Blejska južna obvoznica je Sizifova skala

V zadnjem obdobju sta bila v Gorenjskem glasu o južni blejski obvoznici objavljena kar dva prispevka (Glede trase južne obvoznice ni enotnosti 29. 11. 2019 in Krivdo valijo drug na drugega 6. 12. 2019) izpod peresa novinarke Mateje Rant. To je zelo pomembno dejstvo za javno razpravo o blejski južni obvoznici in za neprestani pritisk javnosti na politike, na državo, da končno reši velik problem tranzitnega prometa skozi Bled.

Blejska obvoznica ima dolgo brado. Morda najdaljšo v Slovenijo, kar se obvoznic tiče. Medtem je bilo zgrajenih že mnogo drugih obvoznic: Škofja Loka, Kranjska Gora, Moškanjci, Radlje ob Dravi, Novo mesto, Ptuj, Krško …). Morda je samo mariborska koroška obvoznica starejša kandidatka. Ni politične elite, ki bi speljala blejsko južno obvoznico, ki je nujno potrebna za dva slovenska, vrhunsko cenjena turistična kraja, Bled in Bohinj. Celo sprememba političnega sistema in ustanovitev države ne zadostujeta za gradnjo obvoznice. Obe (pravi) obvoznici nista potrebni samo za Bled in Bohinj, ampak za vso Gorenjsko z Ljubljano vred. Po vseh neskončnih letih prerekanj in »nategovanj«, ko občani in uporabniki že mislimo, da se bo gradnja obvoznice »kmalu« začela, ministrica Alenka Bratušek nonšalantno krivdo za odlašanje zvali na občino, še huje, kar na župana samega, da država ničesar ne more, če ne bo on prepričal nekaj lastnikov, da prodajo zemljišče za cesto. Kakor da ne gre za državno cesto! Kakor da bo cesto gradila občina!?

Prvi dokument o blejski južni obvoznici je bil sprejet že s prostorskim planskim aktom Občine Radovljica leta 1969. Izdelal ga je arhitekt Radovan Jemc iz Zavoda za urbanizem Bled. Pravzaprav sta bili v prostor umeščeni obe obvoznici, severna in južna. Od takrat dalje so za prepire in neuresničeni obvoznici krivi Blejci, zadnjih 24 let pa še blejska občina. Déja vu! Občina Radovljica je bila 18 let kriva za ne-gradnjo avtoceste. Ko je bila »stvar« zrela, smo se morali v občinski delegaciji v Ljubljani v eni uri in pol odločiti/pogoditi za varianto gradnje, sicer bi DARS/država sama ukrepala. Vendar za nekaj je občina res kriva: ker ne organizira stalnega in javnega pritiska na politike, še zlasti tiste, ki lahko odločajo; ker ne organizira javnih protestov in blokad ceste ob praznikih ali turističnih koncih tedna; ker ne organizira svojega društva, civilne iniciative, blejske javnosti, ki je sita neskončnih kolon prometa skozi Bled, in bi stalno in javno od države zahtevali gradnjo obvoznice. Brez pritiskov ne bo obvoznice! Tudi politiki in ministri potrebujejo pritiske, da se lahko nanje sklicujejo. Gre namreč za prerazporeditev denarja. Sicer ne bodo prepoznali nujnosti problema, saj se na blejska srečanja, sestanke in konference z gosti ali državniki pripeljejo s spremstvom in modrimi lučmi, ne s svojimi avtomobili, zato ne vidijo kolone za Bled in Bohinj že na avtocesti.

Še nekaj je nenavadno in mora biti Občina Bled previdna. Od leta 1969 do 2001 je v vseh dokumentih, novinarskih prispevkih, javnih nastopih in ljudskem pojmovanju govora o »južni obvoznici« državne ceste R1-209/1088 Lesce–Bled–Bohinjsko Jezero. Od tega leta dalje, zlasti še v zadnjem času, se uporablja novo ime »južna razbremenilna cesta«, kar pa je lahko nekaj povsem drugega, celo sprememba kategorije ceste in pritisk za lažje priključevanje naselij, skupin hiš ali posameznih hiš nanjo. To bi gotovo »razbremenilni obvoznici« zmanjšalo funkcionalnost in pretočnost.

Janko S. Stušek, Lesce

Oddaj svoj komentar

Kranj 8°

oblačno
vlažnost: 90 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

4/9

torek

-1/16

sreda

0/19

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Šenčur, Preddvor, 19. marec 2024

Umovadba, muzicirajmo skupaj, tombola

IZLETI / Cerklje, 19. marec 2024

Planinski izlet DU Cerklje

PRIREDITVE / Begunje, 20. marec 2024

Vaje za ohranjanje gibalne sposobnosti

IZLETI / Kranj, 21. marec 2024

Planinsko-pohodniški izlet DU Kranj

OBVESTILA / Kranj, Šenčur, Cerklje, Goriče, 23. marec 2024

Meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola

PRIREDITVE / Brezje, 23. marec 2024

Romanje po Rožnovenski poti

IZLETI / Kranj, 29. marec 2024

Na jadranske otoke

IZLETI / Kranj, 5. april 2024

Na ogled Primorske

 

 
 

 

 
 
 

Že zdaj učenje materinščine / 13:19, 17. marec

Delo, 14, 3. : "Združenje ravnateljev in pomočnikov ravnateljev Slovenije je na včerajšnjem sklepnem dnevu strokovnega posveta pripravilo ra...

Državni zbor zavrnil predlog, Svoboda za referendum / 17:17, 14. marec

Bilo je posnetih kar nekaj filmov po resničnih dogodkih, ko so sestre pomagale na smrt bolnim. Bilo je kaznivo dejanje, evtanazija ki je enako dejanje, pa baje ni.

Državni zbor zavrnil predlog, Svoboda za referendum / 11:09, 12. marec

Pri evtanaziji ne rabiš zdravnika. Medicinska sestra je dovolj.

Dražja pomoč na domu / 15:29, 8. marec

Pozdravljeni, članek nič ne omenja, za koliko se je z novimi cenami oskrbovalkam (in oskrbovalcem seveda) bolj povrnila veljava njihovega dela, kot omenja g. župan.

Spomin na bombardiranje / 20:35, 7. marec

Ohraniti je treba tudi spomin na 7 učenk in učiteljico, ki so umrli pri eksploziji v takratni meščanski šoli 29. novembra 1944 . Spominska ...

Dan Civilne zaščite / 10:16, 5. marec

Čisto enostavno! V Sloveniji je človek, biciklist, ki ni in ne bo do smrti drugega Slovenca povabil ali z njim šel na kavo. Ali je vredno to...

Dan Civilne zaščite / 18:40, 3. marec

Prav v tem segmentu je človek nerazumljiv. Rad priskoči na pomoč in pomaga drugim v nesreči kar je prav. In v sklopu Civilne zaščite, lahko ...