Narodni dom v Trstu

Decembrski obisk Trsta

Glasovi izletniki smo se decembra odpravili na izlet v Trst, obiskali pa smo tudi njegovo okolico. Trst je sicer obmorsko mesto, a za adventni čas so bile temperature kar visoke: čez dan okoli dvajset stopinj Celzija.

Italijani Trstu pravijo Trieste. Leži ob Tržaškem zalivu blizu slovenske meje, je sedež dežele Furlanija - Julijska krajina in Tržaške pokrajine. So bili časi, ko smo se tudi Gorenjci odpeljali po modnih nakupih v Trst, sicer redkeje kot čez Rateče v Trbiž, a smo se. Glavni razlog so bile nižje cene določenih prodajnih znamk čevljev in oblačil, ki privlačijo še danes.

Glasovi izletniki smo si najprej ogledali Trst v družbi vodnika Carla Mezgeca, ki nam je približal utrip mesta in življenje ljudi v Trstu, tudi Slovencev, skozi čas. S Trga Oberdan smo se sprehodili do Narodnega doma, ki so ga gradili med letoma 1901 in 1904 po načrtih arhitekta Maksa Fabianija. V preteklosti je dom gostil številne slovenske organizacije, predstavlja pa simbol slovenske navzočnosti v mestnem središču in zato je bil v zgodovini marsikomu trn v peti. Leta 1920 so ga napadle in požgale italijanske fašistične in nacionalistične skupine. Obnovili so ga med letoma 1988 in 1990. Danes v njem deluje Oddelek za pravne, jezikovne, interpretativne in prevajalske vede Univerze v Trstu, med drugim pa gosti tudi slovensko informativno središče.

Po sprehodu smo se odpeljali v Servolo, po naše Škedenj, kjer sta nas sprejela Hedvika Cebohin in Alojz Debelis. Ogledali smo si Škedenjski etnografski muzej.

Škedenj danes leži v predmestju Trsta, nekoč pa je bil samostojna vas z značilno zgodovino in bogatim ljudskim izročilom. O tem pričajo eksponati v muzeju, ki je bil ustanovljen leta 1975. Velik del muzejske zbirke je posvečen glavni dejavnosti škedenjskih žena: peki izvrstnega kruha, katerega sloves je segal celo do Dunaja. Domači pek nam ga je spekel za pokušino.

Sledil je ogled bližnjega ribiškega mesteca Milje ali Muggia po italijansko, ki je bilo poseljeno že v času Rimljanov. Staro mestno jedro z manjšim pristanom in mandračem (podobnim nekdanjemu piranskemu), ki skoraj spodjeda okoliške stavbe, kaže arhitekturne elemente beneškega sloga, za katerega so značilne ozke ulice, stavbe s simboli leva sv. Marka, balkoni z gotskimi biforami oziroma posebnim tipom okna. Ob glavnem trgu (Piazza Marconi) stoji župnijska cerkev sv. Janeza in sv. Pavla. Nad mestom je grad, ki je sedaj v zasebni lasti, se pa iz njega odpirajo razgledi na mesto in Trst.

Na kosilo smo se odpravili nazaj na slovensko stran, v Škofije, potem pa se ponovno odpeljali v Trst. Iz avtobusa smo izstopili ob Velikem trgu, kot ga Slovenci še vedno radi imenujemo. Obdajajo ga zanimive palače. Trg je decembra prazničen ves dan, ob mraku pa še dodatno zasije v okrašeni podobi.

Oddajte svoj komentar

Kranj 26°

pretežno jasno
vlažnost: 58 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

14/29

ponedeljek

11/24

torek

10/27

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

OBVESTILA / Žirovnica, 7. julij 2020

Obvestilo DU Žirovnica

IZLETI / Kranj, 7. julij 2020

Kolesarska izleta

IZLETI / Kranj, 9. julij 2020

Pohod na Grmado

IZLETI / Kranj, 11. julij 2020

Izlet v neznano in kopalni dan

IZLETI / Kranj, 15. julij 2020

Izlet v neznano in kopalni dan

IZLETI / Kranj, 18. julij 2020

Pohod na Gradovec

IZLETI / Kranj, 25. julij 2020

Izlet na Grosser Rosennock

IZLETI / Kranj, 29. julij 2020

Letovanje na Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Na vsakem koraku / 08:48, 6. julij

Resnost razmer?
Razmere so resne?
Resno?

Ko je brat ubijal brata / 08:47, 6. julij

Baje se to knjigo na Bolhi da dobit že za 6 € !!

Počivalška preiskovali, Hojs in Travner odstopila / 15:31, 5. julij

Povzeto po radiu Ognjišče: še pogled z sruge stranihttps://siol.net/siol-plus/kolumne/odstop-hojsa-ker-noce-sistema-viktorja-avblja-529261ht...

Kaj pa »mirna Bosna«? / 00:53, 5. julij

Mir v Bosni vzdržuje Nemčija in druge razvite države sveta kamor Bosanci odhajajo s trebuhom za kruhom. V Bosni ostajajo samo starci. Njim se pa ne da ratovati.

Del Gradnikove zdaj slepa ulica / 00:50, 5. julij

Stebričke bo občina kmalu umaknila. Na ukaz prebivalcev Gradnikove.

Počivalška preiskovali, Hojs in Travner odstopila / 17:32, 4. julij

Očitno sta se tako Hojs kot Travner ujela v prisluhe preiskovalcev, ko sta poskušala reševati Počivavška in posle Geneplaneta.

Virusu sapa ne pojenjuje / 18:48, 3. julij

Sem vprašal Jelkota, Bojane pa nisem dobil.SEm mu povedal kaj te tare.Reku Jelko: načeloma ni treba po uporabi maske zavreči, ampak, sedaj ...