Zaradi neurejenega parkiranja na Prtovču imajo domačini otežen dostop do zemljišč, včasih pa ni niti dostopa za intervencijska vozila. / Foto: Tina Dokl (arhiv GG)

Kmalu parkirnina na Prtovču

Železnikarski občinski svet je potrdil uvedbo plačljivega parkiranja na Prtovču, ki naj bi ga obiskovalcem Ratitovca začeli zaračunavati spomladi. V planinskem društvu menijo, da ukrep planincem ni naklonjen.

Železniki – Potem ko so občinski svetniki junija lani sprejeli odlok o ureditvi mirujočega prometa v občini Železniki, so na decembrski seji s sklepom določili javne parkirne površine in tudi ceno parkiranja na Prtovču, kjer je priljubljena izhodiščna točka za Ratitovec. Prav želja po ureditvi problematike parkiranja na tem območju, kjer imajo domačini ob vrhuncih sezone težave z dostopi do zemljišč, je bila glavni povod za sprejem omenjenega odloka. Svetniki so sedaj omogočili uvedbo plačljivega parkiranja na treh parkiriščih. Parkirnino naj bi začeli pobirati po koncu zimske sezone. Plačilo bo obvezno vsak dan 24 ur, na vseh parkiriščih pa bo cena enotna – dva evra dnevno oz. osem evrov na mesec.

V ureditev parkiranja so zajeli obstoječi asfaltni parkirišči pod in za cerkvijo, ki lahko skupaj sprejmeta 53 vozil, ter območje ob lovski koči na Toli, kjer bo število parkirnih mest odvisno od dogovora občine z Lovsko družino Železniki. V pripravi je namreč pogodba o najemu dela makadamske površine, ki bo imela status javne prometne površine v zasebni lasti. Pobrano parkirnino (z odšteto najemnino) nameravajo nameniti vaškemu odboru Podlonk - Prtovč, ki se strinja s predlagano ureditvijo parkiranja, za vzdrževanje ceste proti lovski koči in izvajanje zimske službe na parkirišču, prav tako bodo na Prtovč vračali parkirnino s parkirišč ob cerkvi. Ob gozdni cesti Prtovč–Klom pa naj bi parkiranje povsem prepovedali (sedaj je dovoljeno ob nedeljah), da bi obiskovalci puščali vozila na omenjenih parkiriščih.

Kot je svetnikom poročal predsednik odbora za komunalne dejavnosti in varstvo okolja Janez Thaler, se je decembrske seje odbora udeležil tudi predsednik Planinskega društva za Selško dolino Lojze Lotrič, ki meni, da je občina z načrtovanimi ukrepi pokazala nenaklonjenost planincem. Prihodnje leto bodo pripravili že 30. akcijo Prijatelj Ratitovca, v kateri sodeluje od osemsto do tisoč pohodnikov, povečini iz občine Železniki. Najmnožičnejšo rekreativno akcijo na Selškem bi občina po mnenju Lotriča morala podpirati in na Prtovču urediti dovolj parkirnih mest, občanom Železnikov in članom planinskega društva pa omogočiti brezplačno parkiranje. Predlagal je, da bi se zgledovali po sosednjih občinah, denimo kranjski, ki je pod Joštom zgradila brezplačna parkirišča, ali bohinjski, kjer lahko domačini z letno dovolilnico, ki stane 10 evrov, uporabljajo vsa parkirišča v občini.

Reševanje težav ali pobiranje denarja?

V razpravi na seji občinskega sveta je največ pomislekov izrazil svetnik Miran Šturm, ki bi k reševanju problematike parkiranja pristopil z 'mehkejšimi' ukrepi. »Mislil sem, da bomo na Prtovču reševali problem parkiranja, ne pa pobirali denar,« je dejal Šturm, prepričan, da bodo domačini ob vrhuncu sezone še vedno imeli težave z dostopi do zemljišč. Po njegovem bi to problematiko morala obravnavati tudi jeseni ustanovljena skupina za pripravo strategije razvoja občine Železniki, predlagal pa je tudi več drugih možnih rešitev: denimo namestitev kamer, ki bi pohodnikom omogočile spremljanje zasedenosti parkirišč, omenil je tudi cenejšo parkirnino za občane, brezplačno kratkotrajno dve- ali triurno parkiranje ali pa zaračunavanje parkirnine le v času največje obremenjenosti parkirišč … Franc Tušek se je dotaknil možnosti organiziranih prevozov na Prtovč, sicer pa sta se tudi Blaž Vrhunc in Branka Krek Petrina strinjala, da bi z glasovanjem o predlaganih sklepih lahko počakali, da bi bile rešitve bolj dorečene.

Možne bodo spremembe

Občinski svetovalec za komunalno dejavnost Rok Pintar je odvrnil, da so problematiko parkiranja na Prtovču obravnavali na dveh sejah komunalnega odbora in da so na podlagi tega tudi pripravili predlagano rešitev. Če se bodo pokazale pomanjkljivosti, lahko sklepe, povezane s parkiranjem, svetniki spremenijo na vsaki seji, je dodal.

Oddajte svoj komentar

Kranj 2°

jasno
vlažnost: 83 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

2/24

petek

4/21

sobota

5/24

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Previdno pri nabiranju čemaža / 21:05, 9. april

To je čisto enostavno. Če ne smrdi po česnu, ni čemaž.

Kolesarjenje znotraj občinskih meja / 13:35, 9. april

Cca 500 m?
Cca?
Natančnost pa taka!

Kolesarjenje znotraj občinskih meja / 08:29, 9. april

Članek zavaja bralca v delu, kjer pisec članka navaja, da se lahko kolesar pelje po območju MO Kranj iz smeri Tatinca proti Čadovljam. Dejst...

Sprostitev nekaterih ukrepov predvidoma po veliki noči / 18:34, 8. april

U bistvu ima marker1 kar prav, če hočjo, da mi kupimo maske naj jih kar sami dostavjo, kaj se bomo mi še s tem brigali ja.....
FAIL O-o

Sprostitev nekaterih ukrepov predvidoma po veliki noči / 15:38, 8. april

Vlada je podala izjavo, da bo plačala samo tisto ustrezno zdravstveno opremo, ki bo pristala na Brniku. Kdor hoče prodati dobro opremo, jo b...

Sprostitev nekaterih ukrepov predvidoma po veliki noči / 10:29, 8. april

A je novi mesija zrihtu ?

Sprostitev nekaterih ukrepov predvidoma po veliki noči / 09:08, 8. april

Na Kitajskem po poročanju POP TV že 12. dan čaka za Slovenijo rezerviranih slabih šest milijonov kosov zaščitne in medicinske opreme, samo m...