Zametki Zahod Banda segajo v leto 1981, prvi nastop pa so fantje imeli junija 1982 v Ratečah. Od takrat do danes je zasedba doživela tudi nekaj članskih sprememb.

Zasedba iz Rateč

Zahod Band je letos igral na organiziranem silvestrovanju na prostem na Jesenicah, lani je nastopil v Mojstrani. Fantje v skupini se spominjajo dni, ko so imeli tudi po dva »špila« na dan in so igrali na glasbenih odrih po vsej Sloveniji. Z nekaj presledki bo Zahod Band čez tri leta star že štirideset let.

Zahod Band sestavljajo štirje člani: Milan Požar (bobni), Marko Kopavnik (bas), Miha Smolej (klaviature) in Grega Oman (kitara). V zadnjem času jim na glasbenih odrih delajo družbo tudi gostujoči ženski vokali.

Zahod Band sestavljajo štirje člani. Na bobnih srečamo Milana Požarja, na basu Marka Kopavnika, klaviature so domena Miha Smoleja, za kitaro poprime Grega Oman. Zametki skupine segajo v leto 1981, prvi nastop pa so fantje imeli junija 1982 v Ratečah. Od takrat do danes je zasedba doživela tudi nekaj članskih sprememb, leta 1995 pa se jim je pridružil Grega in ostal.

Začelo se je tako, da je nekdo preprosto rekel: »Imejmo bend.« Nekje se je našla stara kitara, potem se je našel »fršterkar«, bobnar, nekdo je znal igrati na klaviature. Zahodovci omenijo še služenje vojaščine, saj so se v tistem času njihove poti razšle in minilo je kar nekaj let, preden je Zahod Band ponovno stopil na glasbene odre. Skupina je bila vedno brez pevke, v zadnjih letih pa pri njih pojejo oziroma gostujejo tudi Maša Cilenšek, Nina Bauman in Anja Perčič. Fantje pravijo, da je program sedaj širši, tako da so se odločili, da v svoje vrste spustijo tudi ženski vokal.

Igrajo vse od roka in komerciale do narodno-zabavne glasbe. Imajo tudi svoje pesmi. Leta 2002 so posneli prvo pesem, dve leti kasneje zgoščenko. »Predvsem smo pop-rok bend, ki igra po nočnih lokalih, a se ne boji igrati niti na poroki, veselici, novoletnih zabavah niti na Tromeji,« se fantje hudomušno opišejo. Igrajo vsepovsod, pravijo. Je pa res, da so najbolj orientirani na Zgornjesavsko dolino, saj izhajajo iz Rateč. Tu jih tudi najbolj poznajo, še dodajo. Pa tudi čez mejo, v Avstriji in Italiji, so že slišali zanje. Smeje nadaljujejo, da pri sosedih pravzaprav nastopajo večkrat kot v Kranju. Obstaja pa želja, da bi več nastopali doma, a opažajo, da so se časi precej spremenili. »Ko smo začenjali, je bilo lažje,« menijo.

Koliko so imeli koncertov, se niti ne spomnijo. Včasih so nastopali tudi dvakrat na dan in po vsej Sloveniji. Letos so igrali na organiziranem silvestrovanju na prostem na Jesenicah, lani v Mojstrani. Pred leti so kar nekajkrat nastopili kot predskupina znanim slovenskim glasbenim imenom, kot so to Big Foot Mama, Vlado Kreslin, Alya. Z nekaj presledki bo Zahod Band čez tri leta star že štirideset let.

Sanjaj z menoj je bila pesem Zahod Banda, ki se je na domačem, jeseniškem radiu velikokrat zavrtela. Ljudje jih poznajo tudi po tem, da so bili dolga leta spremljevalna skupina nastopajočih na tekmovanju za prvi glas in glasek Gorenjske.

Najbolj uživajo, ko preigravajo klasične rokovske pesmi, saj se v tej zvrsti res najdejo, jo najbolj čutijo. Pri glasbenem ustvarjanju melodij in besedil gre pri njih za timsko delo. Fantje tako igrajo kot pojejo, a ker sodobni trg zahteva drugačne pristope in melodije, okus publike se spreminja, so se, kot smo že omenili, odločili, da v goste povabijo tudi pevke. Odlično sodelujejo z lokalnimi skupnostmi in veseli so, da imajo v KS Rateče posluh in jim nudijo možnost, da vadijo v domačem domu krajanov.

Oddajte svoj komentar

Kranj 18°

pretežno jasno
vlažnost: 82 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

14/26

sobota

12/29

nedelja

15/30

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

IZLETI / Šenčur, 4. julij 2020

Jamborna pot in Pentlja na Rakitni

DELAVNICE / Tržič, Jezersko, 4. julij 2020

Praktično turistično izobraževanje

PRIREDITVE / Tržič, 4. julij 2020

Gasilska veselica

OBVESTILA / Kranj, 4. julij 2020

Proučevanje Svetega pisma

IZLETI / Kranj, 4. julij 2020

Pohod na Krvavec

PRIREDITVE / Jesenice, 4. julij 2020

Poletna ponudba v Gornjesavskem muzeju Jesenice

PRIREDITVE / Preddvor, 4. julij 2020

Kmečka tržnica

OBVESTILA / Žirovnica, 7. julij 2020

Obvestilo DU Žirovnica

 

 
 

 

 
 
 

Počivalška preiskovali, Hojs in Travner odstopila / 17:32, 4. julij

Očitno sta se tako Hojs kot Travner ujela v prisluhe preiskovalcev, ko sta poskušala reševati Počivavška in posle Geneplaneta.

Virusu sapa ne pojenjuje / 18:48, 3. julij

Sem vprašal Jelkota, Bojane pa nisem dobil.SEm mu povedal kaj te tare.Reku Jelko: načeloma ni treba po uporabi maske zavreči, ampak, sedaj ...

Virusu sapa ne pojenjuje / 18:22, 3. julij

A pa ti je treba trikrat na dan hodit v trgovino?

Potrjenih 16 okužb z novim koronavirusom / 13:21, 3. julij

Kakšno zaščito pred korono uporabljajo politiki? Vsi zdravi, nihče ne zboli, niti levi, niti desni !

Hrvaška gre na rumeni seznam / 10:52, 3. julij

Vsak ki bi rad 15 minut televizijske slave, nekaj že svari in nas na nekaj opozarja. Korona, COVID-19, plastične vrečke, planet se bo scvrl,...

Virusu sapa ne pojenjuje / 08:57, 3. julij

A lahko Jelkota in Bojano nekdo vpraša, kako si predstavljat nošenje mask, če je treba po uporabi masko zavreči stran?To pomeni, da v povpre...

Razdvojeni proslavljali dan državnosti / 08:52, 3. julij

Nisem falil, pijandura ki ni R od režiserja !
Vsekakor pripadnikom častne enote kapo dol za mirne živce, jest se ne bi zadržal, priznam..