Kakšno šolo bi radi imeli učenci

Za boljšo šolo (54)

Po enem letu razmišljanja in pisanja o boljši šoli poglejmo, kakšno šolo si želijo učenci. Da učenci znajo kritično razmišljati in demokratično razpravljati, nam vsako leto dokazujejo na t. i. otroških parlamentih, ki potekajo v organizaciji Zveze prijateljev mladine že trideset let. Program je nastal na pobudo učencev, ker želijo javno spregovoriti in predstaviti svoje mnenje, ideje in dileme o vprašanjih, ki so zanje pomembna v obdobju odraščanja. Temo vsako leto izberejo učenci sami in o njej najprej razpravljajo v svojih šolah, nato na občinski in regijski ravni, na koncu pa njihovi delegati skupne ugotovitve in predloge za izboljšave predstavijo državnemu parlamentu. V teh tridesetih letih so učenci vsaj petkrat govorili neposredno o šolstvu in šolskem sistemu in pripravili kup zelo pametnih predlogov, ki bi jim država morala prisluhniti.

V splošnih ugotovitvah zadnjih dveh parlamentov o šolskem sistemu lahko preberemo, da učenci o svoji vlogi v šoli razmišljajo zelo konstruktivno in odgovorno. Pravijo, da se želijo v šoli učiti pa tudi družiti in biti dobre volje. Želijo pomagati drug drugemu in živeti v šoli brez nasilja. Pripravljeni so sprejeti tako pohvalo kot konstruktivno grajo. Zavedajo se, da mora dober in uspešen učenec sodelovati pri pouku in se sproti učiti. Do sošolcev mora biti strpen in prijazen in ne sme drugih ocenjevati po zunanjosti. Želijo si dobre in prijazne učitelje, ki ne bodo delali razlik med učenci. Učitelji naj bi imeli smisel za humor, da bi znali pouk narediti tudi zabavnejši. Snov morajo tako dobro razložiti, da jo razumejo vsi učenci. Dober učitelj učencem pomaga, ne kriči, jih razume in se z njimi pogovarja. Učenci samokritično ugotavljajo, da imajo učitelji premalo pravic za vzpostavitev reda in discipline v razredu in nimajo pravega orodja za ukrepanje proti nespoštljivim in predrznim učencem.

Glede staršev pa učenci ugotavljajo, da se včasih preveč vmešavajo v delo šole in da ne bi smeli imeti vstopa v razred in posegati v učni proces – razen v primerih, ko gre za kršitev otrokovih pravic.

V predlogih za izboljšave so učenci zapisali, da si želijo manj številne razrede in več povezovanja med učenci, učitelji in drugimi delavci šole, češ da so ti premalo cenjeni. Učenci predlagajo, naj bodo šolski pravilniki strožji in naj se kazni, kot so ustni ali pisni vzgojni opomini, zamenjajo z družbeno koristnim delom. Predlagajo ponovno ocenjevanje vedenja. Menijo, da bi vse šole morale imeti daljše rekreativne odmore, da bi se učenci spočili in sprostili, kar bi veliko prispevalo k bolj zbranemu učenju in boljšim odnosom.

Za učne načrte učenci ugotavljajo, da so preobsežni, da je v njih preveč podrobnosti in so vsebine preveč poglobljene ter premalo življenjske. Prepričani so, da bi morala biti učna snov medpredmetno povezana in bi se tako našel prostor za nove predmete, kot so računalništvo že v nižjih razredih, znanje o novih tehnologijah, podjetništvu in financah, varna raba interneta, prva pomoč, ekološke teme, trajnostni razvoj, ročne spretnosti. Želijo si več terenskega dela in pouka zunaj učilnice ter več projektnega in skupinskega dela. Učenci od osnovne šole pričakujejo, da bo več storila za njihovo poklicno usmerjanje in razvoj njihovih talentov. Ideje in predlogi, ki jim je vredno prisluhniti.

Oddaj svoj komentar

Kranj 2°

delno oblačno
vlažnost: 88 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

-1/10

petek

-7/10

sobota

4/8

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 28. februar 2020

Za otroke

DELAVNICE / Mavčiče, 28. februar 2020

Pomen in možnosti ohranjanja arhitekturne podobe vasi ob Savi

OBVESTILA / Šenčur, 28. februar 2020

Zbor članov Društva upokojencev Šenčur

GLEDALIŠČE / Podbrezje, Predoslje, 28. februar 2020

Spustite me pod kovter, gospa Markham

RAZSTAVE / Slovenski Javornik, 28. februar 2020

Slike Darinke Cuznar

DELAVNICE / Kokrica, 28. februar 2020

Delavnica za notranje ozdravljenje

IZLETI / Kranj, 29. februar 2020

Turni smuk oz. zimski pohod na Možica

IZLETI / Kranj, 29. februar 2020

Turni smuk in/ali zimski pohod na Možica

 

 
 

 

 
 
 

Zimske počitnice / 16:08, 27. februar

Prehitro sem pritisnil enter. Še tole:" Zgodnja smuka takoj zjutraj, ko drugih smučarjev še ni, mi odtehta skoraj celodnevno potrebo po viju...

Zimske počitnice / 15:58, 27. februar

"Odveč mi je počivati v gostilnah, kjer je redko kakšna ponudba dobra."
------------------------
Kako pa ti to veš?

Po sporu z bivšo ženo še s kolom nad policista / 14:26, 27. februar

Tega so pa ornk zjezal..

Goljufi lahko tudi pozvonijo / 09:21, 27. februar

Mam jest za take fičfiriče vratarja, pasme nemški ovčar !

Poškodovan most na Mlinem / 08:01, 27. februar

Mogoče je to priložnost, da Bled postane zelena prestolnica turizma., Kraj brez tovornega in avtobusnega prometa. Čestitam.

Koronavirus že prav blizu nas / 22:12, 26. februar

Ko ni cepiva, je pomembna higiena. Ko je cepivo, higiena ni na prvem mestu. Oboje je izum medicine, vendar od higiene nima skoraj nihče nič ...

Koronavirus že prav blizu nas / 12:42, 26. februar

Slovenci delajo zaloge hrane medtem, ko prvega uradno okuženega koronavirusnika sploh še ni !
Ob tem je v zadnjem času v Sloveniji zaradi gripe umrlo 160 ljudi ! Logika, adijo pamet.