Urša Avsenik je pokazala, kako se po starem skuha kroparska žonta.

V Kropi so kuhali po domače

Iz velikega lonca Urše Avsenik je zadišalo po žonti, stari kroparski jedi, ki so jo nekoč kuhali po vseh hišah v kraju, danes pa jo pripravljajo predvsem ob Kovaškem šmarnu, kroparskem prazniku, ki v ta znani kovaški kraj vedno privabi številne obiskovalce, takrat pa se domov vračajo tudi Kroparji, ki jih je življenje zaneslo po svetu.

Kropa – V prazničnih dneh je v Kropi spet zadišalo po domači hrani. Domače in okoliške gospodinje so se pod vodstvom Urše Avsenik, mojstrice pripravljanja domačih jedi iz gostilne Pri Jarmu, učile kuhanja dveh tradicionalnih kroparskih jedi, žonte in sladkulce. Žonta je stara kroparska jed, narejena iz jeter. Ponekod jo še pripravljajo, zlasti ob Kovaškem šmarnu, prazniku, ko se v Kropi zberejo domačini pa tudi mnogi tisti, ki so Kroparji po rodu, a jih je življenje zaneslo drugam po svetu.

Uroš Štefelin, kuharski mojster v Vili Podvin, tudi sam Kropar po rodu, pravi, da je njegov prvi spomin na kuhinjo povezan prav s kroparsko žonto, jedjo, ki jo je pripravljala njegova babica. »Še zdaj se spomnim, kako je kuhinja dišala po njej. Jed, se je, kot vem, ohranila zgolj na območju Krope, kamor so jo prinesli poljski rudarji,« je povedal.

Kasneje, ko je bil že uveljavljen kuharski mojster, jo je pripravil po svoje, tako kot številne druge jedi, ki so mu ostale v spominu iz otroštva. »Združil sem jo s polento iz bohinjske trdinke, tartufi in krompirjem. Kuhal sem jo na prvem večeru treh šefov v Vili Bled. Jed je bila izjemno dobro sprejeta, pokusil jo je tudi dr. Janez Bogataj. Skupaj sva poiskala več podatkov o njej, jaz pa sem jo še naprej kuhal v svoji restavraciji. Zdaj je zapisana v strategijo gastronomije Slovenije.«

Urša Avsenik jo je na delavnici pripravila s pol kilograma na majhne koščke narezanih jeter, ki jih je prepražila na dveh žlicah masti in eni nasekljani čebuli. »Čebula naj le malo zarumeni, preden ji dodamo jetra, nato vse skupaj zalijemo z vodo. Solimo na koncu,« je opozorila. Krepko mesno juho je zgostila s koruzno moko, začinila pa z majaronom, šetrajem in peteršiljem.

Udeleženci delavnice so na srečanju poklepetali še o drugih starih kroparskih jedeh, na primer kroparskih krapih, to je v testo za rezance zavito polnilo, narejeno iz zmletih pljuč; krapi se skuhajo v vodi, v Kropi so jih nekoč radi zabelili z govejim lojem. Še vedno poznajo, kuhajo pa manj, alelujo, to je jed iz posušenih repnih olupkov, kuhanih z ajdovo in proseno kašo, zabeljeno z ocvirki.

Na delavnici, ki jo je v okviru zelo uspešnega projekta Domače jedi Dežele, ki ga vodi Razvojna agencija Zgornje Gorenjske (RAGOR), v celoti pa financira Občina Radovljica, so pripravili še sladico, tako imenovano sladkulco. Slastne majhne pletenice so se gospodinje hitro naučile splesti iz bogatega testa, v katerega Urška Avsenik zamesi tudi maslo, mleko in rumenjake, na koncu pa pecivo povalja še v sladkorju.

Oddajte svoj komentar

Kranj -1°

zmerno oblačno
vlažnost: 96 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-1/12

torek

-3/14

sreda

1/10

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

 

 

 

OBVESTILA / Šenčur, 20. februar 2024

Umovadba, tombola

PREDAVANJA / Naklo, 20. februar 2024

Nekoč in danes

PRIREDITVE / Kranj, 21. februar 2024

Zelišča, začimbe, kozmetika

PREDAVANJA / Kokrica, 21. februar 2024

O naravni oskrbi rastlin

PREDAVANJA / Kranj, 21. februar 2024

Zaupanje – kako biti dober, a ne naiven

OBVESTILA / Gorenjska, 21. februar 2024

Angleščina, tombola, ustno zdravje, umovadba

IZLETI / Kranj, 22. februar 2024

Druženje ob dnevu žena

DELAVNICE / Škofja Loka, 22. februar 2024

Umetniške delavnice za seniorje

 

 
 

 

 
 
 

Švarc Pipanova vendarle podala odstopno izjavo / 18:54, 17. februar

Golob bo začasno prevzel ministrstvo za pravosodje!?
Torej denar še ni " na varnem"

Zlato polje / 08:08, 15. februar

Sem se enkrat sprehodil skozi Udin boršt. Polno smeti in kosovnih odpadkov. Enako kot se je pred leti bila bitka za Dolino Brje pri Bledu, k...

Nasprotujejo trasi obvoza / 08:09, 14. februar

Število vozil na dan skozi Bled izven turistične sezone je 20.000. Skozi predor Karavanke gre dnevno okoli 13.000 vozil. Da uredimo promet o...

Nasprotujejo trasi obvoza / 19:06, 13. februar

V predoru Karavanke občasno uvedejo sistem po ure ke, po ure sm... In to je mednarodni promet. Seveda frekvenca osebnih vozil je na Bled vel...

Pišem županu / 10:37, 12. februar

Ne radi odgovarjajo na neprijetna vprašanja kot tale:Spoštovani g.župan in sodelavec, prosimo vas za razjasnitev vaše zaposlitve v Železniča...

Nasprotujejo trasi obvoza / 06:31, 11. februar

Ko se gredo otroci gradbince.

Ministrica Švarc Pipan (še) ne razmišlja o odstopu / 08:48, 8. februar

Za časa korone sem bil na bolniški, vrstilo se je kar eno za drugim. Vse sem prebrodil, hvala Bogu. Tudi Slovenija je prebrodila epidemijo s...