Zametki Zahod Banda segajo v leto 1981, prvi nastop pa so fantje imeli junija 1982 v Ratečah. Od takrat do danes je zasedba doživela tudi nekaj članskih sprememb.

Zasedba iz Rateč

Zahod Band je letos igral na organiziranem silvestrovanju na prostem na Jesenicah, lani je nastopil v Mojstrani. Fantje v skupini se spominjajo dni, ko so imeli tudi po dva »špila« na dan in so igrali na glasbenih odrih po vsej Sloveniji. Z nekaj presledki bo Zahod Band čez tri leta star že štirideset let.

Zahod Band sestavljajo štirje člani: Milan Požar (bobni), Marko Kopavnik (bas), Miha Smolej (klaviature) in Grega Oman (kitara). V zadnjem času jim na glasbenih odrih delajo družbo tudi gostujoči ženski vokali.

Zahod Band sestavljajo štirje člani. Na bobnih srečamo Milana Požarja, na basu Marka Kopavnika, klaviature so domena Miha Smoleja, za kitaro poprime Grega Oman. Zametki skupine segajo v leto 1981, prvi nastop pa so fantje imeli junija 1982 v Ratečah. Od takrat do danes je zasedba doživela tudi nekaj članskih sprememb, leta 1995 pa se jim je pridružil Grega in ostal.

Začelo se je tako, da je nekdo preprosto rekel: »Imejmo bend.« Nekje se je našla stara kitara, potem se je našel »fršterkar«, bobnar, nekdo je znal igrati na klaviature. Zahodovci omenijo še služenje vojaščine, saj so se v tistem času njihove poti razšle in minilo je kar nekaj let, preden je Zahod Band ponovno stopil na glasbene odre. Skupina je bila vedno brez pevke, v zadnjih letih pa pri njih pojejo oziroma gostujejo tudi Maša Cilenšek, Nina Bauman in Anja Perčič. Fantje pravijo, da je program sedaj širši, tako da so se odločili, da v svoje vrste spustijo tudi ženski vokal.

Igrajo vse od roka in komerciale do narodno-zabavne glasbe. Imajo tudi svoje pesmi. Leta 2002 so posneli prvo pesem, dve leti kasneje zgoščenko. »Predvsem smo pop-rok bend, ki igra po nočnih lokalih, a se ne boji igrati niti na poroki, veselici, novoletnih zabavah niti na Tromeji,« se fantje hudomušno opišejo. Igrajo vsepovsod, pravijo. Je pa res, da so najbolj orientirani na Zgornjesavsko dolino, saj izhajajo iz Rateč. Tu jih tudi najbolj poznajo, še dodajo. Pa tudi čez mejo, v Avstriji in Italiji, so že slišali zanje. Smeje nadaljujejo, da pri sosedih pravzaprav nastopajo večkrat kot v Kranju. Obstaja pa želja, da bi več nastopali doma, a opažajo, da so se časi precej spremenili. »Ko smo začenjali, je bilo lažje,« menijo.

Koliko so imeli koncertov, se niti ne spomnijo. Včasih so nastopali tudi dvakrat na dan in po vsej Sloveniji. Letos so igrali na organiziranem silvestrovanju na prostem na Jesenicah, lani v Mojstrani. Pred leti so kar nekajkrat nastopili kot predskupina znanim slovenskim glasbenim imenom, kot so to Big Foot Mama, Vlado Kreslin, Alya. Z nekaj presledki bo Zahod Band čez tri leta star že štirideset let.

Sanjaj z menoj je bila pesem Zahod Banda, ki se je na domačem, jeseniškem radiu velikokrat zavrtela. Ljudje jih poznajo tudi po tem, da so bili dolga leta spremljevalna skupina nastopajočih na tekmovanju za prvi glas in glasek Gorenjske.

Najbolj uživajo, ko preigravajo klasične rokovske pesmi, saj se v tej zvrsti res najdejo, jo najbolj čutijo. Pri glasbenem ustvarjanju melodij in besedil gre pri njih za timsko delo. Fantje tako igrajo kot pojejo, a ker sodobni trg zahteva drugačne pristope in melodije, okus publike se spreminja, so se, kot smo že omenili, odločili, da v goste povabijo tudi pevke. Odlično sodelujejo z lokalnimi skupnostmi in veseli so, da imajo v KS Rateče posluh in jim nudijo možnost, da vadijo v domačem domu krajanov.

Oddajte svoj komentar

Kranj -5°

delno oblačno
vlažnost: 94 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-3/6

ponedeljek

-2/2

torek

-9/12

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

PREDAVANJA / Žirovnica, 20. januar 2020

Spoprijem s stresom in sproščanje

PREDAVANJA / Preddvor, 21. januar 2020

Predavanje in delavnica o inkontinenci

OBVESTILA / Vodice, 22. januar 2020

Porcelan

OBVESTILA / Kranjska Gora, 22. januar 2020

Tradicionalna peka kruha v krušni peči in izdelava masla

IZLETI / Kranj, 23. januar 2020

Od klopce na klopco

OBVESTILA / Šenčur, 24. januar 2020

Občni zbor Turističnega društva Šenčur

PRIREDITVE / Šenčur, 25. januar 2020

Slovesnost ob 76. obletnici streljanja štiridesetih talcev

IZLETI / Kranj, 25. januar 2020

Do Doma Čemšenik in na vrh Babe

 

 
 

 

 
 
 

Kakšno šolo si želijo starši / 07:54, 19. januar

"Zagotoviti je treba MEHANIZME, ki bodo omogočali nagrajevanje in ukrepanje v primeru izkazane slabe kakovosti."......................... ME...

Zapoj zdaj, srce partizansko / 19:28, 18. januar

Je vprašal učence ravnatelj na šolskem izletu v Dražgošah: zakaj so padli partizani ? Po daljšem molku se eden od učencev ojunači: ker so se spotaknili ?

Skromna zima / 18:06, 18. januar

Fotografija:
allora pridem več ksno.
A je to nekaj novga, da moraš pri sedenju na stolu nosit čelado, a slab vidim??

Skromna zima / 17:45, 18. januar

Več je snega, več je morostarjev v dolini, tko da je kar OK

Vsak dan je nova priložnost za opustitev kajenja / 17:43, 18. januar

In koliko jih umre zaradi prekomerne debelosti ( ožilje, srce) ? Alkohola?To kar sedaj počnejo meji že na norost! Enotna embalaža cigaret ja...

Cerkev prikriva spolne zlorabe / 16:43, 18. januar

So sprejeli smernice ja, a da bodo vodili evidenco?
Banda pokvarjena !!

Zapoj zdaj, srce partizansko / 15:49, 17. januar

ZA KAR SEM UMRL, BI HOTEL ŠE ENKRAT UMRETI je napisal K.D. Kajuh--------------------Takle smo imeli:pri slovenščini sem nekoč rekel, da če ...