Cilje lahko opišemo s kratico SMART, ki je sestavljena iz prvih črk besed: specifičen (specific), merljiv (measurable), dosegljiv (attainable), realen, ustrezen (realistic) in časovno opredeljen (time based).

Novo leto – novi cilji

Se vam je že zgodilo, da ste pred novim letom veliko jedli in spili kakšen kozarček preveč, in to več dni zapored? Ali pa da ste več ur ležali na kavču in zaviti v odejo gledali v televizijski sprejemnik, kjer se je predvajal kakšen tretjerazredni film? Takrat nas zaradi slabe vesti največkrat začnejo spreletavati misli o novoletnih zaobljubah in ciljih. Že sredi januarja po navadi na zastavljene cilje pozabimo ali jih spremenimo. Pa poglejmo, kakšne cilje bi si morali zastaviti, če jih želimo tudi izpolniti.

Dobro načrtovan cilj naj bi bil:

• prilagojen samo vam in vašim trenutnim zmožnostim, kar pomeni, da ustreza vaši telesni pripravljenosti.

• merljiv, kar pomeni, da ni dovolj, da si rečete: Letos bom več kolesaril. Veliko boljša je odločitev, da bomo prekolesarili npr. dva tisoč kilometrov.

• dosegljiv, kar pomeni, da mora biti realen. Imeti morate občutek, da boste cilj lahko dosegli. Če ste kolesar začetnik, bo realen cilj v enem letu prekolesariti tisoč kilometrov, če kolesarite že več let, je realen cilj, če si zastavite 2500 kilometrov letno.

• ustrezen; če si postavite cilj, da boste več kolesarili, pa vas boli hrbet, potem je že izbira kolesarjenja za vaš šport neustrezna. Raje se odločite npr. za jogo.

• časovno opredeljen, kar pomeni, da ni dovolj, da si rečete: Več bom kolesaril. Enoletni cilj razdelite na manjša časovna obdobja in spremljajte svoj uspeh. Če se odločite, da boste v enem letu prekolesarili dva tisoč kilometrov, in vaša kolesarska sezona traja šest mesecev, to pomeni, da morate na teden prekolesariti približno osemdeset kilometrov.

Pomembno je, da cilje, ki ste si jih postavili, tudi zapišete. Napisan cilj postane stvarnejši in čutite se bolj zavezani k njegovemu doseganju. Ko cilj zapišete, ga postavite nekam na vidno mesto, na primer na hladilnik, saj se boste tako vedno, ko boste videli napis, spomnili nanj.

O svojih ciljih govorite s prijatelji in sorodniki. Če jim boste povedali, vas bodo čez nekaj časa vprašali, kako vam gre. Takrat vam bo nerodno priznati, da ste cilj opustili ali pa ga spremenili.

Na koncu še nekaj idej za konkretne cilje. Lep cilj je s kolesom obkrožiti Slovenijo ali v štirih dneh prekolesariti z Goričkega v Piran. Sodelavka Petra se že nekaj let iz Medvod v Kranj vozi s kolesom v službo. Vožnje redno beleži in vsako leto želi povečati število voženj vsaj za eno. S kolesom se je lani v službo pripeljala 130-krat. Sodelavec Cveto si je zastavil cilj s kolesom obiskati 469 krajev v 18 gorenjskih občinah. Pri tem je športni cilj združil s spoznavanjem krajev in ljudi, ki v njih živijo. Cilj je v lanskem letu dosegel. Čestitam obema za dosežene cilje v lanskem letu.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

0/12

četrtek

-1/10

petek

-6/12

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

 

IZLETI / Kranj, 27. februar 2020

Pohod na Grmado

PRIREDITVE / Gorenjska, 27. februar 2020

Za otroke

PRIREDITVE / Škofja Loka, 27. februar 2020

Predavanje o okolju in film Smeti

PRIREDITVE / Tržič, 27. februar 2020

Predstava za vsako priložnost

PRIREDITVE / Gorenjska, 28. februar 2020

Za otroke

DELAVNICE / Mavčiče, 28. februar 2020

Pomen in možnosti ohranjanja arhitekturne podobe vasi ob Savi

OBVESTILA / Šenčur, 28. februar 2020

Zbor članov Društva upokojencev Šenčur

IZLETI / Kranj, 29. februar 2020

Turni smuk oz. zimski pohod na Možica

 

 
 

 

 
 
 

Koronavirus že prav blizu nas / 22:12, 26. februar

Ko ni cepiva, je pomembna higiena. Ko je cepivo, higiena ni na prvem mestu. Oboje je izum medicine, vendar od higiene nima skoraj nihče nič ...

Koronavirus že prav blizu nas / 12:42, 26. februar

Slovenci delajo zaloge hrane medtem, ko prvega uradno okuženega koronavirusnika sploh še ni !
Ob tem je v zadnjem času v Sloveniji zaradi gripe umrlo 160 ljudi ! Logika, adijo pamet.

Drugačen pogled na starejše / 11:52, 26. februar

Najprej glede domov za starejše. Precejšen del oskrbovancev bi lahko še živel doma, če bi bilo domače okolje za to prilagojeno. Niso vsi osk...

Zmagovalka Eme 2020 je Ana Soklič / 09:32, 26. februar

Ljudje iščejo bližnjice. Zato tuneli.
Ni bližnjic,ni tunelov, ni luči na koncu tunela, in ne nazadnje ni potrebe po Kristusu.

Drugačen pogled na starejše / 08:27, 26. februar

Konkreten primer, ki ne pomaga k reševanju trajne oskrbe starejši: ministrica Klampfer je tik pred odhodom namenila 1,2M€ za izvedbo projek...

Drugačen pogled na starejše / 21:28, 25. februar

Borut,Še 1x, tole je navadno filozofiranje ! Se sploh zavedate, da trenutno ni prostega mesta v domu starostnikov v Sloveniji? In vi govorič...

Zmagovalka Eme 2020 je Ana Soklič / 21:14, 25. februar

No, tole pa le manjka: “Ne vem, kaj bodo rekli ljudje, ampak samo Jezus Kristus je ta, ki nas vodi skozi življenjske poti. In nikoli se ne...