki? Vsi zdravi, nihče ne zboli, niti levi, niti desni !

Hrvaška gre na rumeni seznam / 10:52, 3. julij

Vsak ki bi rad 15 minut televizijske slave, nekaj že svari in nas na nekaj opozarja. Korona, COVID-19, plastične vrečke, planet se bo scvrl,...

Virusu sapa ne pojenjuje / 08:57, 3. julij

A lahko Jelkota in Bojano nekdo vpraša, kako si predstavljat nošenje mask, če je treba po uporabi masko zavreči stran?To pomeni, da v povpre...

Razdvojeni proslavljali dan državnosti / 08:52, 3. julij

Nisem falil, pijandura ki ni R od režiserja !
Vsekakor pripadnikom častne enote kapo dol za mirne živce, jest se ne bi zadržal, priznam..