Namesto novoletnega voščila

Proti koncu letošnjega leta sem čisto od blizu srečal zanimiva moža. Najprej v novembru Abrahama, potem v decembru še Dedka Mraza. Oba imata precej let in sta v svojem življenju že veliko doživela. Med pogovorom z njima sem prišel do nekaterih spoznanj in ob novem letu jih bi rad delil z vami.

Čim več se gibajte v naravi. Pozimi sobni trenažerji omogočajo, da vadite doma v svoji sobi in na toplem, a človek je narejen za to, da se giba v naravi, da gre ven tudi v dežju in mrazu. Na sprehodu v gozdu se bo spočila tudi vaša glava. Naj vam pri tem pomaga misel: Blatni čevlji – čista glava.

Vsak trenutek lahko izkoristite za vadbo. Ko na primer čakate v trgovini v vrsti, se lahko dvigate na prste ali pa dihate skozi nos in zadržujete dih. V večnadstropnih zgradbah uporabljajte stopnice namesto dvigala.

Za tek ali kolesarjenje se dogovorite s prijatelji. Dogovorite se za uro in dan. Ko pride čas treninga, se boste pač morali »zbrcati« s toplega kavča pred televizorjem in se odpraviti na trening. Prijateljev namreč ne smete pustiti na cedilu. Ta ukana preverjeno deluje.

Zadajte si cilje, ki naj bodo realni. Dva večja cilja na leto sta povsem dovolj. V sklopu teh naj bo več manjših ciljev.

Tekmujte samo sami s sabo. Naj vas preveč ne potegne kolektivni duh na rekreativnih prireditvah in ne začnite tekmovati s sosedi ali s prijatelji.

Množična tekmovanja, kot je na primer Maraton Franja, so predvsem družabni dogodek. Dojemite ga tako in se nanj prijavite zaradi uživanja, ne tekmovalnosti. Udeleženci naj bodo vaši prijatelji, ne sotekmovalci. Če se komu zgodi defekt, mu pomagajte, na vrhu Kladja se mirno ustavite, popijte juho in mogoče s kom recite kakšno besedo, po klancu navzdol se peljite varno. V cilj se boste pripeljali sproščeni, veseli in – kar je najpomembneje – brez poškodb.

Ura, ki vam meri čas, je na treningih dobrodošla, kadar bi radi izmerili napredek. A včasih jo mirno pustite doma. V današnjem tempu smo že tako vse preveč pod časovnim pritiskom. V službi si sami nalagamo vedno več dela – ali pa nam ga nalagajo drugi, po službi drvimo po opravkih, otroke vozimo na vse mogoče dejavnosti, vmes skočimo po nakupih. Zelo dobro moramo načrtovati, da vse dejavnosti stlačimo v en dan. Ob tem ves čas pazimo na uro. Zakaj bi potem še na rekreacijo, katere namen je predvsem naša sprostitev, jemali tudi uro. Ali se ni lepše gibati v naravi na soncu, opazovati lepoto narave, kot pa ves čas opazovati številke.

Počitek je pomemben del dneva. Le spočito in zdravo telo je dobro pripravljeno na naporne naloge življenja. Pogosta napaka rekreativcev je, da v dnevih ali tednih pred tekmovanjem želimo nadoknaditi zamujene treninge, za počitek pa si vzamemo premalo časa. Takrat je možnost, da pride do poškodb največja.

Poslušajte svoje telo. Če vas boli noga, vam sporoča, da počivajte. Rekreativci gremo mnogokrat prek bolečine in pogosto se zgodi, da se naše telo na bolečino navadi in jo ignorira, ker naš um tako hoče. Z leti postane okvara telesa vse hujša, pogosto poškodbe vse težje odpravimo.

Bodite zmerni v prav vsem. Vsega naj bo ravno prav. Ne pretiravajte v nobeni stvari. Uživajte v dobri hrani, vendar se ne najejte preveč in prepogosto. Zjutraj mirno kdaj pa kdaj poležite, zavedajte se tudi, da so dnevi najlepši prav zjutraj in včasih se splača vstati zgodaj in ujeti sončni vzhod. Pri rekreaciji bodite zmerni, pretiravanje lahko privede do poškodb.

Želim vam, da se v letu 2020 v svoji koži počutite dobro, kajti ta vam je najbolj prav.

Oddaj svoj komentar

Kranj 8°

pretežno jasno
vlažnost: 44 %
veter: SZ, hitrost: 29 km/h

-1/10

petek

-7/10

sobota

4/8

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 28. februar 2020

Za otroke

DELAVNICE / Mavčiče, 28. februar 2020

Pomen in možnosti ohranjanja arhitekturne podobe vasi ob Savi

OBVESTILA / Šenčur, 28. februar 2020

Zbor članov Društva upokojencev Šenčur

GLEDALIŠČE / Podbrezje, Predoslje, 28. februar 2020

Spustite me pod kovter, gospa Markham

DELAVNICE / Kokrica, 28. februar 2020

Delavnica za notranje ozdravljenje

RAZSTAVE / Slovenski Javornik, 28. februar 2020

Slike Darinke Cuznar

IZLETI / Kranj, 29. februar 2020

Turni smuk oz. zimski pohod na Možica

IZLETI / Kranj, 29. februar 2020

Turni smuk in/ali zimski pohod na Možica

 

 
 

 

 
 
 

Za mandatarja predlagan Janez Janša / 10:48, 28. februar

V demokratičnih zahodnih državah se izmenjujeta na oblasti nasprotna politična pola. Pri nas pa še vedno prevladuje jugonostalgija.

Za mandatarja predlagan Janez Janša / 10:41, 28. februar

Yeahhh, vlada narodne enotnosti in ubijalski tandem Janša - Počivalšek !!
To mi deli !!

Za mandatarja predlagan Janez Janša / 09:48, 28. februar

Zadnja leta je Slovenija nezasluženo imela vlade, ki so nekaterim prinesle kar nekaj, večini pa tako problem, revščino in nepravic, kr neki....

Zimske počitnice / 16:08, 27. februar

Prehitro sem pritisnil enter. Še tole:" Zgodnja smuka takoj zjutraj, ko drugih smučarjev še ni, mi odtehta skoraj celodnevno potrebo po viju...

Zimske počitnice / 15:58, 27. februar

"Odveč mi je počivati v gostilnah, kjer je redko kakšna ponudba dobra."
------------------------
Kako pa ti to veš?

Po sporu z bivšo ženo še s kolom nad policista / 14:26, 27. februar

Tega so pa ornk zjezal..

Goljufi lahko tudi pozvonijo / 09:21, 27. februar

Mam jest za take fičfiriče vratarja, pasme nemški ovčar !