Vadba na svili prepleta vrsto gibalnih tehnik.

Zanimiva vadba na svili

Ples na svili je cirkuška gibalna veščina, zmes plesa in plezanja, ki učinkovito spodbuja motorični razvoj otroka. Vadba pod vodstvom Urše Štrukelj in ob pomoči njene hčerke Ronje poteka tudi v Medvodah.

Ples na svili je priložnost za nov podvig telesa, suvereno plezanje, premišljeno zapletanje, sproščeno padanje in presenečanje samega sebe. Zmes gibalnih vaj za moč, raztegljivost, gibalno spretnost in vzdržljivost ter učenja likov na svili.

Medvode – Priložnost za nov podvig telesa, suvereno plezanje, premišljeno zapletanje, sproščeno padanje in presenečanje samega sebe. Zmes gibalnih vaj za moč, raztegljivost, gibalno spretnost in vzdržljivost ter učenja likov na svili. To je ples na svili, katerega vadba poteka tudi v Medvodah, v prostorih Partizana Medvode. Skupino osmih otrok vodi Urša Štrukelj ob pomoči hčerke Ronje.

Zračna svila je sicer cirkuška disciplina, ki je prišla iz Francije. Zametki segajo v leto 1959, ko je bil eden od učencev na francoski šoli pozvan, da ustvari nekaj inovativnega na področju akrobatike. Uradno je bila kot disciplina prepoznana šele 1995 leta s predstavo Quidam v Cirque du Soleil, ki sta jo odplesali Isabelle Vaudelle in Isabelle Chasse. V Sloveniji je bila zračna svila prvič predstavljena na delavnici leta 2003, ki jo je vodil francoski aerialist Volodia. Od takrat dalje je ples na svili postal tudi del življenja Urše Štrukelj. Svoje znanje predaja na delavnicah v Ljubljani, kjer ima skupine za odrasle in otroke, ter v Medvodah, kjer vadijo otroci. »Vadba na svili prepleta vrsto gibalnih tehnik, od plezanja, plesa, joge do kontakta, improvizacije in ponuja stik s telesom na svojstven način. Pomembno je, da se telo počuti sproščeno, močno, prožno in vztrajno. Vadba pelje v celostnost gibanja skozi občutenje telesnih razpoloženj ter v iskanje prostora med pogumom in previdnostjo,« ples na svili na kratko opiše Štrukljeva.

V Medvodah se srečujejo ob ponedeljkih, vadba poteka eno uro. »Začnemo z vodenim ogrevanjem, ki temelji na vajah za moč, na postavitvi telesa, spontanem gibanju, raztegljivosti, dodamo tudi jogo ... Do telesa pristopimo na celosten način. Sledi vadba na svili. Vadimo znane slike in izboljšujemo njihovo tehniko. Naučimo se česa novega. Kreativnost ne pozna meja. Pomembna je tudi sama komunikacija, socializacija, da se otroci ne obremenjujejo s tem, koliko zmorejo drugi, temveč se posvetijo sebi – se iščejo med pogumom in previdnostjo. Ne gre samo za fizično vadbo, temveč tudi za mentalno, za spopadanje z lastnimi omejitvami. Za konec so še raztezne vaje telesa,« pove Štrukljeva. Kot pravi, je otrokom vadba zelo zabavna in hitro napredujejo: »Učim jih spoznavati zmožnosti telesa. Omejitev tukaj ni. Ko spoznaš, kaj vse zmoreš, lahko zmoreš vedno več. Otrokom je to zabava, istočasno pa potrebujejo veliko moči, se razvijajo, še posebej se to pozna pri motoričnih sposobnostih.« Pri vadbi ji pomaga hči Ronja, učenka sedmega razreda na waldorfski šoli. Od malega se uri v plezanju na svili, v zadnjih treh letih pa posebej intenzivno z rednimi delavnicami na šoli, ki jih tudi pomaga voditi. Za sabo ima že veliko javnih nastopov, med njimi lani v oddaji Slovenija ima talent, kjer je navdušila in žirija ji je podelila zlati gumb.

Kot še pravi Štrukljeva, se na svili dobro znajdejo tako otroci kot odrasli: »Starostnih omejitev pravzaprav ni. Primerno je za vsakogar, ki ga zanima nov način gibanja.«

Oddajte svoj komentar

Kranj 15°

oblačno
vlažnost: 71 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

10/22

petek

8/21

sobota

6/23

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

OBVESTILA / Kranj, 18. september 2020

Odpovedani izleti, zaprta pisarna

IZLETI / Kranj, 19. september 2020

Na Dolenjsko na oglede in kopanje

IZLETI / Kranj, 19. september 2020

Po Dolenjskem

IZLETI / Kranj, 19. september 2020

V Karnijske Alpe

IZLETI / Žiri, 20. september 2020

Pohod ob rapalski meji

GLASBA / Srednja vas pri Šenčurju, 20. september 2020

Dobrodelni koncert

IZLETI / Kranj, Škofja Loka, 21. september 2020

Trgatev v Vitovljah

PRIREDITVE / Škofja Loka, 22. september 2020

Zaljubljeni v ustvarjalnost

 

 
 

 

 
 
 

V sredo potrdili 104 okužbe z novim koronavirusom, trenutno več kot tisoč aktivno okuženih / 14:57, 17. september

Prelet šestih f-16 in treh pilatusov za zmago nad epidemijo korone je bila slaba ideja. Morali bi izvesti celovito vojaško parado, tako pa se nam je sovrag izmuznil.

Premisleki o prihodnosti javnih medijev / 11:39, 17. september

klap klap retard

Premisleki o prihodnosti javnih medijev / 10:14, 17. september

trček iz SD-ja imenovan Primož


...................................SD = stupid degenerate

Premisleki o prihodnosti javnih medijev / 08:59, 17. september

Evo ga, pridružil se nam je še en klon trol vernik grofa drakule takozvani dolejo.. Dežman mogoče?

Wojčehowski, tole peče a?
SDS = Small dick syndrome

Premisleki o prihodnosti javnih medijev / 19:48, 16. september

Primož, Nova24TV in Demokracija sta ravno tako pristranski kot POPTV ali RTVSLO, a sta v manjšini, zato sta neprecenljivi za uravnoteženje. ...

Premisleki o prihodnosti javnih medijev / 16:29, 16. september

Primož, tole pa peče!?

Premisleki o prihodnosti javnih medijev / 16:26, 16. september

Primož, skoraj pozabil.
Tudi belčiki imajo svoje ga predstavnika. Pogačarja v beli majici!
Dejmo Tadej!!!