Avtor razstave o družini Souvan in njihovem parku Matjaž Mastnak / Foto: Gorazd Kavčič

Souvani in njihov park

Arboretum Volčji Potok je kulturni spomenik državnega pomena; jedro njegove dediščine in najbolj dragoceni del pa je park, ki ga je ob svoji graščini osnovala družina Souvan. Kako se je njihov park razvijal in kakšna usoda ga je doletela, je odslej na ogled na multimedijski razstavi v Boljkovi galeriji v Arboretumu.

Souvanov park po površini obsega sedmino današnjega Arboretuma, a predstavlja njegov dragoceni osrednji del in historično jedro zavarovane kulturne dediščine.

Volčji Potok – Zgodovina Arboretuma se začne pisati konec 19. stoletja, ko si je na območju današnjega parka družina Souvan za bivanje uredila tamkajšnjo graščino in ob njej skrbno uredila park. Zanj je zaslužen Leon Souvan, ki je parku posvetil praktično svoje življenje, veliko energije in tudi denarja.

Družina Souvan izvira iz Ljubljane, kjer so imeli v lasti več nepremičnin in bili uspešni trgovci. Z Volčjim Potokom se povežejo leta 1882, ko je Ferdinand Souvan kupil okoli sto hektarov veliko posestvo z graščino na območju današnjega parka, kjer je tudi živel do smrti (pokopan je na Homcu). Graščino je v celoti prenovil, da je stara renesančna zgradba dobila novo baročno preobleko, in uredil tudi vrt. A za vrt, ki je še danes duša Arboretuma, je zaslužen njegov sin Leon Souvan, poslovnež, a tudi velika umetniška duša. Še pred očetovo smrtjo si je zamislil preureditev graščine in parka, ureditveni načrt pa predstavil celo na maketi, na kateri je ponazoril novi sistem poti in razmestitve poslopij, ribnikov in rastlinja. Dela se je lotil leta 1919, a v Volčjem Potoku je pri družini preživel le konce tedna, saj je sicer vodil posle v Ljubljani. Ni se osredotočil le na graščino in park, ampak na celo območje okoli hriba. Oblikoval je območje, ki ju danes poznamo kot Spodnji in Zgornji angleški park, po njegovi zamisli je urejen tudi parter pred graščino.

Souvanov park po površini obsega sedmino današnjega Arboretuma, a predstavlja njegov dragoceni osrednji del in historično jedro zavarovane kulturne dediščine, zato v Arboretumu Volčji Potok družini Souvan posvečajo pozornost, ki si jo zaslužijo. Družino Souvan, ki je imela posestvo v osrčju današnjega parka v lasti vse do leta 1946 in na katero imajo domačini na Hudem in v Volčjem Potoku še danes lepe spomine, je Matjaž Mastnak predstavil že na razstavi pred dvema letoma, nedavno pa so v Boljkovi galeriji odprli še multumedijsko predstavitev. Kot poudarja avtor (razstavo je postavil skupaj z Matejo Račevski), podatkov o Souvanih v javnih arhivih ni veliko, zato je še toliko bolj vesel sodelovanja z družino in potomci, ki so mu odstopili veliko fotografij in drugih podatkov. Multimedijska predstavitev vključuje celostensko projekcijo arhivskih fotografij, ki prikažejo rast in oblikovanje Souvanovega parka od leta 1898 do 1945. Zgodbe treh ključnih oseb iz Souvanovega parka so predstavljene v zamišljenih osebnih izpovedih. Ferdinandu Souvanu, Heleni Souvan in Leu Souvanu lahko obiskovalec prisluhne v ločenih prezentacijah. Dodanih je nekaj predmetov, od katerih vsak po svoje osvetli življenje družine. Od nekdanje veličastne graščine so ostale le štiri talne ploščice, ki jih je v Arboretum prinesel eden od domačinov. Graščino so med vojno namreč požgali partizani. Ko so svojo namero najavili, so okoliški prebivalci raznesli vse tamkajšnje pohištvo, po požaru pa tudi praktično ves gradbeni material, ki je ostal na pogorišču.

Posebno prizorišče na razstavi je posvečeno Almi Souvan, muzi pesnika Josipa Murna. »Razstavo smo postavili na način, ki bo primeren za vse tiste, ki se jim ne ljubi veliko brati, takih pa je danes žal vedno več, in se bolj pustijo zapeljati sliki in govorjeni besedi. Namenjena je posameznikom, parom in družinam, torej tistim obiskovalcem, ki jih je v našem parku že tako največ, ni pa najbolj primerna za večje skupine,« je povedal Matjaž Mastnak.

Po vojni pa je bilo celotno posestvo podržavljeno. Leon Souvan si je močno prizadeval, da država parka ne bi spremenila nazaj v kmetijske površine, kot je nameravala, in uspelo mu je. Leta 1950 je bil park zavarovan, leta 1952 pa izdana odločba o ustanovitvi Arboretuma, s čimer se je park kot izobraževalna in raziskovalna ustanova odprl javnosti.

Multimedijska razstava je opremljena s prevodi v nemški, angleški, italijanski in hrvaški jezik.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

pretežno jasno
vlažnost: 44 %
veter: SZ, hitrost: 29 km/h

-1/10

petek

-7/10

sobota

4/8

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 28. februar 2020

Za otroke

DELAVNICE / Mavčiče, 28. februar 2020

Pomen in možnosti ohranjanja arhitekturne podobe vasi ob Savi

OBVESTILA / Šenčur, 28. februar 2020

Zbor članov Društva upokojencev Šenčur

GLEDALIŠČE / Podbrezje, Predoslje, 28. februar 2020

Spustite me pod kovter, gospa Markham

DELAVNICE / Kokrica, 28. februar 2020

Delavnica za notranje ozdravljenje

RAZSTAVE / Slovenski Javornik, 28. februar 2020

Slike Darinke Cuznar

IZLETI / Kranj, 29. februar 2020

Turni smuk oz. zimski pohod na Možica

IZLETI / Kranj, 29. februar 2020

Turni smuk in/ali zimski pohod na Možica

 

 
 

 

 
 
 

Za mandatarja predlagan Janez Janša / 09:48, 28. februar

Zadnja leta je Slovenija nezasluženo imela vlade, ki so nekaterim prinesle kar nekaj, večini pa tako problem, revščino in nepravic, kr neki....

Zimske počitnice / 16:08, 27. februar

Prehitro sem pritisnil enter. Še tole:" Zgodnja smuka takoj zjutraj, ko drugih smučarjev še ni, mi odtehta skoraj celodnevno potrebo po viju...

Zimske počitnice / 15:58, 27. februar

"Odveč mi je počivati v gostilnah, kjer je redko kakšna ponudba dobra."
------------------------
Kako pa ti to veš?

Po sporu z bivšo ženo še s kolom nad policista / 14:26, 27. februar

Tega so pa ornk zjezal..

Goljufi lahko tudi pozvonijo / 09:21, 27. februar

Mam jest za take fičfiriče vratarja, pasme nemški ovčar !

Poškodovan most na Mlinem / 08:01, 27. februar

Mogoče je to priložnost, da Bled postane zelena prestolnica turizma., Kraj brez tovornega in avtobusnega prometa. Čestitam.

Koronavirus že prav blizu nas / 22:12, 26. februar

Ko ni cepiva, je pomembna higiena. Ko je cepivo, higiena ni na prvem mestu. Oboje je izum medicine, vendar od higiene nima skoraj nihče nič ...