Soavtorici knjige Janja Železnikar in mag. Zora Torkar z oblikovalko Sašo Kovačič / Foto: Jasna Paladin

Kamniška zgodovina na dlani

Izšla je dolgo pričakovana knjiga z naslovom Odsevi kamniških tisočletij, ki jo je Medobčinski muzej Kamnik izdal ob 790-letnici prve pisne omembe Kamnika. Gre za strnjeno in na zelo zanimivim način prikazano zgodovino kamniškega območja od fosilnih najdb do leta 1918.

Prva in najstarejša pisna omemba kamniških meščanov je bila zapisana leta 1229, ko je v Kamniku vladala rodbina Andeško-Meranski.

Kamnik – Odsevi kamniških tisočletij je naslov stalne zbirke v kamniškem muzeju, pred dnevi pa je izšla še istoimenska knjiga, ki za nekatere predstavlja le hiter vir informacij, ljubiteljem preteklosti pa ponuja tudi zanimive zgodbe in podrobnosti.

»Ob 790-letnici prve do zdaj znane pisne omembe kamniških meščanov in ob bližajoči se 60-letnici kamniškega muzeja smo pripravili kratek vpogled v geološko, arheološko, zgodovinsko in umetnostnozgodovinsko dogajanje s kulturno in naravno dediščino izredno bogatega območja Kamnika in širše okolice. Osrednje mesto v publikaciji imajo muzejski predmeti, ki jih hranimo, a še zdaleč ne gre 'le' za vodnik po naši stalni, istoimenski muzejski zbirki,« je na nedavni predstavitvi knjige povedala direktorica Medobčinskega muzeja Kamnik mag. Zora Torkar, ki je prispevala poglavja o zgodovini od 11. stoletja naprej oz. zgodovinski pregled. Soavtorja knjige sta še dr. Jure Žalohar, ki je raziskoval tukajšnje fosile in prispeval geološki pregled, in Janja Železnikar, kustosinja kamniškega muzeja, ki je poskrbela za arheološki pregled tukajšnjega območja.

»Kamnik je nastajal in se razvijal v dolgih stoletjih ob izredno pomembni trgovski poti, eni od najpomembnejših v srednjem in novem veku na slove­nskih tleh, ki je povezovala vzhodne in zahodne dežele. Kamnik je ena od prvih načrtnih mestnih naselbin na Kranjskem. V 19. in 20. stoletju je pridobival novo vlogo: z razvojem industrije, turizma, z moderno infrastrukturo je postal središče kamniško-domžalskega območja. Naša želja je bila pripraviti pregledno, kratko in zanimivo zgodovino kamniškega območja, v kateri lahko vsakdo najde kaj zanimivega,« je Torkarjeva med drugim zapisala v uvodu knjige, ki je po zaslugi oblikovalke Saše Kovačič res lično oblikovana in polna izjemnih fotografij in ilustracij. Knjiga ne vsebuje suhoparnih zgodovinskih podatkov, ampak je polna zanimivosti, za katere še veliko Kamničanov ne ve.

Kot denimo ta, da je bil fosil morskega konjička, star kar 12,5 milijona let, ki so ga našli v Tunjiškem gričevju, uvrščen med sto najlepših fosilov na Zemlji. V knjigi je opisano najdišče slovitega mamuta, ki je v Nevljah poginil pred 20 tisoč leti, manj znano pa je, da so na vzpetinici v neposredni bližini današnjega Mamutovega mostu našli tudi ostanke tedaj živečih ljudi. Manj znan je tudi spodmol Pod Gričo v Godiču, kjer so našli arheološke ostanke rimskodobnega svetišča, kjer naj bi od 2. do 5. stoletja častili eno ali več božanstev. Najstarejši grb mesta Kamnik je ohranjen na sklepniku cerkve sv. Primoža nad Kamnikom, sega pa v 70. leta 15. stoletja.

To in še mnogo drugega je strnjenega v knjigi, ob kateri se bodo Kamničani počutili kar ponosne, da živijo na tako zgodovinsko bogatem območju.

Oddajte svoj komentar

Kranj 13°

delno oblačno
vlažnost: 49 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-1/14

nedelja

4/12

ponedeljek

3/12

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

 

IZLETI / Kranj, 23. februar 2020

Pustovanje 2020

PRIREDITVE / Adergas, 23. februar 2020

31. Pustni živ-žav v Adergasu

PRIREDITVE / Sveti Duh, 23. februar 2020

Dobrodelna prireditev za Aljoša

IZLETI / Kranj, 24. februar 2020

Pustovanje 2020

PRIREDITVE / Gorenjska, 24. februar 2020

Za otroke

PRIREDITVE / Kranj, 24. februar 2020

Predstavitev knjige Slovenski razkol

PRIREDITVE / Škofja Loka, 24. februar 2020

Pustni koncerti Glasbene šole Škofja Loka

 

 
 

 

 
 
 

Težave nakelskega doma starejših / 08:03, 23. februar

POSTAVITI TAKEGA ČLOVEKA ZA DIREKTORJA DOMA STAREJŠIH OBČANOV-to je lahko samo v SLOVENISTANU...https://novice.svet24.si/clanek/novice/slovenija/57aaf5e50a34e/zaupala-zupniku-ostala-brez-hise

V strahu pred novimi podori / 19:11, 22. februar

Upam, da se oglasijo tudi drugi. Vse ta bučman županov zakomplicira,........... in kuker da ga ni. Med prebivalce ne upa, ne upa bit človeš...

V strahu pred novimi podori / 19:02, 22. februar

V Železnikih je na oblasti SLS, s popolnoma nesposobnim županom. Ni za nobene novitete, kaj kdo 'dela' - pač mrda OU. Všeč jim je, da keš ...

Tone odpadkov se znova kopičijo / 14:43, 21. februar

Država ne deluje. Marjan, enostavno je vreči puško v koruzo.

Dan turističnih vodnikov / 08:17, 21. februar

Boljš kot muzeji so bifeji.

Tone odpadkov se znova kopičijo / 08:13, 21. februar

Po takih in podobnih člankih se komunala podraži. Že videno.

PRIMITE SE ZA DENARNICE!!!

Soglasje za žičnico / 21:42, 18. februar

Dvomim, da je to dobra odločitev. Smučišči Vogel in Soriška planina sta dosti višja od Koble in bosta imela več snega in tudi ugodnejše nižj...